خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: انتقال ۱۲ زندانی ایرانی از جمهوری آذربایجان، مصوبه جدید مجلس نمایندگان آمریکا درباره سفر به ایران، برگزاری نشست شورای آتلانتیک و پروژه ایران، امضاء سند همکاری های اجرایی گردشگری ایران و تونس از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
مختومه شدن پیامدی به معنی خودداری آژانس از بررسی شواهد جدید نیست
«جفری لوئیس» تحلیلگر نشریه «فارین پالیسی» در گزارش تازه خود که به موضوع بسته شدن پرونده ابعاد احتمالی نظامی (PMD/پیامدی) برنامه هستهای ایران اختصاص دارد، نوشته است که حتی با وجود بسته شدن این موضوع، در صورت وجود مدارک جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی آنها را بررسی خواهد کرد.
وی ابتدا با اشاره به روند شکلگیری مسئله ابعاد احتمالی و تاریخچه اقدامات آژانس در ارتباط با ایران، نوشته است که یوکیا آمانو مدیر کل آژانس اخیرا گزارشی را منتشر کرد که احتمالا به مسئله پیامدی پایان داده و این پرونده را «مختومه» میکند.
لوئیس با این حال سه نکته را در ارتباط با اعلام بسته شدن پرونده متذکر شده است:
«اولا، این بدان معنی نیست که مسئله از دست سازمان ملل خارج شده است. قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را تائید کرد، عنوان میکند که اعضای شورای امنیت «تصمیم میگیرند که همچنان درگیر مسئله باشند»، که این عبارت یعنی مسئله هنوز در کیسه شورای امنیت است. اگر ایران به بندهای برجام عمل نکند، شورای امنیت مرجع نهایی حل اختلافات و جایی خواهد بود که ساز و کار موسوم به «بازگشت فوری» برای اعمال دوباره تحریمها در آن اجرایی خواهد شد.
ثانیا، بستن پرونده به این معنی نیست که ایران دیگر تحت بررسی غیرمعمول آژانس قرار ندارد. دقیقا برعکس، آژانس مأمور شده است که پایبندی ایران به مفاد برجام را بسنجد و به همین خاطر هم هست که بر اساس توافق هستهای، به آژانس دسترسیهایی به برنامه هستهای ایران داده شده که بسیار فراتر از دسترسیهای ارائه شده ذیل توافقنامههای عادی پادمانی و پادمانهای گستردهتر موسوم به «پروتکل الحاقی» است. برجام دسترسیهای پادمانیای را ارائه میکند که از کارگاههای ساخت سانتریفیوژ و آسیابهای سنگ اورانیوم گرفته تا محدودیتهایی بر فعالیتهای مربوط به تسلیحاتیسازی را شامل میشود. آژانس همچنین تیمی متشکل از 130 تا 150 بازرس مختص ایران با هزینه سالانه 9 میلیون یورو خواهد داشت. قرار نیست آژانس جل و پلاسش را جمع کند به خانه برود، بلکه ادامه پیش خواهد رفت. مدیر کل آژانس هم همچنان به ارائه گزارشهای فصلی در مورد پایبندی ایران به مفاد برجام ادامه خواهد داد.
و نهایتا، بستن پرونده به این معنی نیست که آژانس از تحقیق در مورد اطلاعات جدید در مورد تخلفات ایران، چه در گذشته و چه در حال، در ارتباط با توافقنامه پادمانی یا فعالیتهای تسلیحاتی، منع شده است.»
لوئیس در ادامه نوشته است که آژانس در تمام این مدت مأمور خواهد بود تا به «جمع بندی گستردهتر» از فعالیتهای هستهای ایران دست یابد، چراکه شرط برداشته شدن بخش بعدی تحریمهای ایران، رسیدن به این جمعبندی یا گذشت 8 سال زمان است.
البته در صورتی که تا هشت سال آژانس به جمعبندی گستردهتر نرسد، باز هم تحریمها رفع خواهند شد. وی این موضوع را بند عجیب برجام توصیف کرده، اما نوشته است که این امتیازی به ایران در طول مذاکرات بود، چراکه ایران میخواست اطمینان یابد که آژانس بررسی در مورد فعالیتهای این کشور را به مسئلهای دائمی و بیپایان بدل نمیکند.
او دلیل دادن این «امتیاز» از سوی غرب به ایران را این دانسته که 1+5 چارهای نداشت جز اینکه با ایران به توافق برسد یا اینکه بین دو گزینه «بمب ایران» و «بمباران ایران» قرار گیرد.
مصوبه جدید مجلس نمایندگان آمریکا درباره سفر به ایران نقض بند 29 «برجام» است
یک کارشناس مسائل حقوق بینالمللی در یادداشتی در پایگاه خبری تحلیلی المانیتور مینویسد طرح جدید مجلس نمایندگان آمریکا در صورت تبدیل به قانون، تعهدات واشنگتن در سازمان تجارت آزاد و همچنین توافق هستهای ایران و 1+5 را نقض میکند.
مجلس نمایندگان آمریکا روز سهشنبه طرحی را به تصویب رساند که در صورت تبدیل به قانون، برای شهروندانی از کشورهای برخوردار از برنامه «معافیت از روادید» که به چهار کشور ایران، سوریه، عراق و سودان سفر کنند، محدودیتهای تازهای وضع میکند.
در حال حاضر شهروندان 38 کشور که بسیاری از آنها اعضای اتحادیه اروپا هستند به موجب این برنامه میتوانند بدون درخواست ویزا به آمریکا سفر کنند.
روزنامه «یواسای تودی» پیشتر گزارش داده بود طرح جدید مجلس نمایندگان بعد از نشستهای محرمانه میان کاخ سفید و رهبران کنگره تهیه شده است.
در نسخه اولیه این طرح، نامی از ایران و سودان به میان نیامده بود، اما مطابق با توافقات حاصلشده این دو کشور به عنوان «حامیان تروریسم دولتی» به طرح قانونگذاران آمریکایی اضافه شدند.
طرح شماره 158 مجلس نمایندگان، به کلام ساده به این معنی است که شهروندان بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا که به قصد گردشگری یا تجارت به ایران سفر کرده باشند مطابق قوانین جدید احتمالی بایستی پیش از ورود به آمریکا اقدام به اخذ روادید کنند.
«رضا نصیری»، کارشناس حقوق بینالملل، در یادداشتی در پایگاه خبری المانیتور، ماهیت طرح مجلس نمایندگان را «سیاسی» خوانده و نوشته منتقدان میگویند قانونگذاران آمریکا به نادرست انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه گرفتهاند، چرا که ایران در حال حاضر در حال جنگ با داعش است و این گروه تروریستی هیچ حضور فیزیکی در آن ندارد.
منتقدان، به نوشته آقای نصیری، از سیاست مماشات نمایندگان کنگره در برابر عربستان سعودی، قطر و پاکستان - کشورهایی که حملات تروریستی به خاک آمریکا از آنجا طراحی و تأمین مالی میشوند- نیز انتقاد میکنند.
این کارشناس حقوق بینالملل در ادامه مینویسد: «علاوه بر این انتقاد معتبر، طرح جدید کنگره، دستکم دو نگرانی را از منظر تعهدات آمریکا در عرصه بینالمللی مطرح میکند: یکی تعهدات ذیل قوانین سازمان تجارت جهانی و دیگر تعهدات ذیل توافق هستهای ایران و 1+5».
اولاً از منظر قوانین تجارت بینالمللی، شریکان اروپایی آمریکا میتوانند به درستی به این امر اشاره کنند که طرح کنگره تخلف از نص صریح و روح قواعد و قوانین سازمان تجارت جهانی است: «در واقع، با منع بازرگانان، پیمانکاران و مدیران شرکتهای اصلی از سفر به برخی کشورهای خاص، و ایجاد هراس برای آنها در زمینه روابطشان با آمریکا عملاً به شرکتهای آمریکایی، یعنی شرکتهای نفتی، یک مزیت غیرقانونی و غیرمنصفانه اعطا میشود.»
اعطای این مزیت، مطابق یادداشت نصیری، مستقیماً اصل «رفتار با سایر کشورها همانند کشور خودی» و همچنین قید «کشور دوست بهرهمند» در معاهدات بازرگانی و بینالمللی، که هر دو ستونهای اصل عدم تبعیض در تجارت جهانی هستند را زیر پا میگذارد.
نصیری با بیان اینکه کشورهای اتحادیه اروپا میتوانند در صورت تبدیل طرح کنگره به قانون از واشنگتن شکایت کنند، مینویسد اما این اتحادیه دلایل محکمتری هم برای مخالفت با طرح مزبور دارد و آن اینکه «ایالات متحده در پایان مذاکرات هستهای با ایران، ضمانتهای مورد درخواست درباره تجارت با ایران، بدون این مانعتراشیها، تا زمان اجرای مناسب برجام را داده است.»
اشاره آقای نصیری به بند 29 برجام است. در این بند آمده است: «اتحادیه اروپایی و دولتهای عضو و همچنین ایالت متحده، منطبق با قوانین خود، از هر گونه سیاست با هدف خاص تأثیر گذاری منفی و مستقیم بر عادیسازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران، در تعارض با تعهداتشان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیتآمیز این برجام خودداری خواهند کرد.»
نصیری به نقل اظهارات باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا در ماه اکتبر پرداخته که گفته بود «اجرای موفقیتآمیز برجام» موجب ایجاد «منافع فوقالعاده برای امنیت ملی واشنگتن و صلح و امنیت جهان» خواهد شد.
وی سپس مینویسد: «در همین راستا، سوال کلیدی که باید از دولت اوباما و اعضای دموکرات کنگره پرسید این است: چه هدفی، غیر از سیاست کوتاهبینانه، حمایت از طرحی را توجیه میکند که موجب اخلال در اجرای توافقی تأیید شده در شورای امنیت و حائز «منافع فوقالعاده» برای آمریکا تا همین دو ماه پیش میشود؟»
انتقال ۱۲ زندانی ایرانی از جمهوری آذربایجان به داخل کشور
در ادامه تلاشهای به عمل آمده توسط سفارت جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان و در راستای اجرای توافقنامه انتقال محکومان بین دو کشور 12 نفر از محکومان ایرانی محبوس در زندانهای جمهوری آذربایجان امروز (شنبه) در نقطه صفرمرزی آستارا تحویل مقامات قضایی کشورمان شدند.
«ناصر وطن» مسئول امور کنسولی سفارت ایران در باکو با اعلام این خبر گفت: انتقال این زندانیان در اجرای موافقتنامه تبادل محکومان بین دو کشور و به منظور گذراندن باقیمانده محکومیت آنان در ایران صورت گرفت.
به گفته وی در راستای پیگیریهای انجام شده اقدامات قانونی و موافقت اولیه برای انتقال 8 نفر دیگر از زندانیان ایرانی از وزیر دادگستری جمهوری آذربایجان اخذ شده که انتظار میرود پس از طی مراحل اداری ظرف دو ماه آینده آنان نیز به کشورمان منتقل شوند.
وی جرایم همه زندانیان انتقالی به کشور را در رابطه مواد مخدر اعلام کرد و با اشاره به سخت گیریها و جرایم سنگینی که دولت آذربایجان برای حمل، نگهداری و خرید و فروش مواد مخدر و داروهای آرام بخش حتی به میزان بسیار کم اعمال میکند از مسافران ایرانی خواست به این موضوع توجه کافی کنند.
وطن از مسئولان گمرکات کشورمان درخواست کرد: اطلاع رسانی مناسب در این خصوص به هموطنانی که قصد عزیمت به این کشور را دارند انجام دهند و دقت لازم در مبادی ورودی به خاک جمهوری آذربایجان انجام شود تا هموطنان دچار مشکل نشوند.
وی با بیان اینکه یک نفر از زندانیان منتقل شده در این مرحله زن است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر 147 زندانی ایرانی در جمهوری آذربایجان محکوم و در زندان به سر میبرند و 61 نفر نیز تحت بازداشت در زندانهای مختلف جمهوری آذربایجان هستند.
مهر:
نشست شورای آتلانتیک و پروژه ایران برای بررسی اجرای برجام
شورای آتلانتیک و پروژه ایران نشستی را با موضوع برجام که در چهاردهم جولای سال جاری بدست آمد برگزار می کند. این نشست اثر اجرای برجام را بر آینده برنامه هسته ای ایران، چگونگی تاثیر گذاری برداشته شدن تحریم ها بر اقتصاد ایران و رویکرد آمریکا به اجرای توافق و نیز اثر اجرای توافق بر روابط منطقه ای ایران و روابط دوجانبه ی ایران و آمریکا بررسی می کند.
این نشست همچنین با هدف ترسیم رویکردی دوحزبی به راستی آزمایی و ابعاد تشویقی مرحله اجرای توافق در روز پنج شنبه هفدهم دسامبر تشکیل می شود.
گفتنی است «نادره شاملو» مشاور ارشد پیشین بانک جهانی و اقتصاددان ارشد منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، «رابرت هورمتز» معاون اندیشکده کیسینجر، «حسین موسویان» محقق دانشگاه پرینستون، «دیوید البرایت» رئیس موسسه علوم و امنیت بین المللی و «کلسی دیونپورت» مدیر سیاست عدم اشاعه در انجمن کنترل سلاح از جمله سخنرانان این نشست هستند.
فعالیت علمی دانشگاههای ایران دو برابر اسرائیل است
روزنامه لبنانی «الاخبار» در گزارشی از نگرانی مسئولان رژیم صهیونیستی از پیشرفتهای چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در زمینه علوم و تکنولوژی پرده برداشت.
این روزنامه در گزارش خود آورده است: تحقیقات یک نهاد صهیونیستی نشان میدهد که مسئولان این رژیم از افزایش قدرت ایران در زمینه علوم و تکنولوژی به شدت احساس نگرانی می کنند.
این روزنامه لبنانی همچنین می نویسد: از زمان امضای توافقنامه هسته ای میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای ۱+۵، تل آویو بر سَر این توافقنامه فریاد می زند و درباره پیامدهای مثبت آن پس از رفع تحریم های نظامی ایران هشدار جدی می دهد. اما در این میان، آنچه که از گزارش های نهادهای صهیونیست برمیآید این است که نگرانی های این رژیم تنها به افزایش قدرت نظامی ایران محدود نمی شود، بلکه مسئولان صهیونیست حتی از پیشرفت های علمی گسترده جمهوری اسلامی ایران نیز بسیار نگران هستند.
در گزارش روزنامه الاخبار همچنین آمده است: یک پژوهش آکادمیک جدید در نهادهای صهیونیستی واقع در سرزمین های اشغالی که شاید برای بار اول است که انجام می شود، نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران به پیشرفت چشمگیری در زمینه علوم و تکنولوژی رسیده است تا حدی که صهیونیست ها را برآن داشته تا برای جلوگیری از این پیشرفت به هر اقدامی دست بزنند.
در پژوهشی که نهاد صهیونیستی به نام «شموئیل نئمان» انجام داده است، یک مقایسه علمی میان جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی به ویژه از نظر برخورداری آنها از نیروی انسانی فرهیخته صورت گرفته است. نتیجه این پژوهش که حتی از کانال دوم تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز پخش شد، نشان می دهد که طی دهه اخیر از میان هر هزار نفر از شهروندان صهیونیست تنها ۱۴ نفر وارد دانشگاه و محیط های علمی شده اند و این عدد طی یک دهه هیچ تغییری نکرده است؛ این در حالی است که در ایران شمار افرادی که از میان هر هزار شهروند ایرانی وارد دانشگاه ها و نهادهای علمی شده اند، طی یک دهه گذشته شاهد افزایش چشمگیری بوده به ۲۵ نفر ـ از هر هزار نفر ـ رسیده است.
این روزنامه لبنانی در ادامه نیز تصریح می کند: نتایج پژوهش صورت گرفته در یک کنفرانس علمی در سرزمین های اشغالی ارائه می شود و پس از قرائت آن، دکتر «داوانا گانتس» به آن واکنش نشان می دهد. گانتس در این ارتباط تصریح می کند: «بدون شک نتایج این پژوهش پیامدهای بسیاری در رابطه با پیشرفت تکنولوژی و علمی ایران در زمینه های مختلف خواهد داشت».
پژوهش نهاد صهیونیستی همچنین نشان می دهد که در نظام رتبه بندی بین الملی شانگهای، نموداری که میزان پیشرفت علمی دانشگاه های ایرانی را نشان می دهد سیر صعودی داشته و در مقابل، دانشگاه های صهیونیستی واقع در سرزمین های اشغالی سیر نزولی به خود گرفته اند. از سوی دیگر، سایر نتایج این پژوهش حاکی از آن است که میزان مقالات و فعالیت های علمی دانشگاه های ایران دو برابر میزان مقالات و فعالیت های علمی دانشگاه های صهیونیست ها در سرزمین های اشغالی است. پژوهش صورت گرفته همچنین نشان می دهد که در زمینه علوم ریاضیات نیز ایران پیشرفت چشمگیری داشته است.
در پژوهش نهاد صهیونیستی همچنین تصریح شده است: ایران در دو زمینه دیگر نیز پیشرفت چشمگیری محقق کرده است به طوری که دستگاه اطلاعات نظامی تل آویو و نهادهای امنیتی وابسته به آن به شدت در این ارتباط احساس نگرانی می کنند:
۱ـ در زمینه دانش سایبری که باید گفت در این زمینه ایران بسیار فعال بوده است و توانسته بدین وسیله از سازمان های حساس و حیاتی خود محافظت کند.
۲ـ در زمینه تقویت توان موشکی که نگرانی گسترده مسئولان صهیونیست را به دنبال داشته است. با وجود اینکه ایران در زمینه تقویت توان موشکی خود با برخی کشورهای خارجی در ارتباط است و در این زمینه به تجارت با آنها می پردازد، اما این کشور موفق شده با توانایی داخلی خود به توانایی زیادی در زمینه قدرت موشکی و ماهواره ای برسد.
