خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بازتاب بین المللی دیدار پوتین با رهبر انقلاب، واکنش وزارت خارجه آمریکا به فروش اس - 300 به ایران، شکست ریاض در تشکیل محور عرب-سنی علیه ایران، اعمال محدودیت و رژیم بازرسیها به ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
واکنش وزارت خارجه آمریکا به فروش اس - 300 به ایران
مارک تونر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روز دوشنبه به برخی گزارشها درباره آغاز فرایند فروش سامانه دفاع موشکی اس 300 به ایران واکنش نشان داد.
وی در پاسخ به سوالی در این رابطه گفت: «تنها چیزی که میتوانم بگویم این است که ما بارها مخالفتمان را به هر گونه فروش اس 300 به ایران اعلام کردهایم و وزیر خارجه (جان کری) این را به طور خصوصی به لاوروف هم گفته است.»
پیش از این مهدی سنایی، سفیر ایران در روسیه از آغاز فروش این سامانه دفاع موشکی به ایران خبر داده بود.
تونر در پاسخ به سوالی درباره هدف دیدار بین اشتفان مولر، مسئول آمریکایی اجرای برجام و همتای ایرانیاش، سید عباس عراقچی گفت که در این باره چیزی نمیداند.
چین و آمریکا رؤسای مشترک کارگروه بازطراحی اراک خواهند بود
«مارک تونر»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد واشنگتن، همراه با چین، ریاست مشترک کارگروهی برای بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک، به موجب سند «برجام» را به عهده خواهد داشت.
کشورهای طرف قرارداد در برجام روز یکشنبه سندی را امضا کردند که به تشریح وظایف تمامی طرفها برای تبدیل رآکتور اراک میپردازد.
دولت آمریکا به تأمین حمایتها فنی و بررسی رآکتور مدرنشده، متعهد شده، در حالی که چین در بازطراحی و ساخت آن مشارکت خواهد کرد.
نونر گفت: «علاوه بر این، آمریکا همراه با چین، رئیس مشترک کارگروهی درباره پروژه اراک خواهد بود.»
ایران و گروه 1+5 در تیرماه سال جاری به توافقی بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند.
ایران مطابق این سند موسوم به برجام، موظف به کاهش بخشی از ذخایر اورانیوم، کاهش تعداد سانتریفیوژها، بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک و خودداری از غنیسازی در سایت فردو است.
لندن: در صورت نقض برجام، تحریمها علیه ایران برمیگردند
دولت انگلیس در «گزارش راهبرد امنیت ملی و دفاع راهبردی» که روز دوشنبه منتشر کرده تصریح میکند خواستار ایفای نقش سازنده از سوی ایران در مبارزه با گروه تروریستی داعش است.
در بخش مربوط به «خاورمیانه و شمال آفریقا» از این گزارش، ضمن تصریح به اینکه روابط انگلیس با 6 کشور عضو شورای همکاری «وسیع و عمیق» خواهد بود، عنوان شده است: «ما چشماندازمان از روابط آینده با شریکانمان در منطقه را در راهبرد جدید خلیج (فارس) مشخص خواهیم کرد.»
در ادامه این گزارش آمده است: «ما به طور خاص، به منظور نشان دادن روابط تاریخیمان، ماهیت درازمدت فرصتها و چالشها و همچنین دادن اطمینان خاطر به شریکانمان در خلیج (فارس) حضور نظامی دائمی و محسوستری (در این منطقه) خواهیم داشت.»
ایجاد پایگاه دریایی جدید در بحرین، مصداقی از همین سیاست عنوان شده است.
در یکی از بندهای مربوط به همین گزارش، با اشاره به موفقیت مذاکرات هستهای میان ایران و 1+5، تهران به ایفای نقش «سازنده و شفاف» در مسائل منطقه، به خصوص مبارزه با افراطگرایی ترغیب شده است.
بند 5.62 از گزارش امنیت ملی انگلیس تصریح میکند: «بعد از یک دهه مذاکرات، ما و شریکانمان به توافقی تاریخی با ایران در جولای سال جاری دست یافتیم که محدودیتها و بازرسیهای شدیدی علیه برنامه هستهای ایران وضع میکند. جامعه بینالملل اکنون برخی از تحریمها علیه ایران را رفع میکند. ایران را به ایفای نقش شفاف و سازنده در امور منطقهای، به ویژه مبارزه با افراطگرایی ترغیب میکنیم.»
دولت انگلیس در بخش دیگر گزارش مورد نظر با عنوان «معیارها و قوانین» تحریمهای بینالمللی را از ابزارهای موثر برای پایبند کردن کشورها به قانونها دانسته و مدعی شده استفاده از این اقدامات ایران را پای میز مذاکرات منتهی به برجام آورده است.
در بند 5.99 چنین آمده است: «تحریمها، از جمله تحریمهای هماهنگشده توسط اتحادیه اروپا به آوردن ایران پای میز مذاکره کمک کرد.»
دولت انگلیس در بند 101، حمایت از اجرای برجام را مورد تأکید قرار داده و نوشته «نظام پادمان بینالمللی که سنگ بنای تعهد ایران با تشدید اقدامات راستیآزمایی و بازرسی را تشکیل میدهد به جامعه بینالملل اطمینان میدهد برنامه هستهای ایران صرفاً صلحآمیز هست و خواهد ماند.»
در ادامه تصریح شده است در صورت عدم پایبندی ایران به تعهداتش، تحریمها مجدداً وضع میشوند.
شکست ریاض در تشکیل محور عرب-سنی علیه ایران
اندیشکده «مطالعات امنیت اسرائیل» در تازهترین گزارش پیرامون تهدیدهای داخلی و بیرونی که رژیم آل سعود با آن مواجه است، نوشت: خاندان آل سعود سالها توانستند به طور قابل توجهی بر چالشهای داخلی و بیرونی فایق آیند و این به خاطر تعامل شاهزادههای این کشور و اداره تنشهای داخلی به مدد درآمدهای حاصل از نفت بود. اجماع چالشها در دورهای از تحولات منطقهای و تغییرهای داخلی تاریخی مسئول پرورش فرایندهایی است که در نهایت قلمروی پادشاهی را تغییر میدهد. با توجه به اینکه راهی برای پیش گویی زمانی وقوع تحولات وجود ندارد بنابر این تصمیم گیرندگان در اسرائیل باید تغییرات در جریان پادشاهی سعودی را مد نظر داشته باشند که میتواند تبعاتی را برای ترتیبات منطقه و ورای آن داشته باشد و میزان دوام و بقا توان بالقوه توسعه همکاریهای بین اسرائیل و عربستان سعودی باید به دقت ارزیابی گردد.
موشکهای انصارلله دامنه نبرد را به داخل عربستان کشاند
اندیشکده یادشده با اشاره به برخی تهدیدهای داخلی عربستان سعودی به تهدیدهای بیرونی که آل سعود با آن مواجه است اشاره و «نبرد یمن» را مهمترین چالش ذکر کرده و در این زمینه نوشت: فوریترین تهدید که عربستان سعودی با آن مواجه است نبرد طولانی در یمن است که با وجود موفقیت ریاض در تشکیل ائتلاف منطقهای تحت رهبری خود اهداف نظامی این ائتلاف غالبا تغییر میکند و ساز و کارهای نظامی و سیاسی برای خاتمه بحرانها نامشخص است و شیعههای حوثی در یمن باوجود حملات هوایی مکرر نیروهای ائتلاف علیه اهداف متعلق به آنها و متحدانشان هنوز در شمال این کشور حاضرند. دامنه این نبرد هنگامیکه حوثیها موشکهای زمین به زمین و راکت به قلمروی سعودی شلیک میکنند، گسترش یافت.
حضور بیشتر ایران در خاورمیانه و تداوم نبردهای نیابتی ریاض
خارج از عرصه نبرد یمن نیز وضعیت منطقهای عربستان سعودی خوشایند نیست. توافق هستهای ایران و رفع تدریجی تحریمها ایران را قادر میسازد در بیشتر ستیزهای خاورمیانه منجمله خلیج فارس حضور قدرتمندانهتری داشته باشد. پس عربستان سعودی مجبور به تداوم نبردهای نیابتی علیه ایران است. همزمان نیز آمریکا در اقدامی تاسف انگیز برای عربستان سعودی علائمی دال بر کاهش تعهدهای دفاعی را در منطقه از خود بروز داده است. همچنین تلاشهای آل سعود نیز برای استقرار جبهه سنی متحد علیه تهدیدهای فزاینده ایران با مشکلاتی مواجه شده است. اینک به نظر میرسد این جبهه بسیار شکنندهتر از هر زمان دیگر شده و شکل دادن محور عرب، سنی متحد علیه ایران دور از تصورات سعودیها میباشد که البته به خاطر حمایت علنی قاهره از دخالت روسیه در امور سوریه و حفظ حکومت «بشار اسد» رییس جمهور این کشور و نبرد قاطعانه مصر علیه اخوان المسلمین است که همگی این مواضع مخالف ریاض هستند.
در خاتمه این مطلب آمده است: با وجود آسیب پذیری عربستان از لحاظ داخلی و ترس این حکومت از افکار عمومی داخلی، و به یقین بنبست سیاسی در عرصه امور فلسطین و اسرائیل، این کشور کمتر قادر به مشارکت با اسرائیل میباشد.
نفوذ نرم با ابزارهایی چون بیبیسی و شورای فرهنگی بریتانیا/ اعمال محدودیت و رژیم بازرسیها به ایران/ تضمین امنیت انرژی از طریق کشورهای عرب خلیج فارس
در بخشی از سند راهبردی جدید دولت انگلیس ساخت پایگاه دریایی جدید در بحرین و یگان فرماندهی در منطقه از اهداف بلند مدت این کشور ذکر شده است.
اعمال محدودیت و رژیم بازرسیها به ایران
دولت انگلیس «منشور جدید امنیت ملی و دفاع راهبردی» خود را منتشر کرد. در بخش آغازین این سند آمده است: تصور ما انگلیس امن و مرفه همراه با دسترسی و نفوذ جهانی است و ما نیروهای مسلح، نهادهای امنیتی، اطلاعاتی خود را برای اعمال قدرت خود در جهان تقویت میکنیم. قدرت نرم ب امکان نفوذ بینالمللی به ما میبخشد و زبان انگلیسی نیز زبان بینالمللی است و با توجه به موقعیت زمانی منطقهای میتوانیم به اهالی جهان در قاره آمریکا و آسیا وصل شویم. ورزش و هنرهای ما از طریق بی بی سی به میلیونها نفر در جهان میرسند.
در بخش دیگر این سند راهبردی جدید انگلیس آمد است: سرمایه گذاری بر «شورای فرهنگی بریتانیا» یا «BRITISH COUNCIL » (سازمان فعال و ابزار نرم انگلیس در سلطه فرهنگی از طریق ارائه فرصتهای آموزشی و فرهنگی در سطح جهان که وزارت خارجه انگلیس مسئولیت پشتیبانی مالی آن را بر عهده دارد) و حمایت از این نهاد را برای کاهش افراط گرایی، مهارت سازی و پیشبرد اصلاحات نهادین را ادامه میدهیم.
در سند راهبردی انگلیس درباره نقش شبکه خبری «بی بیسی» به عنوان ابزار قدرت نرم آمده است: بیبیسی اینک به 308 میلیون نفر در سرتاسر جهان میرسد و هدفش جذب 500 میلیون مخاطب تا قبل سال 2022 است. اینک سرویس جهانی بی بی سی به دورافتادهترین نقاط جهان میرسد. ما تا سالهای 2017 و 2018، 85 میلیون پوند به طور سالیانه به تلویزیون دیجیتال بی بی سی و رادیوهای مختلف آن برای دسترسی مردم به اطلاعات و اخبار اختصاص میدهیم.
* تداوم همکاری با 6 کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس
در این سند پیرامون ادامه همکاری لندن با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نیز آمده است: روابط انگلیس با 6 کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس عمیق و گسترده است . این کشورها شرکای حیاتی انگلیس به سوی امنیت پایدار و با ثبات در منطقه با توجه به نگرانیهای انگلیس در زمینه خرابکارها و افراط گرایان و جنایتهای سازمان یافته و البته امنیت انرژی هستند. ما ترتیباتی را برای روابط آینده با شرکای خود در منطقه و راهبرد جدید خلیج فارس فراهم کردهایم و به طور ویژه حضور نظامی دائم و قابل توجه بیشتر که بیانگر روابط تاریخی، بلند مدت و اطمینان بخشی به متحدان خلیج فارس انگلیس است را ادامه میدهیم. در همین زمینه ساخت پایگاه دریایی جدید را در بحرین و در «جفیر» برای حمایت از استقرار نیروی دریایی سلطنتی انگلیس در منطقه آغاز کردهایم و همچنین مقر فرماندهی جدیدی را در خاورمیانه ایجاد میکنیم.
*ایران و موفقیت در ایجاد محدودیت در برنامه هستهای
در قسمت دیگر سند راهبرد انگلیس درباره روابط با ایران آمده اسـت: بعد از گذشت یک دهه مذاکره ما و شرکایمان در ماه جولای سال جاری به توافقی تاریخی با ایران رسیدیم و محدودیتهایی را همراه با بازرسی بر برنامه هستهای ایران اعمال کردیم. جامعه بینالملل نیز بعد از توافق هستهای برخی تحریمهای تحمیلی بر ایران را رفع میکند. ما نیز ایران را ترغیب میکنیم نقش شفاف و سازندهای را در امور منطقهای به ویژه مباحثات در زمینه اسلامگرایان افراطی ایفا کند. توافق هستهای با ایران نمونهای از کاربرد دیپلماسی و گفتمان و درسی برای یک توافق هوشمندانه و زیرکانه است.دولت انگلیس «منشور جدید امنیت ملی و دفاع راهبردی» خود را منتشر کرد.
شورای فرهنگی بریتانیا و بیبی سی به عنوان ابزار قدرت نرم
در بخش آغازین این سند آمده است: تصور ما انگلیس امن و مرفه همراه با دسترسی و نفوذ جهانی است و ما نیروهای مسلح، نهادهای امنیتی، اطلاعاتی خود را برای اعمال قدرت خود در جهان تقویت میکنیم. قدرت نرم ب امکان نفوذ بینالمللی به ما میبخشد و زبان انگلیسی نیز زبان بینالمللی است و با توجه به موقعیت زمانی منطقهای میتوانیم به اهالی جهان در قاره آمریکا و آسیا وصل شویم. ورزش و هنرهای ما از طریق بی بی سی به میلیونها نفر در جهان میرسند.
در بخش دیگر این سند راهبردی جدید انگلیس آمد است: سرمایه گذاری بر «شورای فرهنگی بریتانیا» یا «BRITISH COUNCIL » (سازمان فعال و ابزار نرم انگلیس در سلطه فرهنگی از طریق ارائه فرصتهای آموزشی و فرهنگی در سطح جهان که وزارت خارجه انگلیس مسئولیت پشتیبانی مالی آن را بر عهده دارد) و حمایت از این نهاد را برای کاهش افراط گرایی، مهارت سازی و پیشبرد اصلاحات نهادین را ادامه میدهیم.
در سند راهبردی انگلیس درباره نقش شبکه خبری «بی بیسی» به عنوان ابزار قدرت نرم آمده است: بیبیسی اینک به 308 میلیون نفر در سرتاسر جهان میرسد و هدفش جذب 500 میلیون مخاطب تا قبل سال 2022 است. اینک سرویس جهانی بی بی سی به دورافتادهترین نقاط جهان میرسد. ما تا سالهای 2017 و 2018، 85 میلیون پوند به طور سالیانه به تلویزیون دیجیتال بی بی سی و رادیوهای مختلف آن برای دسترسی مردم به اطلاعات و اخبار اختصاص میدهیم.
تداوم همکاری با 6 کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس
در این سند پیرامون ادامه همکاری لندن با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نیز آمده است: روابط انگلیس با 6 کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس عمیق و گسترده است . این کشورها شرکای حیاتی انگلیس به سوی امنیت پایدار و با ثبات در منطقه با توجه به نگرانیهای انگلیس در زمینه خرابکارها و افراط گرایان و جنایتهای سازمان یافته و البته امنیت انرژی هستند. ما ترتیباتی را برای روابط آینده با شرکای خود در منطقه و راهبرد جدید خلیج فارس فراهم کردهایم و به طور ویژه حضور نظامی دائم و قابل توجه بیشتر که بیانگر روابط تاریخی، بلند مدت و اطمینان بخشی به متحدان خلیج فارس انگلیس است را ادامه میدهیم. در همین زمینه ساخت پایگاه دریایی جدید را در بحرین و در «جفیر» برای حمایت از استقرار نیروی دریایی سلطنتی انگلیس در منطقه آغاز کردهایم و همچنین مقر فرماندهی جدیدی را در خاورمیانه ایجاد میکنیم.
ایران و موفقیت در ایجاد محدودیت در برنامه هستهای
در قسمت دیگر سند راهبرد انگلیس درباره روابط با ایران آمده اسـت: بعد از گذشت یک دهه مذاکره ما و شرکایمان در ماه جولای سال جاری به توافقی تاریخی با ایران رسیدیم و محدودیتهایی را همراه با بازرسی بر برنامه هستهای ایران اعمال کردیم. جامعه بینالملل نیز بعد از توافق هستهای برخی تحریمهای تحمیلی بر ایران را رفع میکند. ما نیز ایران را ترغیب میکنیم نقش شفاف و سازندهای را در امور منطقهای به ویژه مباحثات در زمینه اسلامگرایان افراطی ایفا کند. توافق هستهای با ایران نمونهای از کاربرد دیپلماسی و گفتمان و درسی برای یک توافق هوشمندانه و زیرکانه است.
منبع دیپلماتیک: روسیه همه اورانیوم غنیشده ایران را خارج میکند
یکی از بندهای توافق میان ایران و 1+5 که به برجام مشهور شده، عبارت است از خارج شدن اورانیوم غنیشده از ایران؛ بندی که گویا حالا روسها مسئولیت آن را بر عهده گرفتهاند.
بر اساس گزارش خبرگزاری روسی «تاس»، یک منبع بینام دیپلماتیک گفته که روسیه تا پایان سال 2015، همه اورانیوم غنیشده ایران را از این کشور خارج خواهد کرد.
مقامات ایرانی هنوز به این خبر واکنشی نشان ندادهاند.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه امروز برای شرکت در جلسه سران کشورهای صادرکننده گاز به تهران آمده است.
استقبال وزارت خارجه آمریکا از امضای سند بازطراحی رآکتور اراک
وزارت خارجه آمریکا امروز دوشنبه با صدور بیانیه ای، از امضای سند بازطراحی راکتور هسته ای اراک در ایران استقبال کرد.
در این سند نقش همه طرفهای امضا کننده برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای بازطراحی و بازسازی راکتور اراک مشخص شده است.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیه خود سند بازطراحی راکتور اراک را گامی مهم به سمت عملی شدن تعهدات ایران در راستای برجام دانسته و اعلام کرد که بازطراحی راکتور اراک باعث می شود نگرانی ها در مورد دستیابی ایران به سلاح هسته ای از مسیر تولید پلوتونیم برطرف شود.
وزارت خارجه چین هم امروز از علاقهمندی خود در شتاب گرفتن اقدامهای اساسی اعضای کارگروه در پروژه باز طراحی راکتور آب سنگین اراک خبر داد.
بر اساس این گزارش، «هانگ لی» سخنگوی وزارت خارجه چین در جلسه هفتگی در حضور خبرنگاران گفت که پکن نسبت به امضا سند باز طراحی راکتور اراک از سوی همه اعضا خرسند است.
چین یکی از روسای کار گروه باز طراحی این راکتور است. آمریکا نیز دیگر رییس مشترک این کار گروه میباشد.
مهر:
سند اجرای طرح مدرن سازی راکتور هسته ای اراک به امضا رسید
به نقل از شین هوا، «هانگ لی» سخنگوی وزارت خارجه چین امروز دوشنبه از همه طرف های مرتبط خواست تا «اقدامات اساسی» برای طراحی مجدد و بازسازی راکتور آب سنگین اراک در ایران را سرعت بخشند.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یکشنبه و در دیدار وزیران امور خارجه سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس و سه کشور آمریکا و روسیه و چین، موگرینی و ایران سندی که نقش های محوله به هر یک از طرف های مربوطه را نشان می دهد به امضا رساندند.
بنا به اعلام این خبرگزاری، این سند و طراحی مجدد راکتور آب سنگین اراک بخشی از توافق هسته ای ۱۴ جولای میان کشورهای ۱+۵ و ایران موسوم به «برجام» است.
«هانگ لی» سخنگوی وزارت امور خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی امروز خود در این باره گفت: چین از مشاهده این که همه طرف ها این سند را امضا کرده اند، خوشحال است. این سند راه را برای اجرای طرح مدرن سازی راکتور اراک هموار می کند.
هانگ در ادامه تأکید کرد که سند رسمی مذکور پیش نیازی برای آغاز اقدامات اساسی در راستای بازسازی راکتور اراک است.
وی در ادامه افزود: اکنون که همه طرف ها آن را امضا کرده اند، کار می تواند آغاز شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین خاطر نشان کرد: همه طرف ها باید به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و توافق در خصوص پیشبرد اقدامات اساسی در مسیر این طرح متعهد باشند.
دیپلمات ارشد چینی ادامه داد: چین در طراحی و ساخت راکتور مدرن مشارکت خواهد داشت.
پوتین ممنوعیت انتقال فناوری برای تجهیز فوردو و اراک را لغو کرد
به نقل از اسپوتنیک، وب سایت اطلاعات رسانی رسمی روسیه اعلام کرد که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری این کشور ممنوعیت انتقال فناوری مورد نیاز برای به روز رسانی سایت هسته ای فوردو و راکتور آب سنگین اراک را لغو کرده است.
وی همچنین با امضای حکمی ممنوعیت تجهیز ایران به فناوری لازم برای انتقال اورانیوم غنی شده از این کشور را نیز لغو کرد.
طبق توافق هسته ای که در ماه جولای سال میلادی جاری (۲۰۱۵) بین ایران و کشورهای ۱+۵ حاصل شد، تهران متعهد شد تا در قبال رفع تحریم ها علاوه بر کاهش ذخیره اورانیوم غنی شده خود، از تعداد سانتریفیوژهای هسته ای خود کاسته و راکتور آب سنگین اراک را نیز بازطراحی کند. تغییر کاربری سایت فوردو نیز از دیگر موارد تعهد شده از سوی ایران بود.
به دنبال حصول این توافق، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو حاضر است تا به گونه ای فعال در امر انتقال اورانیوم از ایران و تغییر کاربری تاسیسات فوردو به منظور تبدیل آن به یک مرکز تولید ایزوتوپهای پزشکی مشارکت کند.
ولادیمیر پوتین در حال حاضر برای شرکت در نشست کشورهای صادر کننده گاز در ایران به سر می برد.
بازتاب بین المللی دیدار ولادیمیر پوتین با رهبر انقلاب
دیدار ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با رهبر معظم انقلاب اسلامی بازتاب گسترده ای در رسانه ها و خبرگزاری های خارجی داشت. در این دیدار رهبر انقلاب بر همکاری های دوجانبه ایران و روسیه در مسائل مختلف تاکید کردند.
یکی از شبکه هایی که خبر دیدار رهبر انقلاب با رئیس جمهوری روسیه را به طور مفصل منتشر کرد سی ان ان بود که این روزها خبرهای مربوط به روسیه و سفرهای پوتین را به سرعت پوشش می دهد.
در ماههای اخیر به طور کلی رسانه های آمریکایی هجمه وسیعی علیه روسیه و حملات هوایی این کشور آغاز کرده اند.
ای بی سی نیوز دیگر رسانه آمریکایی درباره دیدار رهبر ایران با رئیس جمهوری روسیه نوشت: پوتین بعد از هشت سال برای اولین بار به ایران سفر کرده است و این سفر می تواند روابط دو کشور را تحکیم و همکاری آنها درباره سوریه را تقویت کند.
بی بی سی نیز به موضوع گاز ایران و صادرات آن به کشورهای اروپایی در سخنان رهبر انقلاب اشاره کرد که گفته بودند مصرف کنندگان گاز در آینده باید در سرمایه گذاری با کشورهای صادرکننده مشارکت داشته باشند.
همچنین خبرگزاری اسپوتنیک روسیه دیدار رهبر انقلاب ایران و رئیس جمهور روسیه را برای برقراری روابط دو کشور سازنده ارزیابی کرد و نوشت روابط ایران و سوریه می تواند بعد از این دیداز هرچه بیشتر محکم تر شود.
از سوی دیگر، شماری از خبرگزاری های غربی از جمله رویترز صرفاً به انعکاس اخبار مربوط به سخنان رهبر انقلاب در این دیدار اشاره و سعی کردند از بیان تحلیل درباره دستاوردهای این دیدار خودداری کنند.
رویترز به نقل از رهبر معظم انقلاب نوشت: آمریکا درصدد استفاده از ابزارهای سیاسی برای جبران شکست خود در خاورمیانه به خصوص سوریه است.
با این حال برخی از رسانه ها نیز به جای پرداختن به موضوعات مطرح شده در دیدار رئیس جمهوری روسیه با رهبر ایران، تحلیل های خاص خود از این دیدار را استفاده کردند.
وال استریت ژورنال در تحلیل کوتاهی دیدار رهبر انقلاب با پوتین را نشانه ادامه بیشتر حمایت ایران و روسیه از بشار اسد در سوریه ارزیابی کرد. این روزنامه آمریکایی اعتقاد دارد این دیدار نشان می دهد بعد از توافق هسته ای روابط دو کشور بیش از پیش عمق و گسترش می یابد.
خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ نیز در پوشش دیدار مقام معظم رهبری و رئیس جمهور روسیه نوشت که پوتین و رهبر ایران بر تقویت اتحاد درحال پیشرفت تهران و مسکو در خاورمیانه از طریق مخالفت با تلاشهای خارجی برای تحمیل راه حل برای جنگ در سوریه تاکید کردند.
در همین حال روزنامه ها و خبرگزاری های صهیونیستی با تحلیل مشابهی صفحات خود را به روز کردند. جروزالم پست از تحکیم روابط ایران و سوریه بعد از این دیدار خبر داد و اظهار نگرانی کرد که این روابط به حمایت از بشار اسد منجر خواهد شد.
این روزنامه چاپ سرزمین های اشغالی هشدار داد تحکیم روابط ایران و روسیه حتی می تواند به قدرت گرفتن گروههایی مثل حزب الله علیه این رژیم کمک کند و از این رو باید از سوی کشورهای غربی مورد توجه قرار گیرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
پوتین عملیات روسیه در سوریه را بدون ایران غیرممکن خواند
خبرگزاری ایتارتاس به نقل از «ولادیمیر پوتین» اعلام کرد: عمليات روسيه در سوريه بدون حمايت ايران غيرممکن بود.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه از عملیات خلبانان روس در سوریه تجلیل کرد.
وی بعد از مذاکرات با حسن روحانی همتای ایرانی خود در گفتگو با خبرنگاران گفت: «اقدامات خلبانانهایمان در سوریه را مثبت ارزیابی میکنم.»
پوتین گفت طرف ایرانی را از اقدامات ضدتروریستی روسیه در سوریه مطلع کرده است.
وی افزود عملیات روسیه بدون حمایت ایران غیرممکن بود.
ایرنا:
بزرگترین هیات تجاری روسیه در راه تهران/هدفگذاری تجارت 21میلیارد دلاری
روزنامه فایننشال تایمز انگلستان نوشت: مسکو همزمان با اعزام یکی از بزرگترین هیات های تجاری خود به تهران در ماه آینده، امیدوار است روابط تجاری خود با ایران را از طریق نهایی ساختن مذاکرات صدور کالاهای صنعتی به ارزش بیش از 21 میلیارد دلار، تقویت کند.
ایلیا تراسنکو مدیرعامل جدید شرکت سوخو (Sukhoi Civil Aircraft) به فایننشال تایمز گفت: این شرکت در مرحله مذاکرات نهایی برای فروش 100 فروند سوپرجت مسافربری منطقه ای به ایران است.
وی افزود: مذاکره با ایران در حال انجام است و برای ارسال این سفارش پس از لغو تحریم ها آمادگی داریم.
فایننشال تایمز نوشت: انتظار می رود تحریم های بین المللی علیه ایران در ماه های آینده به تدریج لغو شود.
براساس این گزارش، در مذاکرات ماه آینده روسیه و ایران، هیات 80 نفره روسی به ایران سفر می کنند. «دنیس مانتوروف» وزیر تجارت و صنعت روسیه در راس هیات قرار دارد.
همچنین شرکت های فعال این کشور در بخش های غیرنظامی و دفاعی از جمله گسپروم (Gazprom)، راشن هلیکوپترز (Russian Helicopters)، یونایتد ایرکرفت (United Aircraft Corporation) و شرکت سازنده سوپرجت های سوخو در اواسط دسامبر (اواخر آذر) به تهران سفر خواهند کرد.
شرکت سوخو شهریور ماه گذشته در جریان برگزاری نمایشگاه هوا فضای ماکس 2015 مسکو و مذاکره با مقام های ایرانی برای برنامه ریزی فروش این هواپیماها به ایران پس از تحریم های ضد ایرانی اعلام آمادگی کرده بود.
رسانه های روسی نیز به تازگی اعلام کردند، ' دیمیتری راگوزین ' معاون نخست وزیر روسیه نیز برای فروش سوخو سوپرجت 100 به ایران که برای نخستین بار ساخت آن با کنسرسیوم روسی اروپایی شکل گرفته، ابراز تمایل کرده است.
با این حال وزیر راه و شهرسازی در این خصوص به ایرنا گفته بود که ایران تا از امنیت پرواز این هواپیماها مطمئن نشود، برای خرید اقدامی نخواهد کرد.
رسانه های چین: فصل جدیدی از همکاریهای ایران و روسیه در حال شکل گرفتن است
سفر «ولادیمر پوتین» رئیس جمهور روسیه به ایران و دیدار وی با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، از سوی رسانه های چین بازتاب گسترده ای داشت و آنان از این دیدار به عنوان سرآغاز و فصل جدیدی از همکاریها و مناسبات دوجانبه نام برده اند.
روزنامه سراسری «مردم» ارگان حزب کمونیست چین در گزارشی نوشت: ولادیمیر پوتین در راس هیاتی بلندپایه پس از هشت سال برای حضور در سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز به تهران آمد و در این سفر با مقامات ارشد ایران گفت وگو کرد.
این رسانه چینی نوشت: از جمله نکات قابل توجه سفر روز گذشته پوتین به تهران، ملاقات او با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر عالی بود که در این ملاقات مسائل مهمی از جمله موضوع هسته ای ایران و تحولات سوریه بررسی شد.
روزنامه «مردم» در بخش دیگری از گزارش خود مناسبات استراتژیک تهران - مسکو را مورد اشاره قرار داده و می نویسد: رهبران ایران و روسیه در مذاکرات خود علاوه بر بررسی مباحث گوناگون پیرامون راهکارهای مقابله با تروریسم و سازمان های افراطی به ویژه داعش، در خصوص راههای اجرایی سازی توافق جامع هسته ای ایران نیز گفت وگو داشتند.
به نوشته این روزنامه سراسری کشور چین، انتظار می رود تعاملات و مناسبات ایران و روسیه پس از این سفر به ویژه در ابعاد تجاری و اقتصادی گسترش بیشتری یابد.
در همین حال تارنمای «جونگ گوآ شین ون وانگ»، شبکه مجازی سراسری اخبار چین هم به این موضوع پرداخته و در گزارشی نوشت: روز گذشته ولادیمیر پوتین پس از هشت سال به تهران رفت و و در بدو ورود به پایتخت ایران با رهبر عالی این کشور دیدار کرد تا به گفته مقامات کرملین فرمان رئیس جمهور روسیه برای شکست تحریم هسته ای ایران اجرایی گردد.
این رسانه چینی که تمرکز گزارش خود درباره سفر پوتین به ایران را بر تعمیق مناسبات هسته ای تهران - مسکو پس از توافق جامع هسته ای قرار داده، همچنین افزود: یکی از نکات قابل توجه سفر رئیس جمهور روسیه به تهران، دیدار با رهبر عالی ایران بود که به گفته مقامات روسی بسیار سازنده و همچنین مورد رضایت طرف روسی بوده است.
این گزارش ادامه می دهد: به نظر می رسد پس از رفع تحریم های بین المللی بر علیه ایران که فروش قطعات هسته ای به تهران را نیز در بر خواهد داشت، روسیه برنامه قابل توجهی برای صادرات لوازم مورد نیاز در تاسیسات اتمی به ایران را مدنظر داشته باشد.
شبکه سراسری اخبار چین همچنین حل مسئله فروش سامانه موشکی اس.300 به ایران را از دیگر دستاوردهای سفر پوتین به تهران دانست.
این رسانه چینی زبان نوشت: آنگونه که سفیر ایران در مسکو اشاره کرده، مذاکرات عملیاتی ایران برای نهایی سازی برنامه های دو کشور در این زمینه آغاز شده و طبعا این روند با سفر عالی ترین مقام روسی به تهران تسریع خواهد شد.
پایگاه اینترنتی «خوئن چیو شی بائو وانگ» وابسته به روزنامه گلوبال تایمز چین نیز در گزارشی سفر رئیس جمهور روسیه به ایران را آغاز مجدد و تولدی دوباره در مناسبات تهران - مسکو پس از هشت سال بر شمرد.
این رسانه با اشاره به ظرفیت های گسترده ایران و روسیه در حوزه مبادلات گازی نوشت: بر اساس اطلاعات منتشر شده مربوط به این سفر، ایران و روسیه برای تقویت مبادلات گازی خود با هند و چین نیز برنامه هایی دارند.
نسخه چینی روزنامه گلوبال تایمز هم دیدار پوتین با رهبر انقلاب اسلامی ایران را مورد اشاره قرار داده و می نویسد: به باور بسیاری از تحلیل گران، مذاکرات پوتین با رهبر عالی ایران بخشی از برنامه های دو کشور در فضای پساتحریم با هدف گسترش مناسبات دو جانبه و همچنین تقویت قابل توجه همکاری های تجاری اقتصادی دو کشور انجام شده است.
این رسانه معتبر چینی همچنین روند رو به گسترش تهدیدات گروه های تروریستی در مناطق مختلف جهان و مواضع نزدیک ایران و روسیه در این رابطه را از دیگر محورهای سفر پوتین به کشورمان دانسته و ابراز عقیده کرده است که دو کشور در پی دستیابی به توافقاتی برای مبارزه مشترک با تروریسم و به ویژه گروه داعش هستند.
ولادیمیر پوتین که برای شرکت در سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز ظهر روز گذشته - دوشنبه - وارد تهران شده بود، قبل از شرکت در این اجلاس، به دیدار رهبر معظم انقلاب رفت.
نظر شما