ترکیه در خاک عراق چه می کند؟!

خبرگزاری شبستان: روز جمعه صدها نظامی ترکیه به همراه تجهیزات نظامی خود با نقض حاکمیت عراق وارد خاک این کشور شدند و در منطقه ای نزدیک موصل که تحت کنترل گروه تروریستی داعش است مستقر شدند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه «حریت» چاپ ترکیه در گزارشی نوشت: اگر ترکیه با هدف پنهان اشغال زمین نیروهای خود در موصل را تقویت کرده است، بدان معناست که آنکارا یک اقدام بسیار خطرناکی را آغاز کرده است.

اگر آن طور که آنکارا ادعا می کند به راستی هدف از این کار تقویت واحدهای حاضر در موصل با توجه به توافق صوت گرفته با کشورهای عضو ائتلاف در خصوص آموزش و تجهیز اطلاعاتی نیروها باشد، این اقدامی صحیح و قانونی است.

نخست، اجازه دهید نگاهی به اصول اولیه ترکیه بیاندازیم که بر اساس این شعار است: «صلح در خانه، صلح در خارج از کشور» و اینکه ما هیچ طرحی را در زمین دیگری اجرایی نمی کنیم.

در 27 فوریه سال 1923 ، این دوره از مذاکرات لوزان در پارلمان ترکیه مورد بحث قرار گرفت. تایید شد که نمی توانیم موصل و جزایر دریای اژه را در اختیار داشته باشیم. مذاکرات لوزان شکست خورد و«عصمت پاشا» به عنوان مذاکره کننده ارشد ترک به آنکارا بازگشت تا توضیح داد که چرا ما دیگر برای به دست آوردن موصل و جزایر اژه تلاش نمی کنیم.

عصمت پاشا در سخنرانی طولانی خود به ما یادآوری کرد که مرزهای بسیار گسترده ای لزوما به معنای داشتن یک کشور امن تر نیست و هدف ما بزرگ تر کردن سرزمین مان برای داشتن مرزهای امن تر نیست.

کودکان این امپراطوری که با بلایای عظیم و دردها سقوط کرد، دولت جدیدی را اما نه با فتوحات جدید بلکه با ایده «کشوری امن» تاسیس کرد. آنها کار درست را انجام دادند. نسل جدید نه با خشونت الحاق گرایی بلکه با اصل درست بودن به عنوان یک عضو محترم از خانواده یک کشور تحصیل کرده بودند.

نه تنها آتاتورک و ایننو، بلکه مخالفانی مانند «رئوف بیگ» نیز با این عقیده موافقند.

این ایده بهترین بود زمانی که ایننو ترکیه را از جنگ جهانی دوم دور نگاه داشت و با پیشنهاد اشغال زمین وسوسه نشد؛ و البته در پایان جنگ مشخص شد که او درست گفته بود.

هیچ دولتی نباید گرفتار چنین وسوسه هایی شود.

در واقع، وقت آن است تا امروز «احمد داوود اوغلو» نخست وزیر محافظه کار ترکیه در حالی که در خصوص تقویت واحد آموزش و اطلاعاتی ما در موصل توضیح می دهد بر این اصل تأکید کند که فلسفه تاسیس ما عدم اشغال حاکمیت و زمین های دیگری است.

حضور نظامی ترکیه در شمال عراق در دهه 1990 و با هدف پشتیبانی از «مسعود بارزانی» در برابر پ.ک.ک آغاز شد. این حضور بیشتربه دلیل فعالیت های اطلاعاتی ادامه یافت. امروز، ترکیه نیروهای پیشمرگه و اعراب را از موصل علیه داعش در چهار اردوگاه در شمال عراق آموزش می دهد.

داعش موصل را در 10 ژوئن سال 2014 اشغال کرد و در آن زمان، 420 میلیون دلار از بانک مرکزی این کشور سرقت کرد. این گروه روز بعد از آن  49 نفر را در کنسولگری ترکیه گروگان گرفت.

در 21 فوریه سال 2015، ترکیه آرامگاه سلیمان شاه را با توجه به خطر حمله داعش تغییر داد. کشتارهای سوروچ و آنکارا نیز همچنان در اذهان زنده است.

در حال حاضر، هواپیماهای ائتلاف از پایگاه اینجرلیک ترکیه برای بمباران داعش در سوریه استفاده می کنند.

«حیدر العبادی» نخست وزیر عراق از اقدام ترکیه درموصل ابراز نارضایتی کرده است. العبادی روز یکشنبه با تعیین ضرب الاجل به دولت انکارا 48 ساعت فرصت داد نظامیان خود را از عراق خارج کند و هشدار داد در صورت ادامه حضور این نیروها، بغداد تمام گزینه ها از جمله رجوع به شورای امنیت سازمان ملل متحد را در دستور کار قرار خواهد داد. با این حال، دولت بارزانی از این اقدام خوشحال است.

پس در نهایت باید به خاطر داشته باشیم که نباید به دنبال تجارت بر سر موصل باشیم.

کد خبر 506118

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha