به گزارش گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: تاریخ اسامی سازندگان مسجد ضرار را به شرح زیر افشا کرده است:
-جاریة بن عامر بن عطاف، که معروف به حمارالدار «خرخانه» بود
-پسرش، مجمع بن جاریة، که امام جماعت ایشان بود
-پسر دیگرش، زید بن جاریة، که مقداری از کفل او/در اثر استقامت منافقانه در آتش سوزی مسجد سوخت
-پسر دیگرش یزید بن جاریة
-ودیعة بن ثابت
-خذام بن خالد، که زمین مسجد را از خانه اش جدا کردند
-عبدالله بن نبتل
-بجاد بن عثمان
-ابو حبیبة بن ازعر
-معتب بن قشیر
-عباد بن حنیف
-ثعلبة بن حاطب
مسجد ضرار و نکات آموزنده
جریان مسجد ضرار در واقع یک حادثه و فاجعه مهم و خطرناکی بود که در تاریخ اسلام به خیر گذشت ولی تامل و تحلیل آن واقعه برای شناخت چهره های نفاق در عالم اسلام که در زیر نقاب دین، مسجد، قرآن و مقدسات خود را استتار می نمایند و در مقابل اسلام جبهه گیری می کنند و «میلیشیا» تربیت می دهند، ضروری می نماید.
چشم اندازی به عملکرد گروهک منافقین در زمان رسول الله (ص) نکات آموزنده زیر را برای ما به تصویر می کشد:
الف)چهره سازی اسلامی به وسیله انتخاب مقدس ترین مکان اسلامی یعنی مسجد برای اجرای پلیدترین اهداف علیه مسجد و نظام اسلامی صورت می گیرد.
ب)کپی برداری منفی از روش های تربیتی و مدیریتی بزرگ رهبر نهضت اسلامی: یعنی همان طوری که پیامبر اساس حکومت خود را از مسجد پایه ریزی می کند و در ابتدا مسجدی در قبا می سازد آنان نیز درست چنین روشی را بر می گزینند.
ج)انتخاب زمان مناسب برای ش روع توطئه ها: در این مدت رسالت، انواع عملیات بازدارنده اقتصادی و سیاسی و نظامی در مکه و مدینه علیه پیامبر و یاران اش انجام گرفته است ولی ناامیدی و یاس حاصل منافقان شده است. حالا با توجه به انتخاب رهبر بلامنازع یعنی «ابوعامر» و نوید لشکرآرایی او از سرابازان امپراطوری قدرتمند روم و پیشامد جنگ تبوک که به تخلیه مدینه از نیروهای مومن و فرماندهان خواهد انجامید شانس پیروزی عملیات را حتمی می کند.
د)مسجدسازی توجیه مقدسی در مقابل جهاد ق رار می گیرد: زمانی که احتمال می رود پرهیزکنندگان از جنگ تبوک زیر بمباران آیات مزمت بار و مذلت انگیز- که سوره برائت حاوی آن است و مورد تنفر مسلمانان قرار گیرند، تنها کار مقدس دیگری که در عین حال بی دردسرتر است، جلوه گری می کند و آن مسجدسازی است که می تواند بهانه ای موجه برای عدم حضور در جبهه ها تلقی شده و ظاهرا بدان وجهه شرعی ببخشد.
ه)پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) نماز افتتاح مسجد را عمدا به تاخیر می اندازد: ساختمان مسجد ضرار قبل از عزیمت پیامبر به تبوک آماده شده بود و عاصم بن عدی، زمانی که همراه پیامبر خدا(ص) آماده حرکت به تبوک بود دو نفر از منافقین را در حالی که از نصب ناودانی مسجد فارغ شده بودند و رزمندگان را تماشا می کردند مشاهده می کند و با آنان گذرا به مناظره می پردازد. بنابراین بعید می نماید زمانی که مسجد در مسیر حرکت پیامبر قرار دارد مساله تجهیزات جنگی و آمادگی سفر به تبوک، حضرت اش را حتی از گزاردن دو رکعت نماز تحیت در آن باز دارد در حالی که از مدینه تا تبوک بیش از 17مسجد را حافظه تاریخ در خود ضبط کرده است که پیامبر خدا(ص) در آنها نماز گزارده است.
این مسایل نشانگر آن است که رسول خدا(ص) چندان هم از افکار شیطانی و توطئه چینی آنان بی خبر نبوده است.
و)پیامبر خدا(ص) دستور می دهد که علی(علیه السلام) در غزوه تبوک شرکت نکند: اگرچه جنگ تبوک جنگ بسیار مهم و سرنوشت سازی بود و حضور علی(علیه السلام) در پیروزی جنگ ها برای همگان اثبات شده بود و ضرورت داشت در این جنگ نیز که در مقابل یکی از قدرت های بزرگ جهان آن روز اتفاق می افتاد حتما حضور داشته باشد. ولی با این همه پیامبر خدا بنا به اطلاع از نیات پلید منافقین مسجدساز و دیگر گروه های ضد اسلامی و کثرت فراریان از جهاد، اقامت علی(علیه السلام) در مدینه را بر حضور در آن جهاد مهم ترجیح دادند.
این سیاست و مدیریت مشخص پیامبر توانست که توطئه های دشمنان قسم خورده را نقش بر آب کرده و نهضت نوپای اسلام را از خطر جدی که از داخل و خارج مورد تهدید بود نجات بخشد.
ز)مسجد ضرار روایتگر تحول و تطور فقه اسلامی
برگرفته از کتاب: «مسجد نهاد عبادت ستاد ولایت» نوشته حسن رهبری
نظر شما