خبرگراری شبستان – گروه سیاسی: روابط ایران و عراق در برهه ای از زمان بواسطه جنگ 8 ساله تحمیلی دچار مشکل شده بود اما پس از آن با تغییراتی که در حکومت عراق ایجاد شد نوع تعامل و همکاری های ایران با این کشور فرق کرد. ارتباط ایران با عراق به گونه ای شده است که برخی کشورهای غربی و اروپایی به این نکته ادغان دارند که ایران در عراق دارای نفوذ خاصی است.
بنابراین گزارش، در این زمینه اواخر سال گذشته روزنامه واشنگتن پست در یکی از مطالب خود، عکسی از یکی از میدانهای اصلی شهر بغداد را منتشر کرده بود که در آن، بیلبورد بزرگی از تصویر امام راحل و رهبر انقلاب نصب شده است. از دید این روزنامه، نصب این بیلبورد در میدانی که زمانی مجسمه صدام در آن قرار داشت، بهترین نشانه برای توضیح میزان نفوذ جمهوری اسلامی ایران در عراق است. در این مطلب آمده است: "شاید هیچ چیزی نتواند به اندازه بیلبوردی که تصویر رهبر فقید ایران، آیتالله روح الله خمینی را به تصویر کشیده و در میدان «فردوس» بغداد نصب شده، تحولی که این روزها در عراق جریان دارد را به نمایش بگذارد. این بیلبورد در مقابل ستونی نصب شده که تا پیش از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، مجسمه صدام روی آن بود. لحظه پایین کشیده شدن این مجسمه در سال ۲۰۰۳، لحظهای نمادین بود که نمایانگر پیروزی آمریکا بر ارتش صدام بود؛ اما از سوی دیگر، این لحظه سرآغاز نفوذ مستمر و پیوسته ایران در عراق بود؛ روندی که از تابستان گذشته و در پی حملات گروه داعش به شمال عراق تشدید شد.
بیلبورد مذکور یکی از مجموعه تصاویری است که در سرتاسر بغداد نصب شده و تبلیغ کننده گروههای شیعهای است که برای مبارزه با داعش شکل گرفته و حمایت ایران از این گروهها را نشان میدهد. بیلبورد نصب شده در میدان فردوس، متعلق به «کتائب قیام الحسین» است که یکی از گروههای تازه شکل گرفته برای مبارزه با داعش است. در این بیلبورد، تصویر آیت الله علی خامنهای، رهبر فعلی ایران نیز به چشم میخورد. در پسزمینه تصویر، هتل فلسطین قابل مشاهده است که بسیاری از روزنامهنگارانی که جنگ عراق را پوشش خبری میدادند در آنجا مستقر بودند و تفنگداران آمریکایی نیز یکی از نخستین دفاتر خود را در آنجا مستقر کردند.
بخش عمدهای از اختلافاتی که امروز میان شیعه و سنی در عراق وجود دارد، به دوران جنگ ایران و عراق بازمیگردد. در زمان رژیم صدام و در دهه ۱۹۸۰، عراق جنگی هشت ساله را علیه ایران آغاز کرد که سبب جان باختن مجموعاً بیش از یک میلیون نفر شد. در آن جنگ، عراق مورد حمایت دولتهای عرب حاشیه خلیج فارس و همچنین ایالات متحده قرار داشت. اکنون ۳۵ سال از زمان حمله عراق به ایران میگذرد و رهبران وقت هر دو کشور درگذشتهاند؛ اما این تصویر آیتالله خمینی است که اکنون در قلب پایتخت عراق به چشم میخورد."
این گزارش می افزاید: باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از شبکه تلویزیونی ام اس ان بی سی گزارش داده است که: "سناتورها جان مک کین و لیندسی گراهام که برای دیداری اعلام نشده به شهر اربیل در شمال عراق سفر کرده اند در گفتگوی زنده با برنامه «مورنینگ جو» این شبکه ضمن ابراز تاسف از کمی پیشرفت ضد داعش در عراق تاکید کردند رئیس جمهور آمریکا راهبردی مشخص برای منطقه ندارد.
جان مک کین در پاسخ به این پرسش که شرایط را در عراق چگونه ارزیابی می کنید گفت: متاسفانه باید بگویم پیشرفت در عراق خیلی ناچیز است. الان باید الرمادی را از داعش پس گرفته بودیم. رئیس جمهور آمریکا راهبرد مشخصی برای منطقه ندارد. در این میان داعش دارد یکه تازی می کند و در سایه بی تدبیری دولت آمریکا ، در لیبی و در سوریه و در کل منطقه ابتکار عمل در دست داعش است.
مک کین همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا باید دولت مرکزی عراق را به فراموشی بسپارد و در عوض روی سنی های این کشور سرمایه گذاری کند نیز گفت: نمی توان دولت را در بغداد نادیده گرفت. العبادی نخست وزیر عراق فرد خیلی خوبی است. اما شدت نفوذ ایران در اینجا به شکلی باورنکردنی قوی است. و شاید همین نفوذ ایران موجب شده است دولت عراق نتواند به خوبی کارش را انجام بدهد و تا آنجا که به حضور ما در عراق مربوط می شود نیز همین نفوذ ایران است که دست و پا گیر است.
لیندسی گراهام ، نامزد ریاست جمهوری آمریکا در انتخابات سال 2016 از حزب جمهوریخواه با اذعان به پیشرفت نیروهای امنیتی عراق در الرمادی و بیرون راندن داعش از این منطقه گفت: «در موصل هنوز خیلی مشکل داریم. موصل شهر بزرگی است. از سوی دیگر ما در سوریه شریک قابل اطمینانی نداریم اگر مشکل سوریه حل و فصل نشود معضلات در لیبی و عراق هم حل شدنی نخواهند بود.
هم اکنون اگر الرمادی را از داعش بگیریم ، این گروه تروریستی می رود در لیبی و شهر محل تولد قذافی را اشغال می کند. لذا وقتی صحبت از راهبرد منطقه ای می شود آمریکا چنین راهبردی در اختیار ندارد."
گراهام با اشاره به فقدان شریک قابل اعتماد در سوریه پیشنهاد کرد نیرویی منطقه ای به رهبری آمریکا شکل بگیرد که نود درصد آن را ارتش های منطقه و ده درصد هم نظامیان غربی تشکیل می دهند.
وی گفت: «اینکه در آینده نزدیک در سوریه چه اتفاقی می افتد نگران کننده نیست اما به عقیده من دو سال بعد که منطقه دستخوش تحول می شود نگران کننده است. داعش برای سلطنت نشین های سنی و ترکیه تهدید است. منافع این کشورها اقتضا می کند که داعش را نابود کنند. آنها همچنین می خواهند مطمئن شوند دمشق در کنترل ایران نیست و خواهان برکناری بشار اسد هستند.
لذا فکر می کنم شکل گیری نیروی پیاده نظام منطقه ای به رهبری آمریکا راهکار خوبی است. نود درصد این نیرو از منطقه و ده درصد آن از غرب تشکیل می شود زیرا در اینجا به ارتش غربی بزرگی نیاز نداریم.»
نظر شما