به گزارش خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان، جلوگیری از ورود افراد مشکوک الاعتبار به مجلس، رضایت مردم از برخورد دستگاه قضا با دانهدرشتها، ایجاد ضابط قضایی خاص برای مبارزه با قاچاق از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاسی قضایی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
جلوگیری از ورود افراد مشکوک الاعتبار به مجلس
آیت الله آملی لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضایی با تسلیت شهادت امام سجاد(ع) به برپایی نمایشگاه مطبوعات اشاره کرد و با تاکید بر نقش اساسی و بی بدیل رسانه ها در اطلاع رسانی شفاف، ارتقا سطح آگاهی های عمومی و ترویج اخلاق حسنه در جامعه گفت: همواره از مطبوعات و رسانه ها خواسته ایم که با توجه به نقش مهمی که دارند به قوه قضاییه کمک کنند و البته با توجه به این نقش حساس باید از هر جهتی مورد حمایت قرار گیرند تا بتوانند نقش خود را در پیشگیری از انواع مفاسد ایفا کنند.
رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: به قضات محترم نیز همواره یادآور شده ایم که در رسیدگی های خود به پرونده های مطبوعاتی، به نقش و جایگاه اطلاع رسانی، بازدارندگی وآگاهی بخشی مطبوعات توجه داشته باشند.
آیت الله آملی لاریجانی با یادآوری این نکته که ایفای نقش و رسالت مطبوعاتی باید «همراه با اخلاق نقد و موازین اخلاقی و قانونی» صورت گیرد افزود: نمی توان به بهانه و ادعای نقد توهین کرد و یا افترا بست و کارهای خلاف امنیت کشور انجام داد.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: متأسفانه بعضی رسانه ها به تشویش افکار عمومی دامن می زنند و بر این اساس دستگاه قضایی موظف است در عین حمایت از مطبوعات، از بروز جرایم پیشگیری کند و قابل قبول نیست که رسانه ها به جای ایفای نقش آگاهی بخشی و ارتقای سطح جامعه و ترویج اخلاقیات با گرفتن پول و برخلاف امنیت کشور برای اجانب کار کنند.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: در سالیان گذشته بحثی درباره مصونیت نمایندگان مجلس مطرح شد که به موجب آن برخی معتقد بودند نمایندگان اگر مطالبی خلاف واقع عنوان کردند که مصداق توهین و افترا بود؛ مصون هستند که البته شورای نگهبان به صراحت آن را رد کرد.
رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: به طریق اولی این موضوع درباره مطبوعات هم صدق می کند؛ البته تشخیص این مسائل با قاضی است؛ بنابراین کسانی که خارج از رسیدگی به پرونده هستند حق ورود ندارند.
آیت الله آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه دستگاه قضایی با صلابت و اقتدار به انجام وظایف خود می پردازد و هیچ گونه ضعف و خوفی از فشارها به خود راه نمی دهد خطاب به قضات گفت: بسیاری از اهالی مطبوعات و رسانه ها ممکن است نسبت به قانون و عبور از خطوط قرمز آگاهی نداشته باشند و بی توجهی کنند بنابراین به قضات محترم توصیه مکرر کرده ایم که شدیدترین مجازاتها را برای کسانی که بدون آگاهی به قانون از خطوط قرمز عبور کرده اند اعمال نکنند و با این ملاحظه، در مجازاتهای مقرر تخفیف لازم را بدهند.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به هجمه های صورت گرفته علیه قوه قضاییه در آستانه برگزاری انتخابات و با تاکید بر اینکه روند دستگاه قضایی رعایت قانون و مصالح کشور براساس نص قانون اساسی است افزود: این گونه فشارها و هجمه ها در مباحثی مانند حقوق بشر نباید تاثیری در کار ما بگذارد که البته نمی گذارد و صحبت ما با مطبوعات و مسئولان کشور این است که به قوه قضاییه که رکن نظام است کمک کنند و بدانند که بخش قابل توجهی از امنیت کشور به خاطر صلابت و اقتدار قوه قضاییه در کنار سایر ارکان است.
رئیس دستگاه قضا سپس به سخنان دیروز رئیس جمهور در مراسم افتتاح نمایشگاه مطبوعات اشاره کرد و گفت: تا به امروز از هر گونه سخنان تنش آفرین و اختلاف انگیز که به نفع و مصلحت کشور و حفظ همدلی، اخوت و همکاری نیست؛ اجتناب کرده ام و از این پس نیز همین گونه خواهد بود منتها از این جهت که رئیس جمهور محترم گفتند باب نقد در کشور باز است و به «النصیحته لائمه المسلمین» تمسک جستند و اینکه حتی به حاکم مسلمین هم می توان نقد کرد، بنابراین طبعا به مقامات پایین تر هم می توان نقد کرد؛ چند نکته را از باب نصح مطرح می کنم.
آیت الله آملی لاریجانی با تصریح بر اینکه «نباید نسبت به قوه قضاییه جفا کرد» افزود: همه می دانند که همواره از دولت حمایت کرده ام؛ بعد از این هم حمایت خواهم کرد چرا که معتقدم باید با همدلی حرکت کنیم، مردم از ما حل مشکلات را می خواهند نه اینکه هر روز حاشیه ای ایجاد کنیم و مشکلی بر مشکلات بیفزاییم.
رئیس دستگاه قضا تاکید کرد: رئیس جمهور محترم دو سه عبارت را به کار بردند از جمله اینکه قوه قضاییه باید مأمن جامعه باشد و اگر نمک سالم باشد، هر چیزی اشکال داشته باشد می توان جلوی آن را گرفت اما اگر نمک فاسد شود کار بسیار سخت می شود، باید پرسید مقصود از این جملات شرطی چیست آن هم در حالی که این جملات در مورد قوه مجریه هم کاربرد دارد و می توان گفت اگر قوه مجریه فاسد شود، اگر دولت فاسد شود و اگر رئیس جمهور فاسد شود کار سخت می شود.
آیت الله آملی لاریجانی اظهار کرد: اگر مقصود این است که القا کنیم قوه قضاییه این طور شده است که افترا است و اگر غیر از آن باشد اهانت است، چرا باید دستگاهی را که مشغول خدمت به مردم است و با وجود تنگناهای شدید و مشکلات متعدد بودجه و امکانات، در طول سال 15 میلیون پرونده را رسیدگی می کند مورد عتاب و خطاب وهن آمیز قرار دهیم و مستمسکی برای بدخواهان.
رئیس قوه قضاییه این بخش از سخنان رئیس جمهور را که «از طریق برخی روزنامه ها می توان فهمید که فردا چه کسی دستگیر می شود» نادرست و خلاف واقع و توهین به دستگاه قضایی دانست و گفت: چرا با سخنانی که به قول طلبه ها از سنخ تناقض صدر و ذیل است به حرف های خلاف واقع دامن می زنیم و این طور القا می کنیم که روزنامه خاصی طوری بر قوه قضاییه سیطره دارد که امروز می گوید و فردا فردی دستگیر می شود، اینها سخنان خلافی است که هیچ گاه انتظار بیان آن را از مسئولین مطلع نظام نداریم. البته ممکن است روزنامه ای تخلف کند و از اطلاعات خود به نحو نادرست استفاده کند، این ربطی به دستگاه قضایی ندارد.
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه به موضوع برجام و برخی نقدهای افراطی و در کنار آن تحمل نکردن برخی نقدهای سازنده و درست اشاره کرد و گفت: واقعا برخی منتقدان برجام بی انصافی کردند و حرف های بسیار افراطی و خلاف واقع زدند که حتی به نظر بنده برخی از آنها جرم بود و گمان ندارم اینها عده چندانی باشند و در مقابل این گروه منتقدان عاقل، متدین و اهل فنی قرار دارند که به جای جای این تفاهم منتقد هستند. بنده در طول مدت مذاکرات، همواره از تیم مذاکره کننده و دولت محترم حمایت کردم و اکنون هم چنین است. تیم مذاکره کننده افراد متدینی بوده اند، با تلاش شبانه روزی کاری را به جلو برده اند که آسان نبود و لذا حاصل کار آنان سزاوار هر گونه تقدیر و تشکر است. تفاهم برجام، کاری عاقلانه و تدبیری معقول بود. اما دلیلی وجود ندارد که این مسئله ملازمه¬ای با افتخار ملی بودن داشته باشد. لااقل برای بنده روشن نیست که آیا واقعا نتایج برجام افتخار آمیز است ما در این تفاهم چیزهای بسیاری داده ایم و چیزهای بسیاری هم تحصیل کرده ایم در مجموع به نظر می رسد تفاهم قابل قبولی است. اما با وجود امتیازات بسیاری که داده ایم، چه افتخاری وجود دارد؟
رئیس دستگاه قضا با اشاره به اینکه در مسئله برجام با توجه به مجموعه مقدورات و شرایط، کاری عقلانی صورت گرفت که اشکالی هم ندارد و ما امتیازاتی دادیم و امتیازاتی هم گرفتیم تصریح کرد: مسئله اساسی این است که اختلاف نظر بر سر این مسائل طبیعی است و نباید با لحنی سخن گفته شود که مخالفین، جریانی برخلاف مردم هستند و برخلاف مردم سخن می گویند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: امیدوارم حرف های مطرح شده درباره امید واعتدال را همچنان دنبال کنید نه اینکه کسانی را که حق مدارانه دفاع و نقد می کنند زیر سوال ببریم.
رئیس قوه قضاییه در پایان سخنان خود به موضوع انتخابات و وظایف دستگاههای مختلف از جمله قوه قضاییه در این خصوص اشاره کرد و با اعلام اینکه دستگاه قضایی بر حسب وظایف، کمیته هایی را برای انجام وظایف مربوطه در انتخابات تشکیل داده و می دهد گفت: این سخن که گفته شده است «همه باید بتوانند افراد موردنظر خود را در لیست های انتخاباتی ببینند» سخن مقبولی نیست.
رئیس دستگاه قضا تاکید کرد: هر کشوری ضابطه و قانون خود را دارد و باید دید براساس آن قوانین و ضوابط افراد شرایط لازم را دارند یا خیر و این شدنی نیست که افراد غیر واجد صلاحیت یا مشکوک الصلاحیت وارد صحنه انتخابات شوند و شورای محترم نگهبان هم تایید کند و ما نیز نباید در مسیر انتخابات سخنانی مطرح کنیم که توقعات غیرقانونی را بالا ببرد و موجب شود که برخی ها بگویند آنقدر کاندیدا معرفی می کنیم که شورای نگهبان نتواند در مقابل آن بایستد.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به اینکه «اتفاقا شورای نگهبان باید قاطعانه بایستد و هر کسی که شرایطش را ندارد رد کند» گفت: شورای نگهبان قطعا در راه انجام وظایف قانونی و شرعی خود خواهد ایستاد و فرقی نمی کند که چه اندازه غیرواجد صلاحیت باشند: چه دو هزار نفر و چه ده هزار نفر طبیعی است که اگر واجد شرایط نباشند رد می شوند تا افرادی نتوانند مهندسی کنند و بگویند اینقدر آدم می فرستیم که شورای نگهبان جرات نداشته باشد آنها را رد کند.
رئیس قوه قضاییه با ابراز امیدواری نسبت به برگزاری انتخاباتی سالم و پرشور افزود: البته روشن است در این راه باید حقوق مردم و کاندیداهای واجد شرایط رعایت شود.
در جلسه امروز مسئولان عالی قضایی مسئولان هیئت های اعزامی به شهرستانهای استان مازندران گزارش های مبسوط خود را ارائه کردند و جمع بندی سفر هیئت عالی قضایی به استان مازندران صورت گرفت.
هفتمین جلسه دادگاه بابک زنجانی صبح امروز برگزار شد
هفتمین جلسه دادگاه بابک زنجانی در حالی برگزار شد که متهم به ادامه دفاعیات خود پرداخت و نمایندگان دادستان نیز مطالبی را در خصوص موضوعات مطرح شده از سوی متهم ایراد کردند. جلسه دادگاه از ساعت 9 و 20 دقیقه صبح شروع و بدون وقفه تا ظهر ادامه یافت.
در این جلسه نماینده دادستان ابتدا درباره میزان دارایی و شناسایی اموال و املاک بابک زنجانی و ادعاهای وی در این خصوص سخنانی را بیان کرد.
همچنین نماینده دیگر دادستان در این جلسه در خصوص (I1) و وام 15 میلیارد یورویی که متهم مدعی دریافت آن از فردی عرب در کشورهای حاشیه خلیج فارس است نیز توضیحاتی داد.
منطقه لابوان در مالزی نیز و همچنین سخنانی که متهم در خصوص این منطقه ارائه کرده است از مباحث دیگر مطروحه در جلسه امروز بود.
متهم بابک زنجانی نیز در این جلسه به ارزیابی قیمت برآورده شده برای املاک و اموال خود پرداخت و به دفاع از خود در برابر اتهام هایی پرداخت که در کیفرخواست و موضوعات طرح شده در قرائت میزان اموال وی آمده بود.
هشتمین جلسه دادگاه بابک زنجانی صبح فردا چهارشنبه در محل دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار خواهد شد.
رضایت مردم از برخورد دستگاه قضا با دانهدرشتها/گذشت ۲۵۱ نفر از صاحبان قصاص از حکم قطعی
حجت الاسلام غلامحسن محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضاییه در 87 امین نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان اینکه رسانهها نقش مهمی در تعالی و افزایش رشد آگاهی مردم دارند گفت: این امر به این شرط است که رسانهها رسالت خود را درست ایفا کنند و در چارچوب مقررات عمل کنند نقد سازنده در اصلاح امور مفید است ولیکن اگر از طریق رسانه با تحقیر و افترا و توهین و نقش اکاذیب صورت گیرد به اعتماد مردم لطمه میزند و باعث زحمت دستگاه قضا میشود.
وی ادامه داد: متاسفانه شاهد افزایش شکایات از سوی دستگاههای مختلف وزارتخانهها، نهادها و وزارتخانهها و افراد حقیقی و حقوقی علیه رسانهها برخی سایتها و مطبوعات هستیم و مثل همیشه توصیه میکنیم اگر در چارچوب قوانین عمل کنیم به نفع همه است.
وی ادامه داد: امیدواریم شاهد شکایات علیه رسانه ها نباشیم و همه روزه دستگاه قضا مجبور نباشد رسانه ای را احضار کند و حکمی را صادر کند که به صلاح نمیبینیم اما شاهد افزایش شکایات علیه رسانهها هستیم.
وی گفت: در چارچوب قوانین و مقررات تمامی کسانیکه تعدی و تجاوز به حقوق مردم دارند و امنیت کشور را خدشه دار میکنند و آرامش مردم را بر هم میزنند برخورد میکنیم توقع مردم از دستگاه قضا برخوردی مناسب و بازدارنده با اشرار، قاچاقچیان و کسانی است که نسبت به حقوق مردم تجاوز میکنند.
سخنگوی دستگاه قضا با بیان اینکه در این امر از مردم استمداد میخواهیم ادامه داد: دولت و مردم باید دستگاه قضا و دادسراها را کمک کنند تا دستگاه قضا بتواند در احقاق حقوق مردم موفق باشند.
وی با اشاره به دستگیری 35 نفر از قاچاقچیان بزرگ مواد مخدر اظهار کرد: در فاصله نشست قبلی تا امروز به کمک نیروی انتظامی و تلاش دادسراها 35 نفر از قاچاقچیان بزرگ مواد مخدر دستگیر شده و بیش از 5 هزار کیلوگرم مواد مخدر از انواع مختلف کشف شده است و طبیعی است این افراد به مجازات خود میرسند اما در آخر شاهدیم مدعیان حقوق بشر ادعا میکنند چرا قوه قضاییه نسبت به این افراد اینگونه برخورد کرد. اما ببینید 5 هزار کیلوگرم مواد مخدر چه تعداد از افراد را از زندگی ساقط می کند و چه خانوادههایی را فرو میریزد.
وی درخصوص افراد شرور نیز اظهار کرد: در این فاصله زمانی بیان شده 7 نفر از کسانیکه حقیقتاً افراد شرور بوده اند و مدتی فرار کرده بودند شناسایی و بازداشت شدهاند اینها افرادی بوده اند که برای نوامیس مردم ایجاد مزاحمت کرده سرقت مسلحانه و یا زورگیری داشتهاند.
وی در مورد سرقت مسلحانه در مشهد و خوزستان نیز اظهار کرد: عوامل این سرقت دستگیر شده اند و به مجازات خود میرسند.
حجتالاسلام اژه ای اظهار کرد: براساس گزارشات رسیده و اطلاعاتی که به ما رسید چند نفر از افرادی که علیه امنیت کشور اقداماتی داشتهاند نیز دستگیر و بازداشت شدهاند و پرونده آنها در حال رسیدگی و در مرحله مقدماتی است.
سخنگوی دستگاه قضا در بخش دیگری از این نشست خبری از گذشت 251 نفر از کسانیکه حق قصاص داشتهاند خبر داد و گفت: در طول 6 ماه اول سال 94، 251 نفر از کسانیکه حق قصاص داشتهاند و حکم قصاص آنها قطعی بوده است از قصاص خود گذشتهاند.
وی ادامه داد: حق قصاص شخصی است و این 251 نفر کسانی هستند که قبلاً درخواست قصاص داشتهاند و احکام دادگاه در مورد حکم قصاص انها قطعی بوده و اذن لازم برای انجام قصاص نیز داده شده اما اولیای دم رضایت دادهاند.
وی گفت: البته در دستگاه قضا نیز ما تلاش می کنیم تا رضایت این افراد را کسب کنیم و تا جایی که موجب تجری قاتل نشود رضایت درخواست کنندگان قصاص ایجاد شود و قاتلین هم گذشت این افراد را مغتنم بشمارند.
وی درخصوص انتشار خبری مبنی بر دستگیری چند نفر از سرشبکههای غیراخلاقی در قزوین نیز گفت: این خبر صحت ندارد و دادستان قزوین نیز چنین خبری را تایید نکرده است و از منبع اطلاع دهنده چرایی این خبر را جویاست.
وی درخصوص خبری مبنی بر افزایش تجاوز به عنف گفت: اخبار را از سخنگو بشنوید و اگر از جای دیگری مطالعه می کنید این موضوع را نپذیرید ممکن است کسی شکایتی کرده باشد و این شکایت در مرحله اولیه ثابت نشود به این دلیل اعلام می کنم که اخبار را از بیان سخنگو مطلع شوید.
وی در مورد تجاوز به عنف نیز گفت: اثبات این موضوع سخت است و ممکن است این عدد در رابطه با این اتهام صحت نداشته باشد و به طور کلی در مور مجموع شکایات بیان شده باشد که برخی از این شکایات در دادگاه بدوی و برخی در دادگاه تجدیدنظر به نتیجه نرسیده باشند.
حجت الاسلام اژه ای در مورد جرایم خشن نیز افزود: در مورد جرایم خشن کاهش داشتیم ممکن است در برخی ماهها افزایش و در برخی ماهها کاهش داشته باشیم اما در ماههای اخیر صاحب کاهش جرایم خشن بودیم به هر صورت حتی یک مورد از این جرایم نیز به میزان شایستگی این نظام زیاد است و به آن قانع نیستیم.
وی ادامه داد: اگر ایران در مقایسه با گذشته و سایر کشورها مقایسه کنیم کشور ما از لحاظ امنیت اگر نگوییم نمونه است اما حقیقتاً مثال زدنی است.
وی در مورد اعتراض سپاه از شکلگیری فتنه چهارم و بازداشت تعداد زیادی از افراد و برخی خبرنگاران گفت: تمام افراد دستگیر شده خبرنگار نبوده و برخی فعالیت رسانه ای هم نداشته است اما اینکه این نفرات با افراد دیگری در ارتباط بودهاند خبری ندارم اما اگر در لایههای بعدی بررسی ارتباطی باشد نمیدانند.
نفوذ دشمن قابل انکار نیست، نباید ساده لوحانه از مکر و کید آن غفلت کرد
حجتالاسلام منتظری رئیس دیوان عدالت اداری در جلسه نوزدهم آبان ماه هیات عمومی دیوان با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر خطر نفوذ دشمن گفت: یکی از مسائل امروز جامعه ما، بحث دشمنان، نفوذیهای آنان و خیانتهایی است که در حق ملت و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مرتکب شدهاند.
وی افزود: وقتی که آمریکا و انگلیس را تجربه کردهایم که به این نظام، ملت و کشور خیانت میکنند و مصادیق بسیار فراوانی نیز برای آن داریم، چگونه میتوانیم به چنین دولتهایی اطمینان داشته باشیم؟
رئیس دیوان عدالت اداری با اشاره به اینکه از پیش از روی کار آمدن رژیم پهلوی تا به امروز بارها خیانت غربیها را به ایران عزیزمان دیدهایم اظهار داشت: سلطه انگلیس در کشور ما تا جایی که در جابهجایی سیاستمداران و تعویض شاه مداخله میکردند، خیانت آنها در جریان مشروطه، خیانتی که غربیها در ماجرای ملی شدن صنعت نفت در حق ملت ایران روا داشتند، حمایت آمریکاییها از رژیم شاه و انجام کودتای 28 مرداد، نفوذ و فعالیت آنان پس از انقلاب که بخشی از آن با اشغال لانه جاسوسی و انتشار اسناد آن برملا شد و همچنین اقدامات آمریکا و انگلیس و عوامل منطقهای آنان در تحمیل جنگ هشتساله به ایران و فتنه انگیزیهایشان در حق انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران از مصادیق این دشمنی و نفوذ است.
حجتالاسلام والمسلمین منتظری با بیان اینکه تردیدی نیست که آنها همواره درصدد تامین منافع خود و لطمهزدن به انقلاب و آرمانهای انقلاب هستند بیان کرد: مقام معظم رهبری دو سال است به طور مکرر بر موضوع خطر نفوذ دشمن کردهاند و همواره به مردم و مسئولان نسبت به آن هشدار دادهاند.
وی با اشاره به اینکه دشمن برای نفوذ، اقدامات فریبنده انجام میدهد و با نقاب وارد میشود تصریح کرد: در بررسی تاریخی قیام امام حسین(ع) نیز شاهدیم که وقتی دستگاه حاکمه اموی استقبال مردم کوفه از سفیر امام حسین(ع) را دید، عبیدالله را به عنوان حاکم کوفه فرستاد و او نیز با انتشار شایعه ورود امام حسین(ع) به کوفه خود با نقاب وارد دارالعماره این شهر شد در حالی که مستقبلین زیادی برای همراهی او جمع شده بودند.
رئیس دیوان عدالت اداری ادامه داد: ترفند دشمن مسبوق به سابقه است. دشمن هیچگاه در جامعهای مانند کشور ایران که همه مردم، مسلمان و پایبند به انقلاب و آرمانهای آن هستند، با علم مخالفت و مقابله علنی با نظام و انقلاب وارد نمیشود، بلکه از طریق نفوذ ورود مییابد.
حجتالاسلام والمسلمین منتظری به مصادیقی از نفوذ دشمن به داخل انقلاب اسلامی با ساختن مهرههای وابسته اشاره کرد و اظهار داشت: افرادی مانند بنیصدر، قطبزاده و مدنی که حتی در جریان انقلاب در سطوح بالای مدیریت سیاسی و نظامی کشور قرار گرفتند، از مواردی هستند که برخی از آنان همچنان تحت حمایت و مراقبت و حفاظت دشمن قرار داشته و دارند.
وی بیان کرد: طی سالهای اخیر هم شاهد بودهایم که دشمن در قالب جریانات سیاسی توانسته است به درون جبهه انقلاب رخنه کند که البته با هوشیاری و بصیرتی که ملت داشتهاند، کاری از پیش نبرده است.
آشنایی با قوانین و مقررات لازمه فعالیت ضابطان قضایی است
حسین صیدی رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان قم در کارگروه آموزشی آشنایی با آیین دادرسی کیفری جدید افزود: ضابط از نظر لغوی به معنای نگهدارنده و از نظر حقوقی، مامور آموزش دیده ای است که تحت تعلیمات مقام های قضایی در راستای کشف جرم، شناسایی و تعقیب مجرم، جلوگیری از امحای آثار و ادله جرم و انجام دستورات مقام های قضایی وفق موازین قانونی اقدام می کند.
وی به ویژگی های ضابطان قضایی در قانون آیین دادرسی کیفری جدید پرداخت و تاکید کرد: ضابطان قضایی باید از توانایی جسمی و سلامت روحی برخوردار بوده و مهمترین آمادگی، یادگیری و دانستن قوانین و مقررات است.
این مقام قضایی افزود: شرایط اولیه ضابطان توسط سازمان عقیدتی-سیاسی و حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی تایید شده و سپس افراد واجدالشرایط برای آموزش های حقوقی و قضایی به دادسرای عمومی یا نظامی اعزام می شوند.
صیدی با بیان اینکه پلیس و دستگاه قضایی برای حفاظت از جان و مال و آبروی مردم تلاش می کنند عنوان داشت: ضابطان باید با وظایف، مسئولیت ها و قوانین و مقررات آشنایی داشته و با توجه به آنها ماموریت های خود را اجرا کنند.
رسیدگی به بیش از 80 هزار پرونده در شوراهای حل اختلاف استان خوزستان
عبدالعباس زبیدی نیا رئیس اداره شوراهای حل اختلاف خوزستان گفت: خوزستان یکی از استان های موفق در زمینه صلح و سازش و حل اختلافات است که به عنوان الگو در کشور مطرح شده است.
وی افزود: مصالحه دعاوی و اختلافات در شوراهای حل اختلاف این استان با استفاده از نیروهای توانمند، بزرگان، شیوخ، متنفذین محلی و ریش سفیدان صورت می گیرد.
زبیدی نیا خاطرنشان کرد: شوراهای حل اختلاف این استان دارای 511 شعبه شهری و روستایی است که از این مجموع، تعداد 84 شعبه تخصصی در امور کار و پیمان، پزشکی، کشاورزی، عشایر و اقلیت مذهبی فعالیت دارند.
وی افزود: در گزارش عملکرد پنج ساله مرکز امور شوراهای حل اختلاف کشور، خوزستان با بیش از 62 درصد مصالحه جزو استان های برتر در زمینه صلح و سازش و همچنین 82 درصد آرا صادره با کیفیت مطلوب معرفی شد و این با تلاش و زحمات همکاران قضایی و اعضای شوراهای حل اختلاف خوزستان محقق شده است.
رئیس شوراهای حل اختلاف استان با تاکید بر تجهیز شعب مجتمع ها به سیستم مدیریت پرونده (cms) گفت: تا پایان امسال حدود 20 مجتمع دیگر به cms وصل خواهند شد و این تلاش در جهت ایجاد رفاه اداری برای اعضاء و کارکنان مجتمع های شورای حل اختلاف صورت می گیرد.
ششمین جلسه دادگاه بابک زنجانی برگزار شد
ششمین جلسه دادگاه متهم نفتی بابک زنجانی در حالی برگزار شد که بخش عمده ای از این جلسه به دفاعیات متهم اختصاص یافت. در ابتدای این جلسه بابک زنجانی به مرور دفاعیات خود در جلسات گذشته پرداخت. در جلسه امروز متهم درباره نحوه استفاده از LC و برات،سوئیفت، شماره حساب های اعلام شده از سوی بانک مرکزی و نحوه و چگونگی ارتباط شرکت هایش، تحریم، مانده بدهکاری خود و کارتهای اعتباری وارداتی توضیحاتی را ارائه و در قبال هر یک از دفاعیات متهم، نماینده دادستان و کارشناسان حرفه ای بانک مرکزی نیز توضیحاتی ارائه دادند.
بابک زنجانی در ابتدای این جلسه اظهار کرد: دلیل علنی شدن دادگاه، تقاضای وی و وکیلش از ریاست محترم قوه قضاییه بوده است.
وی با اشاره به اینکه در جلسه قبل دادگاه بر روی برخی از پوشه های همراهش «نگارش قابل طرح و غیر قابل طرح» بوده و حاشیه هایی بوجود آورده است گفت: هیچ چیز محرمانه ای برای دادگاه و در دادگاه وجود ندارد.
ششمین جلسه دادگاه از ساعت 9 صبح امروز آغاز بکار کرد و در ساعت 10 و 15 دقیقه از سوی رئیس دادگاه به مدت 15 دقیقه اعلام تنفس شد که پس از این استراحت، دادگاه مجددا شروع و تا اذان ظهر امروز ادامه یافت.
بر اساس اعلام قاضی صلواتی رئیس دادگاه، جلسه بعدی صبح فردا سه شنبه در محل دادگاه انقلاب اسلامی برگزار می شود.
در کمیسیون عفو و بخشودگی دادگستری استان ایلام به 31 پرونده رسیدگی شد
کمیسیون عفو و بخشودگی با حضور رئیس کل دادگستری استان و دیگر اعضاء تشکیل جلسه داد. فارس نوری در این جلسه با اشاره به احکام مترقی اسلام گفت: دین اسلام دین رحمت و رئوفت بوده و پیامبر اسلام پیامبر رحمت است و به هیمن خاطر در اجرای احکام اسلامی ما به عنوان یک مسلمان باید رکن اساسی اسلام که همان مهربانی و بخشندگی است را در نظر بگیریم و با تأسی از بزرگان دینمان با مشکلات و مسائل جامعه برخورد کنیم.
در این جلسه به 31 پرونده رسیدگی و با عفو و بخشودگی تعدادی از آنان نیز موافقت شد.
دستگاه قضایی از دستگاههای اجرایی در کاهش جرایم تصادفات حمایت خواهد کرد
جلسه ستاد پیشگیری و مبارزه با جرایم خاص دادگستری استان آذربایجان شرقی با حضور رئیس کل دادگستری استان تشکیل شد. در این جلسه رئیس کل دادگستری استان با تأکید بر کاهش جرایم تصادفات رانندگی گفت: مشکلات بیش از 100 نقطه حادثه خیز شناسایی و در سطح استان مرتفع شده و فقط 52 نقطه باقی مانده است.
وی افزود: 23 نقطه حادثه خیز مربوط به تبریز می باشد و ما در تلاش هستیم که در راستای حفظ جان مردم که حائز اهمیت فراوان می باشد، در رفع موارد مذکور به صورت جهادی عمل کنیم.
حکمتعلی مظفری ادامه داد: وظیفه ما نظارت بر شرکت های خصوصی یا دولتی است که متولی نظارت بر جاده ها نیز می باشند، نسبت به حل مشکلات مربوط به جاده ها اقدام کنند.
وی افزود: دستگاه قضایی با تمام قوا از دستگاههای اجرایی در کاهش جرایم تصادفات حمایت خواهد کرد.
در این جلسه که رئیس دادگاههای عمومی و انقلاب تبریز، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان و معاون سیاسی امنیتی استاندار نیز حضور داشتند، دادستان عمومی و انقلاب تبریز گزارشی از جرایم تصادفات رانندگی در استان را ارائه کرد.
لاریجانی: امیدواریم تبادل تجربیات دموکراتیک مبنای همکاری ها قرار گیرد
محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان در دیدار با مارتین شولتز و هیأت همراه از پارلمان اتحادیه اروپا گفت: ملت ایران به طور تاریخی اهل تعامل وسیع با دنیا بوده و در فرهنگ و علم و ادبیات دنیا تاثیرات زیادی گذاشته و البته تاثیر نیز پذیرفته اند که این بیانگر نقطه قوت فرهنگ ما است.
وی با اشاره به قانون اساسی جمهوری اسلامی و بیان اینکه ملت ایران تجربه ای نو در دموکراسی را به جهان عرضه کرد است گفت: ما سیستم دموکراسی خود را بر پایه عقلانیت اسلامی بنا کرده ایم که اگرچه با سیستم دموکراسی غربی که بر پایه لیبرالیسم و سکولاریسم است تفاوت دارد اما تجربه ای قابل اعتنا است که غرب نتوانسته یا نخواسته است آن را به خوبی درک کند.
دبیر ستاد حقوق بشر در ادامه گفت: این دموکراسی تجربه ما است و این تجربه را البته به راحتی به دست نیاورده ایم و بابت آن بهای سنگینی پرداخت کرده ایم که تنها یک نمونه آن هشت سال جنگ تحمیلی بوده است که ملت ما سربلند از آن بیرون آمده است و اکنون ثمره آن این است که ما یکی از پیشرفته ترین کشورهای منطقه از هر لحاظ هستیم و حتی در دموکراسی نیز گوی سبقت را از دیگران ربوده ایم.
لاریجانی با اشاره به شرایط منطقه خاورمیانه گفت: در حالیکه جمهوری اسلامی ایران کشوری دموکراتیک و برخاسته از آرای مردم است، کشورهای منطقه یا گرفتار خودکامگی حکام خود هستند و یا در آتش تروریسیم و افراطی گری می سوزند. از این رو به نظرم یکی از موضوعات بسیار مهم برای حقوق بشر این است که جوامع مختلف تبادل تجربیات دموکراتیک را مبنای همکاری ها قرار دهند و این موضوع می تواند محور همکاری ها و تعاملات ما و اتحادیه اروپا باشد.
لاریجانی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران دموکراتیک ترین کشور منطقه است گفت: ما در این منطقه کشورهایی را داریم که حتی یک بار در طول تاریخشان انتخابات برگزار نکرده اند در حالیکه در ایران تقریبا سالانه یک انتخابات برگزار می شود و همه مسئولان این کشور به طور مستقیم یا غیرمستقیم توسط آراء مردم انتخاب می شوند.
دبیر ستاد حقوق بشر با اشاره به اهمیت مردم سالاری و تکیه به آراء مردم گفت: البته دموکراسی خود به خود و به تنهایی همه جهات حقوق بشری را ارتقاء نمی بخشد ولی اجتناب ناپذیر است، یعنی ما نمی توانیم حقوق بشر را بدون دموکراسی پیش ببریم.
وی در ادامه با اشاره به گسترش افراطی گری و تروریسم در سراسر جهان و خصوصا در منطقه خاورمیانه گفت: تروریسم و افراطی گری چه به شکل اسلام هراسی آن در کشورهای غربی و چه به شکل اقدامات داعش و جریان های تکفیری در جوامع اسلامی محکوم هستند و هر دو دشمن حقوق بشر محسوب می شوند.
ایجاد ضابط قضایی خاص برای مبارزه با قاچاق
افشارنیا رئیس کل دادگستری استان خوزستان در سومین جلسه شورای قضایی استان که با حضور معاون حقوقی و امور مجلس سازمان تعزیرات حکومتی کشور برگزار شد اظهار داشت: برای بهتر اجراشدن قانون تعزیرات در کشور، چنانچه دستگاه تقنینی در خصوص ایجاد ضابط خاص برای امور مربوط به قاچاق کالا و ارز اقدام کند، می توان گفت که نسبت به اجرای صحیح این قوانین گام هاي اساسی برداشته شده است.
در ادامه معاون حقوقی و امور مجلس سازمان تعزیرات حکومتی کشور نیز بیان داشت: نگاه ما در سازمان تعزیرات، نگاه کیفرزدایی است و در دوران پساتحریم باید با شرایط زمان نسبت به فعال سازی بیش از پیش و چابکی سازمان اقدامات اساسی صورت گیرد.
وی گفت: تورم قوانین و مقررات حق را ضایع می کند و بر همین اساس است که در کنار آن امنیت حقوقی شکل گرفته که باید قانونگذار در این زمینه با تصویب قوانین ثابت و مهم نسبت به روزآوری قوانین اقدام کند.
نظر شما