ظهور، همان عاشوراست

خبرگزاری شبستان: مبلغ بین المللی گفت: برخی آرزو می‌کنند که ای کاش در کربلا بودند که به یاری امام حسین (ع) می‌شتافتند، در حالی که اکنون باید لبیک گفت، اکنون نیز امام حسین (ع) افراد را به یاری می‌طلبد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «عاشورا فرامکانی و فرازمانی است»؛ یعنی واقعه عاشوا محدود به منطقه کربلا نیست، بلکه فراتر از یک سرزمین است، همچنین واقعه عاشورا تنها متعلق به محرم 61 هجری قمری نیست، بلکه متعلق به همه اعصار و همه زمان‌ها از جمله دنیای امروز است. با توجه به این سخن، امروز مسلمانان از جمله شیعیان مسئولیت سنگینی در برابر واقعه عاشورا دارند و باید به وظایف خود عمل کنند؛ اما ممکن است این سوال در ذهن برخی به وجود آید که مسئولیت ما در این برهه از زمان و مکان در قبال واقعه عاشورا چیست؟؛ در این باره خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، گفتگویی با حجت‌الاسلام و المسلمین یحیی جهانگیری سهروردی، مبلغ بین‌المللی دینی داشته است که در ادامه می‌خوانید:

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری با بیان این که عاشورا پیام فرامکانی و فرازمانی دارد، عنوان کرد: آغاز حرکت امام حسین (ع) به سوی کربلا از شهر مدینه بوده است که در آن زمان می‌توان گفت که جنوبی‌ترین نقطه جهان اسلام بود و انتهای حرکت آن حضرت نیز کربلا یعنی شمالی‌ترین نقطه جهان اسلام به شمار می‌رفت.

 

پیام عاشورا درون‌سرزمینی نیست

 

مبلغ بین المللی حوزه اظهار داشت: امام حسین (ع) از جنوبی‌ترین نقطه جهان اسلام یعنی مدینه به شمالی‌ترین نقطه جهان اسلام یعنی کربلا حرکت کردند و این مسیر را پیمودند تا پیام عاشورا تنها به یک مکان تعلق نداشته باشد.

 

نویسنده کتاب «مصلحت در فقه» افزود: امام حسین (ع) در مسیر حرکت خود از مدینه به کربلا در منازل مختلف اطراق نمودند و در هر منزل، سخنانی را بیان فرمودند که هر یک از سخنان آن حضرت حاوی پیام‌های خاصی است.

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی تصریح کرد: سخنرانی‌های امام حسین (ع) در هر منزل نشان می‌دهد که پیام عاشورا درون‌سرزمینی نیست و هدف امام حسین (ع) این نبود که پیام عاشورا را به مکان خاصی محدود کنند، بلکه هدف این بود که عاشورا فراتر از یک سرزمین باشد.

 

استاد حوزه علمیه قم یادآور شد: ما برخی آئین‌ها و مراسم دینی داریم که متعلق به یک فرهنگ است، در حالی که کربلا متعلق به یک سرزمین نیست، امروز از آمریکا تا ژاپن و از اروپا تا آفریقا برای امام حسین (ع) است که نشان می‌دهد کربلا فرامکانی است.

 

حرکت امام حسین (ع) از آغاز تا پایان اسلام است

 

وی با اشاره به این که امام زمان (عج) پس از ظهور، کوفه را پایتخت جهان اسلام قرار می‌دهد، ادامه داد: امام حسین (ع)، حرکت خود را از مدینه که اولین پایتخت جهان اسلام است، آغاز کرد و به سمت کوفه که پایانی‌ترین پایتخت جهان اسلام خواهد بود، حرکت کرد.

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی تصریح کرد: این موضوع که امام حسین (ع)، اولین پایتخت جهان اسلام را آغاز حرکت خود و آخرین پایتخت جهان اسلام را نقطه هدف خود قرار داد، یک معنای سمبلیک دارد و نشان می‌دهد که حرکت امام حسین (ع) از آغاز اسلام تا پایان اسلام، یعنی از رسول خدا (ص) تا حضرت ولی عصر (عج) است.

 

پژوهشگر مطالعات اسلامی بیان داشت: افق حرکت امام حسین (ع) از شهر خاتم الأنبیا تا شهر خاتم الاوصیاست که نشان می‌دهد که عاشورا نباید در تاریخ بماند، بلکه باید برای تاریخ باشد.

 

نگاه متفاوت به عاشورا داشته باشیم

 

وی با بیان این که نگاه متفاوت به عاشورا داشته باشیم، افزود: عاشورا موزه نیست که ما فقط برای آن گریه کنیم، بلکه عاشورا برای تاریخ آموزه می‌شود؛ در این صورت، عاشورا کتاب داستان نیست، بلکه دائره المعارف است.

 

نویسنده کتاب «مسجد مجازی» تصریح کرد: عاشورا خبر نیست که درباره آن خبر دهیم، بلکه پرسش است؛ نگاه به عاشورا روایتگری نیست، بلکه عاشورا درایت‌گری است که باید در آن تعقل کنیم و به جای این که از عاشورا بگوییم، بیشتر از خود بپرسیم که برای عاشورا چه باید بکنیم.

 

متأسفانه برخی نگاه مسئولیت‌گریزانه نسبت به عاشورا دارند

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی عنوان کرد: نگاه برخی افراد به عاشورا، نگاه فرافکنی مسئولیت است و نگاه مسئولیت‌گریزانه نسبت به عاشورا دارند، یعنی هر طور که مایلند زندگی می‌کنند و در ماه محرم به عزاداری می‌پردازند، در حالی که عاشورا مسئولیت‌آفرین است، یعنی ما باید مسئولیت داشته باشیم که در هر زمان به امام خود لبیک بگوییم.

 

این مبلغ بین‌المللی تصریح کرد: در واقعه عاشورا، کسی که حق‌الناس به گردن نداشت، توانست در کنار امام حسین (ع) قرار بگیرد؛ اما متأسفانه نگاه ما به عاشورا مسئولیت‌گریز است، در حالی که خوانش ما از عاشورا باید مسئولیت‌انگیز باشد و همواره باید یادآوری کنیم که مسئولیت سنگینی در برابر عاشورا داریم.

 

وی تأکید کرد: اگر نگاه ما به عاشورا تغییر کند، در این صورت، عاشورا در تاریخ نمی‌شود، بلکه عاشورا برای تاریخ می‌شود.

 

امروز نیز امام حسین (ع) افراد را به یاری می‌طلبد/ عاشورا «ای کاش» نیست

 

استاده حوزه و دانشگاه با بیان این که رابطه عمیقی بین امام زمان (عج) و امام حسین (ع) وجود دارد، گفت: کربلا نقطه اتصال ظهور است و اگر ما نقطه اتصال را درک کنیم، در آن زمان می‌توانیم به امام عصر خود لبیک بگوییم.

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی یادآور شد: برخی آرزو می‌کنند که ای کاش در کربلا بودند که به یاری امام حسین (ع) می‌شتافتند، در حالی که اکنون باید لبیک گفت، اکنون نیز امام حسین (ع) افراد را به یاری می‌طلبد.

 

وی عنوان کرد: مردم باید بدانند که عاشورا «ای کاش» نیست و به جای این که حسرت بخورند، مسئولیت‌آفرین باشند و نگاه خود را از مسئولیت‌گریزی به مسئولیت‌انگیزی و مسئولیت‌پذیری تغییر دهند.

 

متأسفانه امروز اکثر افراد از دین طلبکارند

 

این مبلغ بین‌المللی تصریح کرد: مداحان و منبریان ما باید از کتاب‌های مستند در حوزه عاشورا استفاده کنند و برای مردم تبیین کنند که یاران امام حسین (ع) افرادی بودند که نه تنها مال و فرزندان خود را فدای امام حسین (ع) کردند، بلکه «الذین بذلوا مهجهم دون الحسین(ع)» بودند، یعنی هر چه داشتند، نثار امام خود کردند.

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی ادامه داد: یاران امام حسین (ع) به جای این که بگویند «دین برای ما»، گفتند «ما برای دین»؛ اما متأسفانه امروز اکثر افراد از دین طلبکارند و دین را برای منافع خود می‌خواهند، در حالی که باید برای دین باشند و همیشه خود را مدیون خدا و پیامبر (ع) بدانند.

 

وی بیان کرد: خطبا و منبریان باید مطالبی بیان کنند که مردم را برای دین تربیت کنند و نگاه مردم را نسبت به دین تغییر دهند تا از دین هزینه نکنند.

 

نویسنده کتاب «مصلحت در فقه» اظهار داشت: فرامکانی و فرازمینی بودن عاشورا این مطلب را می‌رساند که نباید پیام کربلا را تنها در کربلا خلاصه کنیم، بلکه پیام کربلا، فراسرزمینی است و این پیام می‌تواند در همه جا نقش داشته باشد.

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی عنوان کرد: عاشورا فرازمانی است و محدود به سال 61 هجری قمری نیست، بنابراین ما نباید عاشورا را در تاریخ، بلکه باید برای تاریخ ببینیم.

 

وی یادآور شد: طبق تفسیر کافی، امام حسین (ع) هنگام بدرقه یاران خود و همچنین بالای سر هر یک از شهداء که رفتند، آیه 23 سوره احزاب که «فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى‏ نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ؛ پس بعضی پیمان خود را به آخر بردند و در راه خدا شربت شهادت نوشیدند و بعضی دیگر در انتظارند» بود، را می‌خواندند.

 

این مبلغ بین‌المللی افزود: این آیه نشان می‌دهد که راه رسیدن به خدا یا به وسیله عاشورا و یا به وسیله ظهور است؛ راه رسیدن به خدا یا با خون سرخ است و یا به انتظار است؛ ما یا باید خود را در کمپ امام حسین (ع) جای دهیم و یا در خیمه امام زمان (عج) منتظر باشیم.

 

عاشورای دیگری پیش روی ماست/ظهور، همان عاشوراست

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی تصریح کرد: امام حسین (ع) در روز عاشورا به حضرت مهدی (عج) توجه ویژه‌ای داشتند؛ توجه امام حسین (ع) به امام زمان (عج) در روز عاشورا این پیام را می‌رساند که انقلاب امام حسین (ع) را محصور به «ای کاش ما در کربلا بودیم» نکنیم، پیام امام حسین (ع) این است که عاشورای دیگری پیش روی ماست و ظهور، همان عاشوراست، اما با مقیاس بزرگتر.

 

وی بیان کرد: امام سجاد (س) پس از واقعه عاشورا، در مجلس یزید، خطبه‌ای خواندند و زمانی که اهل بیت (ع) را معرفی می‌کردند، فرمودند: «و المهدي الذي يقتل الدجال؛ و مهدى كه دجال را مى‏كشد، از ماست»؛ تاریخ این جمله را ندید، امام سجاد (ع) با وجود این که حضرت مهدی (عج) به دنیا نیامده است، از ایشان سخن می‌گوید و این موضوع نشان می‌دهد که اهل بیت (ع) در کوران حوادث مصیب‌بار و در اوج مظلومیت‌های کربلا به یاد امام زمان (عج) هستند.

 

استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که بین قیام و ظهور ارتباطات زیادی وجود دارد، گفت: پرچم امام زمان (عج) در هنگام ظهور، «یالثارات الحسین (ع)» است، در روایات سفارش شده است که به یاد امام زمان (عج)، زیارت امام حسین (ع) بخوانید، روز میلاد امام حسین (ع) در روز سوم شعبان به یاد حضرت مهدی (عج) باشید و این که پیامبر گرامی اسلام (ص) زمانی که امامان معصوم را معرفی می‌کردند، پس از امام حسین (ع) می‌فرمودند: «و تسعه المعصومین من ذریته»، سپس مستقیم به امام مهدی (عج) اشاره می‌فرمودند، همه اینها نشان می‌دهد که بین عاشورا و ظهور ارتباط وجود دارد.

 

امروز نیز برای حضرت مهدی (عج) فرصت لبیک‌گویی هست

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی عنوان کرد: اگر دیروز امام حسین (ع) فریاد می‌زد، امروز نیز امام عصر (عج) برای انصار فریاد می‌زند، امروز نیز برای حضرت مهدی (عج) فرصت لبیک گویی هست.

 

وی تصریح کرد: امام زمان (عج) نمی خواهد که جهان اسلام تحت یوغ استکبار باشد، هنوز امام حسین (ع) و حضرت مهدی (عج)، شعار «هیهات من الذله» را فریاد می‌زنند؛ مبادا جزء افرادی باشیم که به امام حسین (ع) لبیک گفتند و یا خون دادند، اما دیر جواب دادند، ما باید به لبیک امام خود، لبیک بگوییم و به هنگام؛ نه دیرهنگام.

 

لبیک به ولی فقیه در عرصه‌های مختلف نبرد

 

مبلغ بین المللی حوزه یادآور شد: در نگاه دینی ما ولی فقیه، نائب امام عصر (عج) است، امروز نیز مقام معظم رهبری (مد ظله) در جایگاه ولی فقیه قرار دارند و ما باید توجه کنیم که ولی فقیه چه فرمان‌هایی می‌دهد.

 

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی تأکید کرد: مقام معظم رهبری (مد ظله) فرمودند که دشمن به دنبال جنگ نرم است، بنابراین ما باید در این نبرد خود را آماده کنیم؛ همچنین ما در یک نبرد علمی قرار داریم؛ امروز میمنه و میسره نبرد وجود دارد، ممکن است میمنه، جنگ علمی باشد و میسره، جنگ فرهنگی باشد.

 

وی افزود: دشمن قصد دارد که با بحث‌های اقتصادی و یا جنگ نرم ما را به زمین بزند، اینجاست که ما باید به ولی خود لبیک بگوییم، ما باید در مداحی‌ها و منابر خود به مردم تفهیم کنیم که در چه جاهایی لبیک بگویند، ما باید رسالت جوانان را گوشزد کنیم.

 

استاد حوزه و دانشگاه در پایان گفت: ما می‌خواهیم به گذشته لبیک بگوییم، اما امروز هر مسلمانی می‌تواند از هر طریقی به امام خود لبیک بگوید؛ امروز عرصه جنگ آنقدر زیاد است که اگر کسی لبیک بگوید و لبیک او بهنگام باشد، می‌تواند در این عرصه‌ها تأثیرگذار باشد.

کد خبر 494604

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha