نیکی کریمی، نویسنده، تهیه کننده، کارگردان و بازیگر فیلم سینمایی «شیفت شب» در گفتو گو با خبرنگار سینمایی شبستان در خصوص این فیلم گفت: این فیلم قطعا یک فیلم فمنیستی است البته فمنیسیم به معنای صحبت کردن در مورد خانمها و مسائلشان و نه اثری ضد مرد.
وی افزود: شما در این فیلم می بینید که در لحظه ای که شخصیت «ناهید» کتک می خورد، «فرهاد» از ناراحتی گریه می کند و سیگار می کشد، یعنی ما با شخصیت مردمان همراه می شویم چون اصلا نمی خواستم این موضع را بگیرم که مردی لاابالی و بی تفاوت است. چون او هم یک فرد درمانده در جامعه است.
کریمی با تاکید بر اینکه این فیلم یک فیلم فمنیستی است تصریح کرد: من نمی خواستم که این فیلم تبدیل به یک اثر فمنیستی کاریکاتوری شود و شما از لحاظ کارگردانی در این فیلم نمی بینید که شخصیت مرد منفور شود و این امری آگاهانه بوده که من انجام داده ام. حتی «فرهاد» در این فیلم بسیار فرد مسئولی است که پای زندگیاش ایستاده و برای حفظ آن زحمت می کشد و اگر در طی داستان می بینیم که در مقطعی برای جبران بدهیهای مالیاش فرار کرده است به این دلیل بوده که دیگر چارهای نداشته و البته هر کسی بر اساس کارکتر و شخصیت روانیاش نسبت به مشکلات عکس العمل نشان می دهد.
وی در پاسخ به این سوال شبستان، که چه انگیزه ای باعث شده که این فیلم نسبت به آثار قبلیاش پایانی متفاوت و امیدوارکننده تر داشته باشد گفت: علاقه من به روانشناسی باعث شد تا تصمیم بگیرم که در این فیلم فرد بالغی را به نمایش بگذارم. یعنی از میان سه گونه شخصیتی کودک، والد و بالغ اما آنچه در ذهن من بود و به آن علاقه دارم، این بود که میخواستم نشان دهم یک شخصیت بالغ چگونه میتواند از زندگیاش محافظت کند.
کریمی ادامه داد: خیلیها از من میپرسند چرا ناهید در این زندگی باقی میماند و در حالی که می توانست با توجه به مشکل حاد مالی همسرش او را ترک کرده و به ازدواج فرد متولی در آید. من میگویم به دلیل اینکه ناهید شخصیتی بالغ است و به همین دلیل می ماند، این اولین خصوصیتی بود که موقع نوشتن فیلمنامه به آن فکر میکردم، در واقع من میخواستم زنی را نشان دهم که پای زندگیاش میایستد و به این راحتی هر تندبادی نمیتواند زندگیاش را تحتتأثیر قرار دهد. شخصیت افراد بالغ این گونه است که برای هر مشکلی راه حلی می یابند بدون آنکه اصول ارزشی اخلاقی خود را زیر پا بگذارند.
این سینماگر در پاسخ به این سوال که با توجه به امکان اکران خارجی فیلم، از ابتدای نگارش فیلمنامه به مخاطب جهانی هم فکر می کرده یا خیر گفت: به طور روشن منظورتان از این سوال را متوجه نمی شوم و شاید هیچ فیلمنامه نویسی مسئله مخاطب را به طور مطلق مورد توجه قرار ندهد. من هم باید بگویم که هنگام نوشتن به طور مطلق به رضایت مخاطب جهانی مانند آنچه در هالیوود اتفاق می افتد فکر نمیکنم، اما در این حد که امکان برقراری ارتباط با مخاطب را در نظر بگیرم به این مسئله توجه می کنم.
وی در ادامه اظهار داشت: اصولا معتقدم اگر اثر خوبی تولید شود در همه جا مورد توجه قرار می گیرد و البته ما در مورد مسائل بومی خودمان برای مخاطب داخلی صحبت می کنیم.
نیکی کریمی تصریح کرد: البته شما در فیلم من سیاه نمایی و تصاویری که مخدوش کننده چهره ایران در جهان باشد را نمی بینید.
ادامه دارد...
گفتوگو: محمدصالح حجتالاسلامی
نظر شما