مردم باید دین و دیانت را در علما لمس کنند

خبرگزاری شبستان:آیت‌الله استادی با بیان این که کاشف‌الغطاء در حرف و عمل، مردم را به سوی دین دعوت می‌کرد، گفت: مردم باید دین و دیانت را در علما لمس کنند؛ آثار یک عالم در صورتی موثر می‌شود که آن عالم در میان مردم زندگی کند و مردم را به تقوا دعوت کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله رضا استادی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم امروز (14 آبان) در مراسم رونمایی از کتاب «انوار الفقاهه» تألیف شیخ حسن کاشف الغطاء که در سالن همایش‌های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، عنوان کرد: کتاب‌های ارزشمندی امروز تألیف، تصحیح و احیا می‌شود که شایسته تقدیر است، اما متأسفانه در عمل مشاهده می‌شود که در جامعه، استقبال زیادی از این کتب نمی شود.

 

متأسفانه بسیاری از کتب چاپ و خریداری می‌شود، اما خوانده نمی شود

 

عضو جامعه مدرسی حوزه علمیه قم تصریح کرد: یکی از مواردی که پس از انتشار و رونمایی یک کتاب باید به آن توجه شود، این است که باید نظرسنجی صورت بگیرد و پیگیری شود که آیا این کتاب مورد استفاده قرار گرفته است یانه.

 

آیت الله استادی افزود: بسیاری از کتاب‌ها وجود دارد که چاپ و خریداری می‌شود، اما متأسفانه خوانده نمی شود و در قفسه کتابخانه‌ها باقی می‌ماند تا شاید روزی مورد استفاده قرار بگیرد.

 

وی با بیان این که وضعیت کتابخوانی در جامعه مطلوب نیست، بیان کرد: کتاب انوار الفقاهه کتابی است که در عرض کتاب جواهر است و حتی در برخی قسمت‌ها تازگی دارد و باید بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.

 

یکی از امتیازات کتاب «انوار الفقاهه» این است که فروع فراوانی دارد

 

استاد حوزه علمیه قم با بیان این که کتاب «انوار الفقاهه» کتاب ارزشمندی است، عنوان کرد: فقه شیعی قبل از قرن 11 هجری قمری سختی‌هایی داشته است، به طوری که فقها برای تألیف یک کتاب باید تتبع می‌کردند و برای هر مسأله ای، روایات را جمع آوری می‌کردند.

 

آیت الله استادی افزود: پس از قرن یازدهم، جمع آوری تتبع اولیه از میان رفت و سختی‌های اولیه رفع شد، پس از قرن یازدهم، تفاوت کتب فقهی نسبت به گذشته، در نوآوری و کیفیت استنباط مسائل فقهی بود.

 

وی تصریح کرد: یکی از امتیازات کتاب «انوار الفقاهه» این است که فروع فراوانی دارد و باید مورد توجه قرار گیرد.

 

کتب فقهی بدون نام فراوانی وجود دارد

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: پسر مرحوم شیخ حسن کاشف الغطاء در بیان احوالات پدر خویش نوشته است که کتاب «انوار الفقاهه» کاشف الغطاء دارای 50 دوره فقهی است و به 6 مورد نپرداخته است،در حالی که کتاب «انوار الفقاهه» که امروز در اختیار ماست، دارای 30 دوره فقهی است و باید مورد توجه قرار گیرد.

 

آیت الله استادی با بیان این که کتب فقهی بدون نام فراوانی وجود دارد، گفت: این کتب باید بررسی شود و نویسندگان این کتب باید مشخص شوند.

 

نوآوری کتاب «انوارالفقاهه» نسبت به منابع آن مورد بررسی قرار گیرد/ مبانی اصولی کاشف الغطاء استخراج شود

 

وی یادآور شد: کاشف الغطاء در تألیف کتاب «انوارالفقاهه» از منابع مختلفی استفاده کرده است که پژوهشگران باید به این مسأله توجه داشته باشند که منابع ایشان چه بوده است و نوآوری کاشف الغطاء نسبت به منابعی که استفاده کرده است، چه بوده است.

 

استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: کتاب فقهی کاشف الغطاء چاپ شده است و قاعده این است که مبانی اصولی ایشان نیز استخراج شود، مسلط بودن و روان بودن کتاب مشخص است اما مبانی اصولی ایشان در دسترس نیست و ما باید مبناها را بدانیم.

 

کاشف الغطاء در حرف و عمل، مردم را به سوی دین دعوت می‌کرد

 

آیت الله استادی با بیان این که بر روی معنویات کاشف الغطاء تکیه شده است، گفت: کاشف الغطاء از سال 53 تا سال 62 هجری قمری ریاست تامه و عامه حوزه علمیه نجف را به عهده داشته است و بر جهات معنوی ایشان تکیه شده است و ما باید به این مسأله توجه کنیم.

 

وی ادامه داد: سید حسن صدر در بیان احوالات کاشف  الغطاء، ورع، زهد و ترویج علم را از صفات ایشان ذکر می‌کند و عنوان می‌کند که کاشف الغطاء در حرف و عمل، مردم را به سوی دین دعوت می‌کرد که این صفت بسیار مهمی است.

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار کرد: کاشف الغطاء در آخرین روز عمر خود با حاج ملانصر الله تراب دزفولی، یکی از شاگردان خود دیدار می‌کند و خبر وفات خود را به شاگردش می‌گوید، بنابر این ماجرا، کاشف الغطاء در همان روز، بسیار ساده و راحت از دنیا می‌رود.

 

علمایی چون کاشف الغطاء به دیانت مردم کمک کردند/ مردم باید دین و دیانت را در علما لمس کنند

 

آیت الله استادی تصریح کرد: بعد از غیبت کبری و در طول تاریخ اسلام، علمایی چون کاشف الغطاء بودند که دین را حفظ کردند و به دیانت مردم کمک کردند، ما باید در این قسمت کار کنیم و تلاش کنیم که به دیانت مردم کمک کنیم.

 

وی تأکید کرد: علما در هر درجه‌ای که هستند، مردم باید دین و دیانت را در علما لمس کنند؛ آثار یک عالم و یا پژوهشگر در صورتی موثر و ماندگار می‌شود که آن عالم یا مولف در میان مردم زندگی کند و مردم را به تقوا دعوت کند.

 

استاد حوزه علمیه قم یادآور شد: کتب و آثاری که امروز در دست ماست، به دلیل اخلاص علما و مولفان آن آثار، مورد توجه علما و پژوهشگران قرار گرفته است، بنابراین تا زمانی که ما افکار سلفی نداشته باشیم، نمی توانیم تولید علم داشته باشیم.

 

آیت الله استادی با انتقاد از کتاب «قصص العلما» گفت: کتاب «قصص العلما» کتاب مناسبی برای پژوهشگران و حوزویان نیست و سخنان بی سند در این کتاب وجود دارد، بنابراین حوزویان به این کتاب استناد نکنند.

کد خبر 498932

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha