مسائل دانشواره یا دانش کوچک اند

خبرگزاری شبستان: هر مسئله ای خود یک دانشواره و دانش کوچک است و همانطور که باید در فلسفه مضاف به پرسش ها در خصوص کلیت یک علم پاسخ بدهیم، پاسخ پرسش به هر مسئله ای از آن علم را نیز باید بیان کرد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و ارشاد اسلامی در سومین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی با ارایه مقاله خود با عنوان "فلسفه اصول فقه" اظهار کرد: هر مسئله و بلکه هر قضیه ای از قضایای یک علم مانند خود علم مجموعه پرسش های فلسفی در خصوص آن قابل طرح است و همانطور که می توان 10 یا 11 پرسش فلسفی را درباره خود علم اصول طرح کنیم عمده این پرسش ها را می توان در مورد قضیه نیز مطرح کرد.

 

وی ادامه داد: می توان از غایت یک مسئله و کارکردهای آن پرسش کرد یا از هویت معرفت شناسی آن و از نسبت یک مسئله با دیگر مسایل.

 

حجت الاسلام رشاد تصریح کرد: بنابراین، هر مسئله ای خود یک دانشواره و دانش کوچک است و همانطور که باید در فلسفه مضاف به پرسش ها در خصوص کلیت یک علم پاسخ بدهیم، پاسخ پرسش به هر مسئله ای از آن علم را نیز باید بیان کرد.

 

وی با بیان اینکه به این ترتیب هر فلسفه مضاف به دو بخش کلان تقسیم می شود، اظهار کرد: برخی گفته اند فلسفه فقه و علم اصول یکیست و سرّ این خطا در آن است که آنها گمان می کنند همانطور که در فلسفه فقه از مبادی حُکم بحث می شود در مبادی اصول نیز از مبادی حکم بحث می شود، همانگونه که حُکم نیز عنصر محوری در این دو مقوله است لذا به دلیل طرح مباحث مشترک دچار خطا می شوند.

 

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اضافه کرد: یکی از بحث های مهم در فلسفه اصول بحث اعتباریات است اما زاویه دید مسئله اعتباریات در فقه با اصول تفاوت دارد که البته توجه نمی شود، علم اصول، منطق و دانش روش شناسی است و علم فقه دانش کاربرد روش است نه روش شناسی.

 

حجت الاسلام رشاد در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: لذا این دو تفاوت و سایر تفاوت ها موجب می شود ما در نگاه مان نسبت به برخی مسایل مشترک به لحاظ حیثیتی تصویب شده عمل کنیم.

 

 

کد خبر 497775

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha