خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: در حالی 95 درصد صنعت خراسان جنوبی در اختیار صنایع کوچک است که تا دیروز کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش و معوقات بانکی 18 درصد این واحدهای صنعتی را به حالت نیمه تعطیل در آورد و یا از کار انداخت.
اما امروز مالیات بر ارزش افزوده و اقدام سازمان تامین اجتماعی در زمینه گرفتن حق بیمه از چالشهای واحدهای تولیدی است که به همین خاطر بابت بدهیهای معوقه خود مشمول جریمه میشوند و این وضعیت ناخواسته هزینههای سنگینی را به کارفرمایان تحمیل میکند و اینگونه نفسهای واحدهای صنعتی باز به شماره میافتد.
نظام مالیاتی برای فعالان اقتصادی چالشهای بسیاری ایجاد کرده و هر جلسه ای که فعالان اقتصادی استان خراسان جنوبی در آن حضور دارند از روش دریافت مالیات و بیمه تامین اجتماعی اظهار نارضایتی دارند.
بازار آشفته واحدهای صنعتی کوچک و تولیدی مستقر در شهرک صنعتی خراسان جنوبی که امیدی برای اشتغال جوانان جویای کار بوده و نان آور چندین خانوار بود حال و روز خوشی ندارد و جوانان مشغول در این واحدهای تولیدی به خیل بیکاران می پیوندند.
در بازدید میدانی از کارگاه های شهرک صنعتی بیرجند با کارگاه هایی مواجه شدیم که با قفل های بسته بر درب ورودی از ما استقبال می کنند! کارگاه هایی که روزی منبع درآمد و مکانی برای به دست آوردن رزق کارآفرینان و کارگرانی بوده است امروز تعطیلی و بلاتکلیفی اقتصادی درآن ها موج می زند.
محمد حسن بذرافکن، مدیرعامل شرکت صنعتی تولیدی بابمان که در زمینه تولید کانکس و یخچال فعالیت داشته و به تازگی کارخانه خود را تعطیل کرده، گفت: سال 72 کارگاه خود را با انتقال از داخل شهر به شهرک صنعتی با 11 کارگر مستقیم راه اندازی کردم.
وی که کارگاه خود را از آبانماه امسال تعطیل کرده، افزود: به خاطر اینکه دفاتر قانونی نداشته ام دارایی و مالیات بر ارزش افزوده تحت عنوان علی الراس مالیات محاسبه کردهاند.
مدیر این واحد صنعتی با بیان اینکه تا پایان سال 93 مالیات خود را به دارایی پرداخت کردم، گفت: اما در مالیات بر ارزش افزوده بدون هیچ سوال و جوابی 5 برابر ظرفیت تولیدی کارگاه مالیات محاسبه شده است.
بدرافکن تصریح کرد: این کارگاه در بهترین شرایط هفته ای یک کانکس تولید میکند اما کارشناس مالیات بر ارزش افزوده در سال 89 و 90 برای ما تولید سالی 250 کانکس را اعلام کرده اما سوال من این است که وقتی ظرفیت تولید ما 40 کانکس در سال است چگونه برای 250 کانکس مالیات پرداخت کنیم؟!
مدیر این واحد تولیدی که علت تعطیلی کارگاه خود را اجحاف تامین اجتماعی و اداره امور مالیاتی میداند، بیان داشت: با ظرفیت نیرویی که داشتهام همیشه محصولات خود را با بهترین کیفیت ارائه دادهام و کانکسهای ما تا چابهار و افغانستان و هرجایی که رفته برای آن باز مشتری آمده و کار خود را بگونه ای نمیسازیم که دوباره کسی مراجعه نکند.
وی با اشاره به اینکه در قبال تولید 40 کانکس در سال مالیات خود را تا ریال آخر پرداخت کردم، افزود: اما متاسفانه با نحوه محاسبه اداره مالیاتی بیش از 65 میلیون تومان باید جریمه پرداخت کنم به چه دلیل مگر من سکه ضرب میکنم؟
بذرافکن با بیان اینکه الان کانکس ساختهایم اما فروش نداریم چون ادارات دولتی پول ندارند و چکهای اشخاص هم برگشت میخورد، یادآور شد: برای اداره نوسازی و مدارس با بودجه خیری 20 کلاس درس ساختم اما خیران چون معاف از مالیات هستند در قرارداد به ما مالیات بر ارزش افزوده ندادند اما با توجه به این امر کارشناس مالیاتی میگوید ما کاری نداریم تو باید مالیات بر ارزش افزوده بدهی!
به گفته وی در حال حاضر معادل شش ماه جنس خام در کارگاه دارد و عملاً در قبال تولید و کار مشکلی ندارد و با وجود نبود کار تاکنون صورت خود را با سیلی سرخ کرده اما وقتی تبعیض در جامعه مشاهده میکند از تولید منصرف میشود چرا که در شهر واحدهای تولیدی معاف از مالیات هستند.
بدرافکن افزود: دولت از طرفی اصرار دارد که مشاغل و صنوف آلاینده از شهر خارج شوند اما متاسفانه کسانی که با اجرای دستورات دولت به شهرک صنعتی میآیند پتک به سرشان میخورد و اینگونه با برخی قوانین کمک به تعطیلی آنان میکنند.
مدیر واحد تولیدی بابمان ادامه داد: اما واحدهای تولیدی در شهرک صنعتی باید 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده، 3 درصد مالیات تکلیفی، 25 درصد مالیات بر درآمد، 30 درصد حق بیمه کارفرما پرداخت کنند و همچنین در قبال ساخت 8.5 درصد کل قرارداد را بابت بیمه تامین اجتماعی بپردازم.
بذرافکن با اشاره به اینکه در استان باید هم برای جنس و هم برای نصب تولیدات خود پول به بیمه تامین اجتماعی پرداخت کنم، تصریح کرد: بخاطر این موضوع سه مرتبه به کمیسیون رفتم که به نتیجه نرسید و در نهایت به دادگاه مشهد مرا فرستادن که آن جا گفتند جنس مشمول بیمه نمیشود پس سوال من این است چرا همکاران تامین اجتماعی استان مردم را اذیت می کنند؟
علی نخعیپور، مسئول کارگاه صنعتی نیکوکار (تولید ابزارآلات ساختمانی) نیز با تاکید بر اینکه واحدهای تولیدی شهرک بیشتر آنان تعطیل هستند، گفت: مدت سه سال است به علت افت 100 درصدی در فروش محصول مجبور به تعطیلی کارگاه و تقلیل نیروی کار به 2 نفر شدهام.
وی کمبود سرمایه در گردش را مهمترین مشکل واحدهای تولیدی خود دانست و بیان کرد: از سال 70 فعالیت خود را با 10 کارگر در شهرک صنعتی بیرجند آغاز کرده است.
این مسئول واحد تولیدی که در گذشته صادارت به افغانستان داشته، گلایه کرد: متاسفانه فروش محصولات ما به دلیل مالیات بر ارزش افزوده کاهش یافته چرا که واحدهای تولیدی مشابه در داخل شهر از این مالیات معاف هستند بنابراین اجناس خود را 9 درصد ارزانتر میفروشند.
علی شکرابی، مسئول واحد درآمد بیمه تامین اجتماعی استان که همراه خبرنگاران در شهرک حضور یافته بود با اشاره به مشکل تولیدکنندگان با بیمه تامین اجتماعی، گفت: طبق قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان 5 نفر کارگر پرداخت ۲۰ درصد سهم کارفرما به عهده دولت واگذار شده است.
وی با اشاره به اینکه35 فقره از مشاغل از پرداخت مبلغ 20 درصد حق بیمه سهم کارفرما معاف هستند، تصریح کرد: کارخانجات، پیمانکاران، شرکتهای خارجی از شمول قانون مزبور خارج هستند و در صورت استخدام مشمول قانون معافیت حق بیمه سهم کار فرما بابت بیمه شدگان مزبور نمی شوند.
مسئول واحد درآمد بیمه تامین اجتماعی عنوان کرد: اگر این واحد تولیدی با پروانه صنفی فعالیت داشت شامل معافیت و کمک دولت این قانون بیمه قرار میگرفت اما چون واحد صنعتی و کارخانه است باید سهم بیمه کارفرما را پرداخت کند.
شکرابی خاطر نشان کرد: قرارداهای خرید و فروش اجناس ومواد و تجهزات که نیاز به انجام کار اضافی نباشد و موضع قرارداد ﻣﻨﺤﺼﺮﺍ ﺧﺮﻳﺪ ﻳﺎ ﻓﺮﻭﺵ ﺑﺎﺷﺪ ﻣﺸﻤﻮﻝ ﻛﺴﺮ ﺣﻖ ﺑﻴﻤﻪ ﻧﺨﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮد.
به گفته وی عدم آشنایی سرمایهگذاران، صنعتگران و مدیران مجموعههای اقتصادی با قوانین مالیاتی و بیمه تامین اجتماعی باعث میشود تا آنها دچار مشکل شوند.
محمد حنفی، رئیس گروه مالیات بر ارزش افزوده خراسان جنوبی نیز گفت:عدم ارائه دفاتر و اسناد و مدارک درخواستي در مواعد مقرر در دستورالعمل رسيدگي به عملکرد مؤديان ماليات بر ارزش افزوده موجب تشخيص ماليات و عوارض ارزش افزوده به روش علي الرأس میشود.
وی با بیان اینکه جرائم مالیات بر ارزش افزوده و حقوق بخشوده میشود، عنوان کرد: اگر شرکتهای تولیدی دفاتر قانونی داشته باشد مشکلی برای آنان ایجاد نمیشود.
عباس جرجانی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان جنوبی گفت: از طرفی دولت صنوف آلاینده و صنعتی را تشویق میکند به خارج شهر منتقل شوند اما با قوانین تامین اجتماعی و مالیاتی آنان را وادار میکنیم به شهر برگردند.
به گفته وی تعدادی از کارگاه های صنایع چوب به همین دلیل و برای برخورداریاز معافیت مالیاتی انبار خود در شهرک صنعتی را تعطیل کرده و به شهر رفته و با پروانه صنفی فعالیت میکنند.
جرجانی تصریح کرد: وجه تمایز کارگاه با کارخانه برای معافیت سهم بیمه کارفرما پروانه صنعتی و پروانه صنفی است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان جنوبی در نشست خبری 19 مردادماه امسال با اشاره به اینکه 18 درصد از واحدهای صنعتی استان تعطیل شده است، گفت: برخی از این واحدها به سبب بدهی به بانکها در اختیار بانکها قرار گرفته ولی برخی دیگر به سبب مشکل در فروش محصولات خود به تعطیلی انجامیدهاند.
وی با بیان اینکه در خراسان جنوبی از 511 پروانه صنعتی در مجموع 95 درصد واحدهای صنعتی استان را واحدهای کوچک تشکیل میدهد، افزود: این واحدها برای 62 هزار و 200 نفر اشتغال ایجاد کردهاند که در واقع 75 درصد اشتغال استان توسط این صنایع انجام شده است.
جرجانی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه با تسهیلات 22 تا 24 درصدی کار تولیدی جواب نمیدهد، ادامه داد: تولید واحدهای صنعتی استان بیش از ظرفیت است و باید به دنبال گسترش بازاریابی و صادرات به سایر استان ها و خارج از کشور باشند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان جنوبی اظهار داشت: در سالهای گذشته شهرکهای صنعتی استان به جز بیرجند از معافیت مالیاتی برخوردار بودند که از امسال با تلاش استاندار مقرر شد تمامی شهرکهای صنعتی خراسان جنوبی از معافیت مالیاتی برخوردار شوند.
جرجانی تاکید کرد: البته واحدهایی که در بیرجند از سال 95 پروانه بهرهبرداری دریافت کنند مشمول این معافیت خواهند شد.
پرونده مشکلات شهرکهای صنعتی، بسیار سنگینتر از آن است که بتوان با یک دلیل آن را بست و در این میان تولید کنندگان با بیحوصلگی از مشکلات پیشروی خود حرف میزنند... اوضاع شهرکهای صنعتی خوب نیست و وضعیت موجود این شهرکها کاملا نشان از آن دارد که روند حرکتی این شهرکها از مسیر اصلی خود خارج شده و به عاملی برای ناامیدی تولیدکنندگان تبدیل شده است.
گزارش: زهرا مهرور
نظر شما