حجت الاسلام والمسلمین محمدحسن فاضل گلپایگانی، استاد اخلاق و عرفان در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به اسرار اربعین اظهار کرد: اربعین از واژه های مقدس در تاریخ اسلام و در آیات و روایات و به طور کلی مکاتب آسمانی است. اربعین واژه ای است که انسان برای سیر و سلوک الی الله و برای اینکه قلب خالص از ماسوی پیدا کند، با چهل روز ریاضت (اربیعن) و خالص شدن برای خدا، می تواند زهد در دنیا را پیش گیرد و به درد و درمان های آن آشنا شده و چشمه های حکمت در قلبش جوشان و بر زبانش جاری شود.
وی با بیان این که مساله اربعین، مساله ای است که در ابعاد مختلف اعم از تاریخی، احکامی، عرفانی و اخلاقی قابل تامل است، تصریح کرد: این که در سیر تطورات انسان چهل روز می گذرد، از آغاز تکون چهل روز ارزش خاص پیدا می کند و هر چهل روزی که انسان دوره آغازین را طی می کند، بر ارزش او به همان اندازه افزوده می شود و تا چهل سال انسان توانمند و خردمند می شود و عقل به حدی می رسد که می تواند زندگی را مدیریت کرده و آینده را بسازد. در این زمینه فراوان درباره کلمه اربعین و آثار آن روایت وارد شده است.
حجت الاسلام فاضل گلپایگانی ادامه داد: به دلیل این که اربعین یک واژه مقدس و اثر ساز و تاریخ ساز است، مشاهده می کنیم که برنامه اباعبدالله الحسین (ع) هم در اربعین یک جلوه تازه و جدیدی به خود می گیرد و وقتی چهل روز از شهادت پاکان و سید الشهدا (س) می گذرد بزرگانی همچون جابر بن عبدالله انصاری و عطیه کوفی از مدینه حرکت می کنند و در آن شرایط سخت با پای پیاده و تمام علاقه خود را به کربلا می رسانند و در روز اربعین حسینی محضر قبر مبارک سید الشهداء (ع) و اصحاب ایشان می رسند چرا که در اربعین خون شهدا جوشش دیگری دارد و یاد و خاطره و اهداف بلند آنها را زنده می کند.
وی افزود: لذا مشاهده می کنیم نه فقط کاروانی از سوی مدینه به سمت کربلا حرکت می کند، بلکه کاروانی نیز از شام عازم کربلاست که در راس آن زینب کبری (س) و امام سجاد (ع) هستند که از مسوول کاروان می خواهند مسیر خود را به سمت کربلا تغییر دهد.
این استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر این که این برنامه ای که امام سجاد (ع) و عمه ایشان اینچنین پیش ببنی کردند، بیانگر آن است که اربعین حسینی و حضور کنار قبور مطهر شهدای کربلا می تواند بازتاب گسترده ای از حرکت اباعبدالله الحسین (ع) و قیام و اهداف بلند ایشان داشته باشد، بیان کرد: این حرکت آیین حسینی را زنده گاه داشت بر خلاف آن که دشمنان قصد داشتند این امر مخفی بماند و حتی از بین برود و اثری از آن باقی نماند.
وی با یادآوری این که حرکت این دو کاروان به سمت کربلا تاریخ نورانی اسلام را به گونه ای به پیش برد که اسلام ناب و قرآن زنده بماند و با ظلم و ستم مبارزه جدی شود، تاکید کرد: در حقیقت این حرکت انجام شد تا از یک سو ظلم ستیزی را مکتب کند و از سوی دیگر اهداف پاک شهیدان را به ثمر رسانده و احیا کند.
حجت الاسلام فاضل گلپایگانی امام سجاد (ع) را نخستین روضه خوانی دانست که روضه کربلا را به صورت معنا دار و سازنده و اثرگذار ایراد کردند، و گفت: این روضه خوانی راه عزاداری بر شهدا را به روی جامعه اسلامی باز کرد؛ امروز ما هر چه داریم ریشه اش در اربعین امام حسین (ع) است و روضه حضرت زین العابدین (ع) حرکتی بود تا واقعه کربلا در تاریخ اسلام بماند و در حقیقت این روضه منشایی ارزشمند بر عزاداری سرور شهیدان است.
این استاد اخلاق و عرفان اربعین را کلیدی خواند که راه را باز می کند تا جامعه بتواند مسیر امام حسین (ع) که راه اسلام و قرآن است را طی کند و ابراز کرد: لذا حرکت این دو کاروان منشا و سرچشمه ای شد تا این جریان در طول تاریخ اسلام سیره شود. بر این اساس حرکت به سمت کربلا در ایام اربعین با پای پیاده و احیانا برهنه، سیره علمای بزرگ اسلام، فضلا و طلاب حوزه نجف بود اما به دلیل آن که نظام شاهنشاهی بر این مملکت سایه انداخته بود و همچنین رژیم بعثی بر عراق حاکم بود، این حرکت در سکوت انجام می شد که امروز به برکت انقلاب و سرنگونی صدام، شاهد حضور میلیونی مسلمانان در راهپیمایی اربعین هستیم.
حجت الاسلام فاضل گلپایگانی با بیان این که بنابراین پیاده روی اربعین ریشه در سیره اهل بیت علیهم السلام دارد تا اهداف مقدس امام حسین (ع) را به کرسی بنشاند و دنیا متوجه ظلم ستیزی مکتب اسلام باشد، خاطر نشان کرد: لذا پیاده روی قانونمندِ و صلح آمیز اربعین جریانی است که اصالت تاریخی داشته و با همه محدویت ها و سختی ها و مشکلات و مسائل امنیتی، مسلمانان به یاد سید الشهدا (س)، بدون ترس از دست دادن جان و مال، آن را به جای می آورند تا پیام قیام عاشورا به گوش دنیا برسد.
نظر شما