به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین سیدجواد بهشتی، مشاور امور قرآنی، توسعه فرهنگ اقامه نماز و عترت وزیر آموزش و پرورش امروز (13 آبان) در دوره آموزش مدیریت برنامههای یاوران نماز(مبین)، ویژه مدیران مدارس دوره اول متوسطه سراسر كشور که در مجتمع یاوران مهدی واقع در جمکران برگزار شد، عنوان کرد: خداوند نعمتهای زیادی به ما داده است و یکی از بزرگترین نعمتها این است که مأموریت ما را که تعلیم و تربیت است، منطبق با مأموریت پیامبران قرار داده است.
نماز در جغرافیای دین جایگاه بالایی داشته است
مشاور وزیر آموزش و پرورش با اشاره به این که آخرین فرستاده خدا مدل و الگویی برای ماست، اظهار داشت: پیامبر گرامی اسلام (ص) 23 سال این مدل را اجرا کردند و در مکه با جوهره فردسازی و در مدینه برای تشکیل جامعه اسلامی این مدل را پیاده کردند و 6 هزار و 236 آیه قرآن محتوای این برنامه است.
حجت الاسلام و المسلمین با بیان این که نماز در جغرافیای دین و در مدت 23 ساله مدل، جایگاه بالایی داشته است، گفت: پیامبر خدا (ص) میفرمایند که نماز ستون دین است، یعنی در دین هر چه هست اعم از اقتصاد، فرهنگ، سیاست و ... ؛ خداوند روی این ستون یعنی نماز بنا کرده است.
اولین فرمان خداوند به پیامبر نماز بوده است/اقامه نماز جماعت، اولین تظاهرات رفتاری پیامبر
وی با بیان این که اولین فرمان خداوند به پیامبر نماز بوده است، تصریح کرد: در مکه و مدینه سختی هایی وجود داشت، در مکه خلوتی، فشار روانی، شکنجه و اختناق بود، در مدینه نیز طی 9 سال بیش از 80 جنگ وجود داشت؛ در چنین شرایطی پیامبر گرامی اسلام (ص)، با تأسیس نهادی همچون نماز این سختیها را هموار کرد.
مشاور وزیر آموزش و پرورش تأکید کرد: اولین تظاهرات رفتاری پیامبر، اقامه نماز جماعت سه نفری است؛ نماز آغاز حرکت اسلام است و اسلام با نماز آغاز شده است و بر نهاد نماز پایه گذاری شده است؛ دشمن نیز بر همین نهاد پافشاری میکرد.
حجت الاسلام و المسلمین بهشتی یادآور شد: سوره علق اولین سوره ای است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است که این سوره با مأموریت فرهنگیان ارتباط زیادی دارد و فرهنگیان باید آن را آن را حفظ کنند.
تحریم خواندن نماز در مکه، اولین اقدام کفار علیه مسلمانان
وی با اشاره به این که ابوجهل، ابولهب و ابوسفیان، مخالفان اسلام و نماد سرمایه داری، قدرت و نماد روشنفکری در صدر اسلام بودند، عنوان کرد: در بین این مخالفان، ابوجهل که باسوادتر بود، از هیچ کاری به اندازه نماز متنفر نبود و کفار، اولین کاری که کردند، این بود که نماز را تحریم کردند و اولین خونی که برای اسلام ریخته شده است برای حراست از نماز جماعت بود.
عضو هیأت امنای ستاد اقامه نماز کشور با بیان این که نماز رابطه معنادار عاشقانه با خداست، افزود: اولین اقدام پیامبر گرامی اسلام در مدینه، ساختن مکانی برای اقامه نماز بود که همه انرژی خود را برای این نهاد گذاشت.
حجت الاسلام و المسلمین بهشتی ادامه داد: پیامبر (ص) در مکانهای زیادی مسجد ساختند که این مسأله نشان میدهد که نگاه پیامبر به نماز چه نگاه ارزشمندی بوده است.
پیامبر گرامی اسلام (ص)، طلایی ترین وقت سخنرانی را پس از اقامه نماز جماعت میدانستند
وی با اشاره به کتاب «نهج الخطابه» که سخنان پیامبر گرامی اسلام است، گفت: پیامبر گرامی اسلام (ص)، طلایی ترین وقت سخنرانی را پس از اقامه نماز میدانستند، در روایات اسلامی آمده است که خداوند پیامبر (ص) را موظف میکند ک در تیررس دشمن، نماز جماعت به پا کند؛ این روایت برای ما پیام دارد.
مشاور وزیر آموزش و پرورش عنوان کرد: آمار و تحقیقات نشان داده است که در در شهرهای بزرگ، 70 درصد نوجوانان تا پایان متوسطه اول یک بار مسجد را تجربه نکردند که این مسأله بسیار نگران کننده است؛ همچنین یکی از پژوهشگران سطح دینداری و سطح بزهکاری را در بین دانش آموزان متوسطه در سه سال متوالی بررسی کرده است؛ نتایج این تحقیقات نشان داد که در بین سطوح دینداری، نماز بیشترین تأثیر را بر دانش آموز دارد.
حجت الاسلام و المسلمین بهشتی تصریح کرد: اگر در مدارس برنامهها و کارهایی در هنگام برگزاری نماز جماعت وجود دارد، باید به صورت نوبتی انجام شود تا همه معلمان از فیض اقامه نماز جماعت بهره مند شوند.