روزنامه لبنانی «الاخبار» در ادامه گزارش خود از پژوهش نهاد صهیونیستی آورده است: در این پژوهش اذعان شده است که جمهوری اسلامی ایران از نظر رهبری ملی در زمینه علوم و تکنولوژی از صهیونیست ها پیشی گرفته است.
در همین ارتباط، سازمان «یونسکو» در گزارشی اعلام کرده است: ایران برای تقویت قدرت علمی خود در دانشگاه ها، یک نقشه راه استراتژیک در نظر گرفته و هدفی که جمهوری اسلامی ایران تلاش می کند در نهایت بدان دست پیدا کند، تبدیل این کشور به قدرت اول علمی در سطح منطقه است. در گزارش این سازمان همچنین آمده است: تل آویو در زمینه برخورداری از نیروی انسانی علمی با مشکل جدی مواجه است.
ایرنا:
امضاء سند همکاری های اجرایی گردشگری ایران و تونس
در مراسمی که در محل وزارت گردشگری تونس در پایتخت این کشور برگزار شد، سند همکاری های اجرایی گردشگری ایران و تونس به امضاء رسید.
سلمی اللومی الرقیق وزیر گردشگری و صنایع دستی تونس در این مراسم که با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشورمان، روسای تشکل های بخش خصوصی گردشگری ایران و تونس و جمعی از خبرنگاران تونسی برگزار شد، اظهار داشت: هر دو کشور از تنوع بالایی برخوردارند و این سند همکاری ها نقطه شروعی برای همکاری های گسترده تر میان دو کشور به شمار می رود.
وی افزود: در این سند بر همکاری در زمینه برگزاری دوره های آموزشی گردشگری، تبلیغات و بازاریابی گردشگری، سرمایه گذاری مشترک در این حوزه تاکید شده است.
او ادامه داد: تونس مقصد خوبی برای گردشگران ایرانی است، هم موقعیت تاریخی و تمدنی تونس و هم مشترکات دینی و فرهنگی میان دو کشور وجود دارد با این حال تبادلات گردشگری دو کشور در سطح پایینی است و امید است از طریق امضا این برنامه اجرایی، همکاری های گردشگری میان دو کشور گسترش یابد.
وی نشست های بخش خصوصی دو کشور در روزهای اخیر و مشارکت در برگزاری نمایشگاه ها و کنفرانس های مشترک را برای افزایش همکاری های دو کشور موثر خواند.
وزیر گردشگری و صنایع دستی تونس همچنین برقراری پروازهای مستقیم میان دو کشور را بسیار مهم دانست و گفت: این موضوع در حال پیگیری است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار تونسی در مورد نحوه همکاری دو کشور در زمینه فرش بافی نیز اظهار داشت: برند فرش ایران در دنیا معتبر است و حرف اول دنیا را می زند و دو میلیون نفر در ایران در این صنعت مشغول کار هستند و ما آمادگی داریم در زمینه برگزاری دوره های آموزشی و نمایشگاه های فرش با ایران همکاری کنیم.
رئیس جامعه دفاتر مسافرتی تونس نیز در این نشست گفت: ما به عنوان بخش خصوصی گردشگری تونس از اقدامات وزارت گردشگری تونس برای گسترش روابط با ایران حمایت می کنیم و تمام تلاش خود را برای اجرایی کردن تصمیمات اتخاذ شده انجام خواهیم داد.
«حمزه زاده» رئیس جامعه هتلداران ایران نیز در این مراسم تصریح کرد: در ایران 1120 هتل وجود دارد و سرمایه گذاری فراوانی نیز با حمایت دولت در ایران در حوزه هتل سازی در حال انجام است.
وی آمادگی خود را برای فراهم کردن زمینه های لازم برای سرمایه گذاری صاحبان سرمایه تونسی برای فعالیت در بخش گردشگری ایران اعلام کرد.
او پیشنهاد داد که نمایشگاه مشترک تجهیزات هتلداری ایران و تونس در دو کشور برگزار شود.
مدیر عامل آژانس «فلامینگو» نیز اظهار داشت: امیدواریم با اراده ای که به وجود آمده پروازهای برنامه ای میان دو کشور برقرار شود.
گفتنی است به همراه هیات بلند پایه دولتی ایران، هیاتی از فعالان بخش خصوصی گردشگری ایران و رئیس جامعه هتلداران ایران نیز به تونس سفر و مذاکرات فشرده و خوبی با همتایان تونسی خود برگزار کرده اند.
نظر شما