به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، عربستان متهم اصلی مهمترین عارضه امروز دنیا، دعوت از ظریف، رجزخوانی تبلیغاتی، بحث در خصوص نحوه برچیده شدن تحریم ها، دور دوم مذاکرات هسته ای نوین در وین از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
دعوت از ظریف یک رجزخوانی تبلیغاتی است
حمید رضا ترقی، معاون بین الملل حزب موتلفه اسلامی در واکنش به اظهارات اخیر عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان مبنی بر این که دو سال اخیر از وزیر خارجه ایران برای سفر به این کشور دعوت شده اما آقای ظریف پاسخی نداده است به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: راهبرد عربستان در مقابل جمهوری اسلامی ایران به ویژه بعد از روی کار آمدن وزیر خارجه جوان آن کشور راهبردی تقابلی است.
وی با اشاره به این که حکومت عربستان به دنبال نگاه تقابلی با کشورهای مقاومت اسلامی در منطقه است، خاطرنشان کرد: آنها بر خلاف جمهوری اسلامی ایران که می کوشد آرامش و ثبات در منطقه حاکم باشد به دنبال گسترش ناامنی و بی ثباتی در کشورهای عضو مقاومت اسلامی هستند و نگاهشان ۱۸۰ درجه با نگاه ایران متفاوت است.
ترقی به همکاری عربستان با گروه های تروریستی اشاره کرد و گفت: همکاری آن ها با گروه های تروریستی و خسارت هایی که به کشورهای اسلامی می رسانند یکی از موانع ایجاد ارتباط مثبت بین عربستان و ایران است.
کارشناس سیاست خارجی تاکید کرد: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز قاعدتا با این شرایط هیچگاه با کشوری که این همه خسارت به ایران وارد کرده است مانند باقی کشورها برخورد نخواهد داشت.
وی با تاکید براین نکته که دعوت از وزیر خارجه ایران صرفا یک رجزخوانی تبلیغاتی از سوی عربستان بوده، تصریح کرد: کسی که داعیه تلاش برای ایجاد همکاری بین دو کشور دارد ابتدا دوستی و برادری خود را اثبات می کند.
بحث در خصوص نحوه برچیده شدن تحریم ها
دومین نشست کمیسیون مشترک اجرای برجام ظهر امروز در وین برگزار شد. سید عباس عراقچی گفت در نشست نخست از دومین کمیسیون مشترک ایران و 1+5 درباره نحوه برچیدن تحریم ها و دستور العمل ها و آیین نامه هایی که طرف مقابل باید تهیه کند ، بحث و تبادل نظر شد.
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام ظهر دوشنبه پس از نشست کمیسیون مشترک ایران و 1+5 در وین به خبرنگاران گفت: در این جلسه دو ساعته بحث های متنوعی داشتیم و در خصوص قطعنامه شورای حکام تبادل نظر صورت گرفت.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه افزود: به هر حال قطعنامه را باید1+5 به شورای حکام ارائه کنند ولی با ایران در این زمینه مشورت می کنند.در این جلسه مشورت های خوبی در خصوص نحوه برداشته شدن تحریم ها ، دستور العمل ها و آیین نامه هایی که آنها باید تهیه کنند داشتیم.
وی گفت: درباره سایر مراحل اجرایی شدن برجام و قدم هایی که باید تا قبل از روز اجرایی شدن توسط برداشته شود لازم بود هماهنگی ها و بحث هایی صورت می گرفت.
عراقچی فضای جلسه را خوب توصیف کرد و افزود: به نظرم هم فضای جلسه فضای خوبی بود و هم اینکه اراده و تمایل همه طرف ها مبنی بر پیشرفت فعالیت ها و اجرای برجام بود.
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام اظهار داشت: البته مسائل دیگری باقی مانده که امیدواریم در جلسه بعدی به یک جمع بندی برسیم و بتوانیم برجام را اجرایی کنیم.
معاون وزیر امور خارجه در این باره که آیا کمیسیون مشترک یک روزه خواهد بود، گفت: جلسه دوم که بعد ازظهر برگزار می شود جلسه آخر خواهد بود و بعد از آن تصمیم می گیریم آیا قبل از اجرایی شدن برجام نیاز به یک جلسه کمیسیون مشترک دیگر خواهد بود یا نه. در این باره هنوز تصمیم نگرفته ایم.
به گزارش شبستان، نشست کارشناسان این کمیسیون از چند روز گذشته در وین در حال برگزاری است و نشست اول این کمیسیون نیز ۲۷ مهر در وین برپا شده بود.
سفر نکردن ظریف به عربستان به حق است/آل سعود شمشیر را از رو بسته
محمد کرمی راد کارشناس سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص اظهارات اخیر عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان مبنی بر این که در دو سال اخیر از ظریف برای سفر به این کشور دعوت به عمل آمده اما پاسخی از سوی وزیر خارجه کشورمان دریافت نشده است، گفت: مسلما آنجه که وجود دارد در تحولات منطقه نقش عربستان یک نقش آشکار است.
وی با بیان این که حمایت حکومت این کشور از جریان تروریسم و ایجاد اختلاف میان امت اسلامی از اقدامات ناشایست عربستان در منطقه است، افزود: تحرکات منفی عربستان چهره اسلام را در جهان به شدت به چهره بدی معرفی تبدیل کرده است و همه معتقدند که عربستان شمشیر را از رو بسته است.
کرمی راد با انتقاد از سکوت مجامع بین المللی در قبال جنایت های آل سعود، خاطرنشان کرد: این ها همگی باعث می شود که سیاست های عربستان با سیاست های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران همخوانی نداشته باشد و وزیر امورخارجه کشورمان نیز طبق آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی و تدابیر مقام معظم رهبری به حق به عربستان سفر نکرده است.
نماینده مجلس هشتم شورای اسلامی خاطرنشان کرد: آقای ظریف هیچگاه نباید در این شرایط دعوت عربستان را لبیک بگوید و شورای عالی امنیت ملی تنها مرجع تصمیمگیری در این مورد است.
دور دوم مذاکرات هسته ای نوین در وین
پس از آن که ایران و گروه ۱+۵ توانستند مذاکرات هسته ای خود در طول دو سال گذشته را در برنامه جامع اقدام مشترک خلاصه کنند حالا مذاکرات در خصوص نحوه اجرای این برنامه برگزار می شود.
اولین دور گفت وگو های دو طرف در خصوص اجرای برجام با حضور وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ در مهرماه در وین برگزار شد و پس از آن کمیسیون مشترکی متشکل از نمایندگان دو طرف تشکیل شد تا زین پس نحوه اجرای برجام را در جلسات مختلف بررسی کنند.
اولین نشست کمیسیون مشترک اجرای برجام ۲۷ مهرماه در وین بود و فردا ۱۶ آذر دومین نشست این کمیسیون در همین شهر برپا خواهد شد.
بنابراین گزارش، همچنین قرار است پیش نویس قطعنامه 1+5 به شورای حکام در خصوص بستن PMD در نشست کمیسیون مشترک برجام در وین مورد بحث قرار گیرد.
به همین منظور سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزیر خارجه ایران و رئیس ستاد پیگیری برجام برای شرکت در این نشست امروز (یکشنبه) راهی اتریش شده است.
گفتنی است، دور جدید نشستهای کمیسیون مشترک برجام در سطح کارشناسی از روز پنجشنبه 12 آذر ماه در وین برگزار شد.
عربستان متهم اصلی مهمترین عارضه امروز دنیاست
حشمت الله فلاحت پیشه کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص اظهارات اخیر عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان مبنی بر این که از وزیر خارجه ایران برای سفر به این کشور دعوت به عمل آمده اما ظریف دعوت را پاسخ نداده است، گفت: اعتقاد دارم که راهبرد عربستان راهبرد دشمنی با ایران است.
وی با اشاره به این که اگر چه در برخی از مواقع چراغ سبزهای کمرنگی از سوی عربستان به سمت ایران نشان داده می شود، افزود: اما این ها اقدامات تاکتیکی است و واقعیت این است که آنها بر خلاف سه سال پیش که توانسته بودند جوی علیه ایران بسازند و برخی کشورها را با خودشان همسو کنند در حال حاضر روز به روز تنها تر می شوند.
نماینده مجلس هشتم شورای اسلامی ادامه داد: یک دلیل تنها شدن امروز عربستان، فعال شدن ایران در عرصه دیپلماسی و تبدیل شدن آن به کشوری است که آمریکا هم برای جلب همکاری آن تلاش می کند.
فلاحت پیشه تصریح کرد: عربستان متهم اصلی مهمترین عارضه امروز دنیا یعنی تروریسم است و دنیا به این نتیجه رسیده که عربستان بانی داعش گری است و دنیا از همسوگری با تروریسم متنفراست.
وی تاکید کرد: عربستان تلاش می کند در دیپلماسی رسمی با تبانی پول، نفت و اسلحه فضای نفرت را به فضای سیاسی تبدیل کند و نگاه افکار عمومی به این کشور را تغییر دهد.
کارشناس سیاست خارجی خاطرنشان کرد: در حال حاضر اقدامات عربستان دشمنی آشکار با ایران است و اما چون شیب تحولات به نفع جمهوری اسلامی رقم می خورد، عربستان در آینده ای نزدیک چاره ای جز برقراری ارتباط مناسب با ایران نخواهد داشت.
ایران در میدان سیاست و جنگ پشت سوریه را خالی نمی کند
علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام در برنامه تلویزیونی متن و حاشیه در مورد تحولات منطقهای و سفر اخیر خود به سوریه با اشاره به راهپیمایی اربعین گفت: توفیق این را نداشتم که در روز اربعین در این راهپیمایی شرکت کنم اما یکی دو روز مانده به اربعین شرکت کردم و شاهد راهپیمایی بودم این راهپیمایی نه تنها بزرگترین راهپیمایی در عرض جغرافیا است بلکه در طول تاریخ است.
وی افزود: امسال رقم 26 میلیون نفر زائر را شاهد هستیم در طول تاریخ بشر و عرض جغرافیای زمین این چنین راهپیمایی در این سطح نداشتیم. این راهپیمایی را با اجتماع هندوها، مسیحیان و حتی اجتماع مسلمانان در مکه و مدینه مقایسه می کنیم تعداد کسانی که در این راهپیمایی بزرگ شرکت می کنند بی سابقه است.
ولایتی در مورد دولت تازه تاسیس عراق گفت: دولت تازه تاسیس عراق چون دولتی مردمی و متحد است توانست امنیت مردم و زائرین را فراهم کند و علی رغم تهدیداتی که داعش بدتر از کفار کردهاند خونی از دماغ کسی نیامد.
وی در مورد اوضاع و احوال سوریه و حرم حضرت زینب (س) گفت: در دمشق حالت عادی برقرار بود اما گاهی صدای گلوله از راه دور شنیده می شد که غیرمنتظره نبود بهرحال کشوری که 5 سال درگیر جنگ است این موضوع غیرمنتظره نیست.
رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: در حرم حضرت زینب جمعیت کثیری بودند و در آن زمان که ما آنجا بودیم جنازه دو جوان سوری را به مرقد مطهر آوردند و ما نیز در نماز میت شرکت کردیم مردم سوریه با کمال آرامش با اینکه از 6 جهت در محاصره هستند از سرزمین و تاریخ خود دفاع می کنند و در یک دست کار و تلاش و در دست دیگری تفنگ دارند.
وی در مورد دلایل سفر به سوریه گفت: ایران به عنوان محور اصلی مقاومت در منطقه و ایستادگی در صهیونیسم و استعمار جهانی است متحدین ایران، عراق، لبنان، سوریه هستند. و روسیه هم به این اتحاد پیوسته است و ایران تکیه گاه مقاومت است.
وی ادامه داد: نتیجه این است که رفت و آمد و دیدار ما با سوریه در فواصل نزدیکتری خواهد بود و در شرایط سخت منطقه این امر کاملاً طبیعی است و بعد از سفر پوتین و گفتگوهای محتوایی که انجام شد لازم بود این سفر انجام شود. و بشار اسد و سیدحسن نصرالله در جریان آخرین تحولات منطقه گذاشتیم.
وی در مورد نقشآفرینی روسیه در سوریه گفت: درخواست دولت قانونی سوریه از روسیه بوده است تا برای تقابل در برابر عوامل تروریستها که امنیت سوریه را 5 سال است به خطر انداخته اند حضور یابند.
وی در مورد حضور سردار سلیمانی در سوریه گفت: حضور سردار سلیمانی در سوریه و روسیه حضوری پررنگ است و این موضوع برای فردی چون ایشان که با هماهنگی دولت سوری انجام شده است کاملاً طبیعی است.
وی در مورد روابط ایران و روسیه گفت: قبل از سفر پوتین شایعاتی را اعلام کردهاند که روابط ایران و روسیه روابطی دیپلماسی است اما مقامات ورسی اعلام کردهاند که روابط ایران و روسیه روابطی بلندمدت است. این روابط امری کاملا طبیعی است و فراتر از دیپلماسی میان دو کشور است.
وی در مورد اوضاع منطقه گفت: قضیه اوضاع منطقه مانند کوه یخی است که چهار پنجم زیر آب و یک چهارم روی آب است. و ما پیش بینی نمی کنیم که این موضوع در میان مدت و یا کوتاه مدت به وضعیت عادی برسد.
وی در مورد پیوستن روسیه به محور مقاومت گفت: در درجه اول در هر رابطه ای هر کشوری به دنبال منافع خود است و در بسیاری اوقات منافع هر کشوری در تعریف با منافع متحدین آن کشور تعریف می شود. روسیه به تنهایی نمی تواند از منافع خود دفاع کند و خطر داعش در روسیه و مناطق مرزی وجود دارد. و اگر این خطر را از ریشه جلوگیری نکنند باید پشت دروازههای روسیه با آنها مقابله کنند.
وی ادامه داد: همانگونه که اگر ایران به کمک روسیه نرود فردا باید پشت مرزهای ایران در مقابل داعش بایستد.
وی در مورد اختلاف میان روسیه و ترکیه گفت: تمام قدرتهای بزرگ در منطقه حضور دارند و همه می گفتند این جنگ جهانی با جنگهای قبلی تفاوت دارد امروز ما شاهدیم که کشورهای کوچک نقش بسیار بیشتر از کشورهای بزرگ در منطقه دارند اگر کمک جمهوری اسلامی به دولت سوری نبود 5 سال قبل دولت سوریه ساقط شده بود اما ایران با پایمردی ایستاد تا اینکه امروز هم برخی کشورهای دیگر به این محور مقاومت پیوستند و در آینده نیز شاهدیم که کشورهای دیگری نیز به این محورهای میپیوندند.
وی اظهار کرد: بعد از حضور روسیه در سوریه و بر هم خوردن معادله به نفع مقاومت آقای کامرون مخالفینی را تهدید کرد تا به محض موافقت تعدادی هواپیمای به سوریه فرستاد بدون تردید این حرکت با محور آمریکا بیشتر نزدیک است تا محور مقاومت تروریست، تروریست است تندرو و میانه رو معنا ندارد چگونه امریکا کندروها و تندروها را از هم جدا می کند.
نظر شما