آسیب های اجتماعی که واقعه عاشورا را تهدید می کند

خبرگزاری شبستان:یک استاد حوزه ضمن تشریح آسیب هایی که واقعه عاشورا را تهدید می کند گفت: جریان لیبرال مابانه(تاثیرپذیرفتگان از فرهنگ غربی)اندیشه های امام حسین (ع) را برنمی تابند و آرام آرام تقابل در مورد این اندیشه را باعث می شود.

حجت الاسلام سیدمحی الدین میرمرشدی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به آسیب های اجتماعی که  مراسم عزاداری ماه محرم را  تهدید می کند گفت: در ماه محرم ،مجموعه ای از جلوه های مختلف الهی، انسانی و معنوی را می توان مشاهده کرد به همین دلیل محرم هرساله مانند موجودی زنده زمینه ساز رشد انسانی است.

 

وی اظهار کرد: اما اصولا هر موجود زنده رشدیافته ای آفت ها و آسیب هایی با خود به همراه دارد به عنوان مثال درختان و گیاهان دارای ثمر و میوه خوش طعم هستند ولی درون خود نیز آفت هایی به همراه دارند که در صورت بی توجهی باغبان خشکیده و از ثمردهی خود باز می مانند.

 

انتقال اسناد تاریخی نادرست توسط دستگاه استکباری از واقعه عاشورا به آیندگان

حجت الاسلام میرمرشدی با بیان اینکه تحریف از جمله آسیب هایی است که امروزه مراسم عزاداری امام حسین (ع) را تهدید می کند، تصریح کرد: با توجه به اینکه واقعه عاشورا در زمانی رخ داده که روایت محرم را هم دوستان، اولیا و پاکان مانند امام باقر (ع)، امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س) و هم چهره های منفوری از لشکر ابن سعد و یزید نقل کرده اند و دستگاه استکباری آن زمان به دنبال این بودند که حقایق به آیندگان منتقل نشود به همین دلیل مطالب مغشوش و غیر قابل اعتمادی نیز در کنار روایت صحیح مطرح بوده است، بنابراین این عاملی بوده برای اینکه ناقلان روایت و اهالی منبر و مرثیه با استفاده از اسناد تاریخی نادرست که وقایع عاشورا را با پیرایه های مختلف مخلوط کرده به جامعه انتقال دهند.

 

وی ادامه داد: از آنجا که مراسم روضه خوانی و مداحی همیشه ضد اهداف نظام های استبدادی و استکباری بوده است، دستگاه ها ی حکومت های جبار عمدا روضه خوانان مزدوری را به استخدام خود درمی آوردند تا با بیان مفاهیم واهی و خرافی ذهن علاقه مندان به امام حسین (ع) را درگیر مباحث غیر مرتبط با عاشورا کند.

 

این استاد حوزه خاطرنشان کرد:برخی از مرثیه خوانان به دلیل بعضی از هواهای نفسانی و عوامل دنیاطلبانه و یا برای به دست آوردن شهرت و مطرح کردن خود و همچنین برای گرم کردن مجالس خود مواردی را که به نوعی ارتباطی با واقعه عاشورا ندارد با اغراق و گزافه به قصد گریاندن مردم مطرح می کنند که همین مطالب می تواند آسیب جدی و آفتی زیان رسان برای واقعه عاشورا باشد.

چشم و هم چشمی آسیبی که واقعه عاشورا را تهدید می کند

این استاد حوزه با بیان اینکه چشم و هم چشمی یکی دیگر از آسیب هایی است که واقعه عاشورا را در حال حاضر تهدید می کند، تصریح کرد: جاهایی دیده شده است که دستجات عزاداری و هیئت های مختلف برای ایجاد رقابت در مراسم عزاداری که با قصدها و اراده های پاک نیز مرتبط  با شکوه مراسم عزاداری است به نحوی با یکدیگر برخورد می کنند که هیچ دسته عزاداری از دیگری عقب نیفتند. بر اساس همین مطلب استفاده از گاهی علم ها، کتل ها و ابزارهای هیجان آور که با سنت ها و اهداف عاشورا نیز همخوانی ندارد استفاده می کنند که این خود می تواند در انحراف و آسیب رساندن به واقعه عاشورا موثر باشد.