همه مسائل دینی ما به نماز گره خورده است
وی با اشاره به این که ایستگاه اول این همایش نوع نگاه ما به فریضه نماز است، اظهار داشت: همه بار اسلام بر ستون نماز استوار است، همه سخن انبیای الهی در رابطه معنادار انسان با خدا خلاصه میشود؛ اگر نماز افراد جامعه درست شود، خمس، زکات، حجاب، حج و دیگر اعمال اسلامی رعایت میشود.
مشاور وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: همه مسائل دینی ما با نماز گره خورده است، بنابراین اگر در وزارت آموزش و پرورش این خروجی صورت بگیرد، بقیه اعمال دینی نیز در جامعه اجرا میشود.
حجت الاسلام و المسلمین بهشتی ادامه داد: خداوند قبولی همه اعمال ما را به نماز گره زده است؛ امام علی (ع) به استاندار مصر نامه ای نوشت که در آن به استاندار مصر توصیه شده است که همه کارهایش تابع نمازش باشد که این سخن امام برای ما پیام دارد.
وی یادآور شد: پیامبر گرامی اسلام (ص) در آخرین لحظات زندگی خود، دلواپس نماز و سبک شمردن نماز بود، چنانچه مسلمانانی هستند که نماز میخوانند ولی در مراقبت از نماز سهل انگاری میکنند و نماز را سبک میشمارند
لزوم به کارگیری روشهای متنوع تر و جذاب تر در جذب کودکان به نماز
عضو هیأت امنای ستاد اقامه نماز کشور با اشاره به روشهای دعوت دانش آموزان به نماز، عنوان کرد: یکی از اقدامات شهید مطهری به جز پرداختن به محتوای دین، این بوده است که مسائل دینی در این شرایط زمانی با چه محتوایی اجرا شود.
حجت الاسلام و المسلمین بهشتی بیان داشت: شهید مطهری در یکی از یادداشتهای خود تصریح میکند که ما به لحاظ روش 200 سال عقب تر از کشورهای پیشرفته هستیم، یادداشتهای شهید مطهری در 11 جلد است که جلد دوم آن، در رابطه با تعلیم، تربیت، تهذیب و ... است که روشهای هر یک از این موارد را بیان میکند.
وی با بیان این که ما باید روش هایی را در جهت جذب کودکان به نماز، ابداع، اجرا، تصحیح و منتشر کنیم، گفت: بسته روش مهم است و هر چه زمان میگذرد، نیاز ما به روشهای متنوع تر و جذاب تر بیشتر میشود.
مشاور وزیر آموزش و پرورش اظهار کرد: نوابع امروز جهان، از نوابع هزار سال قبل، نابغه تر نیستند، بلکه روشهای جدیدی دارند که کار را برای آنها تسهیل و تسریع میکند؛ ما باید روش هایی را برای دانش اموزان اجرا کنیم که رغبت دانش آموزان به نماز بیشتر شود.
لزوم تألیف کتاب هایی در حوزه روشهای جذب به نماز
حجت الاسلام و المسلمین بهشتی افزود: کتابهای «شیوههای دعوت به نماز» و »روشهای جذب به مسجد« از جمله کتاب هایی است که توصیه میشود که خوانده شود، اما کتاب در این حوزه کم است و ما نیاز به کتابهای بیشتری در رابطه با روشهای جذب به نماز داریم.
وی با بیان این که روشهای کلامی و روشهای رفتاری از جمله روشهای دعوت به نماز است، یادآور شد: متأسفانه برخی در روشهای جذب، افراط و یا تفریط میکنند، برخی معتقدند که روش کلامی تأثیری بر افراد ندارد، در حالی که خداوند در قرآن کریم 370 بار به پیامبر فرموده «قل»؛ کلام، ارمغان الهی است و روشهای کلامی به طور یقین تأثیر دارد.
مشاور وزیر آموزش و پرورش با بیان این که در حوزه کلام، 10 روش برای جذب نماز داریم، عنوان کرد: بیان چیستی، بیان چرایی، بیان فایده، بیان پاداش، شمارش نعمت ها، نمایش نعمتها وهمچنین شمارش خطرها از جمله روشهای جذب در حوزه کلام است.
حجت الاسلام و المسلمین بهشتی افزود:کودکان سوالات زیادی در حوزههای اعتقادی میپرسند؛ از جمله چرا نماز را به عربی میخوانیم، چرا نماز بخوانیم و ... که باید به آنها پرداخت؛ کتاب «سرود یکتاپرستی» نوشته شهید بهشتی، بیان چرایی در پاسخ به سوالات احتمالی کودکان در حوزه نماز است.
وی تصریح کرد: پرسشهای کودکان در حوزه مسائل دینی ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که باید علت این پرسش را بدانیم و سپس پاسخ دهیم.
مشاور وزیر آموزش و پرورش با بیان این که نماز دارای صد فایده است، اظهار داشت: خداوند در این فریضه همه نیازهای انسان را جاسازی کرده است، اگر ما فایدهها را تبیین کنیم، انگیزهها تقویت میشود.
حجت الاسلام و المسلمین بهشتی با بیان این که شمارش و نمایش نعمتها یکی دیگر از روشهای کلامی در جذب به نماز است، گفت: بیش از هزار نعمت در قرآن کریم آمده است، اگر به نعمتهای خداوند دقت کنیم، ذهن ما به سمت منعم میرود و بیشتر خدا را یاد میکنیم و به خداوند نزدیک تر میشویم.
نظر شما