 

وی ادامه داد: گاه در میان اشعار و مرثیه های سروده شده ،دیده شده افرادی یا بدون اطلاع از تاریخ عاشورا و یا عمدا از محتواهایی استفاده  می کنند که بیشتر برای نشان دادن قدرت شعری و توانمندی های شاعر در استفاده از تمثیلات و تشبیهات موثر بوده است  و نه در بیان واقعه عاشورا که این امر خساراتی را به محتوای ارایه شده درمورد  محرموارد کرده است.

 

لزوم کنترل  و نظارت بر تعزیه خوانان و اجراکنندگان مراسم نمایش عاشورا

وی با بیان اینکه گاهی مواقع به دلیل کم اطلاعی و کم سوادی در بعضی از تعزیه خوانان و اجراکنندگان مراسم نمایش عاشورا مباحث مربوط به روز عاشورا واژگون یا وارونه ارایه می شود، اظهار کرد: این امر نیازمند کنترل نظارت دقیق مراکزی است که وظیفه ارایه هنر ارزشی را بر عهده دارند.

 

وی با اشاره به ترویج تمثیل ها و عکس های طراحی شده(صورت به جای باطن) توسط هنرمندان در سال های اخیر برای واقعه عاشورا گفت: این موضوع برای نشان دادن چهره های حضرت ابوالفضل (ع)، امام حسین (ع)، حضرت قاسم، حضرت علی اصغر و سایر شهدای کربلا به چشم می خورد و روز به روز نیز این تابلوها در میادین بزرگ و مکان های پرجمعیت بیش از گذشته به چشم می خورد که این امر عاملی برای پرداختن به صورت واقعه عاشورا بدون توجه به معرفت شناسی آن است.

 

ظواهر جایگزین معرفت شناسی واقعه عاشورا شده

وی ادامه داد: در واقع می توان گفت ما به جای معرفت شناسی ظواهر را در نظر گرفتم که این عمل در درازمدت می تواند انسان ها را به سمت ظاهربینی در مورد واقعه عاشورا سوق دهد و قطعا بیننده مراسم عاشورا نیز بیشتر درگیر و مجذوب ظواهر شده و از باطن غافل می مانند.

 

وی با اشاره به حضور بیشتر جوانان در دستجات عزاداری در ایام محرم خاطرنشان کرد: عده زیادی از جوانان با علاقه و شور شدیدی به سمت شرکت در سینه زنی  هاو زنجیرزنی ها و حرکت دادن دستجات عزاداری سوق داده می شوند و متاسفانه گاهی به قدری حضور در دستجات و کارناوال های عزاداری غلبه پیدا می کند که این نسل پویا و پرهیجان از حضور در مراسم وعظ و خطابه باز می مانند و توجه به محرم صرفا در قالب حضور کارناوالی خلاصه می شود و به مرور جلسات عمقی و محتوایی کم جمعیت شده و اثرات درازمدت تاثیرگذاری عاشورا کاهش می یابد.

 

وی با اشاره به شبهه افکنی به عنوان یکی دیگر از آفت هایی که واقعه عاشورا را تهدید می کند، افزود: در شبکه های مجازی شبهات فراوانی در مورد امام حسین (ع)، واقعه عاشورا و قبل و بعد از آن و نیز برگزاری مراسم عزاداری و غیره مطرح شده است که می تواند برای افراد ساده اندیش تاثیرات نامطلوبی را به جای بگذارد .وقتی ذهن علاقه مندان امام حسین(ع)مشغول شبهات در مورد عاشورا شود به مرو انگیزه های جهادی او کاهش یافته خمودگی و افتادگی گرفتار خواهد شد.

 

جریان لیبرال مابانه ،اندیشه های امام حسین (ع) را برنمی تابند

وی با اشاره به دیدگاه های روشنفکری در خصوص واقعه عاشورا اظهار کرد: گاه برخی غرب زدگان و تاثیرپذیرفتگان از فرهنگ فرنگی که نگاه شان فرنگی مابانه شده است در مورد محرم و عاشورا اظهارنظرهایی می کنند که  دقیقا جا پای گذشتگانی است که به مرور از آن گذشته فاصله گرفته اند. جریان لیبرال مابانه اندیشه های امام حسین (ع) را برنمی تابند و آرام آرام تقابل در مورد این اندیشه را باعث می شود.

کد خبر 494438

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha