به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، همایش «گذر از علوم سیاسی غربی به علوم سیاسی اسلامی» هم اکنون با حضور جمعی از اساتید دانشگاه و دانشجویان در دانشگاه تهران در حال برگزاری است.
بنا بر این گزارش، اصغر افتخاری، رییس شورای پژوهش وزارت کشور با بیان اینکه اصل قضیه حوزه علم سیاست در دو گفتمان مطرح شده، اظهار کرد: این موضوع به یک سوال باز می گردد و آن اینکه انقلاب که نتیجه آن تاسیس جمهوری اسلامی ایران بود، ارکان آن به لحاظ مبانی و مبادی چیست و چه نیروهایی موجب حرکت و استمراربخش آن در آینده هستند.
وی با یادآوری اینکه انقلاب اسلامی از نظر جامعه شناختی مبتنی بر دو حرکت اصلی بوده که با دو واژه انقلاب سیاسی و انقلاب فرهنگی تشکیل شد، ادامه داد: فلسفه و کارکرد انقلاب سیاسی ایجاد تغییر و تحول در ساختارهای قدرت بوده است.
افتخاری افزود: در اوایل انقلاب واژه مهمی به نام انقلاب فرهنگی مطرح شد که محتوای آن پرورش انسان یعنی نسلی که در طراز انقلاب بوده و رسالت ادامه آن را بر عهده داشته، بود.
رییس شورای پژوهش وزارت کشور با تاکید بر اینکه همه انقلاب ها در گوشه و کنار جهان این دو ملاحظه ساختار سیاسی و تربیت انسان ها را توامان با یکدیگر در نظر دارند، تصریح کرد: اگر سوال این باشد که اولویت با انقلاب سیاسی است یا فرهنگی از این نقطه تفاوت ها مشخص می شوند؛ در این راستا برخی نظام ها اولویت را به سیاسی می دهند اما گفتمان دوم یعنی فرهنگی معتقد است اصل در تمام نظام های موجود با قدرت اجتماعی است.
وی با بیان اینکه وقتی نظام سازی سیاسی روی داد هنوز در اول کار خواهیم بود، ابراز کرد: در این زمینه این سوال مطرح است که چگونه می خواهیم جامعه ای پرورش دهیم که پشتوانه آن قدرت سیاسی باشد، به همین دلیل در بحث نظام های سیاسی یا نظام سیاسی قدرت بنیان یا نظام های سیاسی اجتماعی که مبنای حرکت آنها تغییر و تحول در حوزه اجتماعی است، مطرح می شود.
افتخاری در ادامه بیان کرد: انقلاب اسلامی ما که بنا بر سنت اسلامی و به رهبری امام خمینی (ره) انجام شد، نگاه حاکم بر انقلاب رویکرد دوم یعنی انقلاب فرهنگی بوده است.
وی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: اگر در یک جامعه نظام های سیاسی، بنیادهای اجتماعی خود را از دست دهند دچار تزلزل و زوال خواهند شد؛ انقلاب فرهنگی که در انقلاب اسلامی متولد شد در واقع متولی همین حوزه بود و امام (ره) می دانستند که جمهوری اسلامی نیاز به نسل پاک و صالح دارد تا پشتیبان ارزش های انقلاب باشد لذا زمانی که انقلاب فرهنگی مطرح شد این رویکرد مخالف با انقلاب سیاسی نبوده بلکه مقدم بر آن بود.
افتخاری با طرح این سوال که بنیادهای اجتماعی یک جامعه توسط چه کانونی ساخته می شوند به ارایه توضیحاتی پرداخت و گفت: مهمترین کانون هایی که در قدرت اجتماعی موثر هستند خانواده و سپس نهادهای آموزشی همچون آموزش و پرورش، دانشگاه ها و آموزش عالی، حوزه های هنری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ... هستند که وقتی فعال شوند هویت اجتماعی شکل می گیرد.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی با دو رسالت تحول سیاسی و فرهنگی ای که قرار بود تبیین کند تلاش کرد این ایدئولوژی را در تمام سطوح به اجرا درآورد.
رییس شورای پژوهشی وزارت کشور خانواده را کانون انسان ساز معرفی کرد و افزود: بررسی انقلاب فرهنگی و کارکرد آن در جامعه ما از آن حیث مهم است که نشان می دهد ما چه میزان به تولید قدرت اجتماعی دست پیدا می کنیم.
وی عمده آسیب هایی که امروز در جامعه مشاهده می شود را ناظر به کم کاری در حوزه تربیتی و فرهنگی و هویت سازی دانست و تصریح کرد: علم به عنوان یک ابزار مهم نیاز دارد تا بتواند راهگشای مسایل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه باشد که این علم از دانشگاه و مراکز دیگر تولید می شود از این منظر هر اندازه حوزه علم از تجارب و گفتمان جامعه فاصله بگیرد کارکرد آن علم نزول پیدا می کند.
وی علم سیاست را علمی تعریف کرد که اداره امور جمعی در یک جامعه را عهده دار باشد و در ادامه گفت: کار عجیبی که ما کردیم آن است که انقلاب سیاسی و نظام معرفتی مبتنی بر ایدئولوژی اسلامی انجام دادیم اما ابزارهای مدیریتی خود را در بهترین حالت سکولار قرار دادیم به طور مثال کسی که می خواهد در کشور مدیریت داشته باشد آموزه هایی که در دانشگاه به او داده ایم مبتنی بر تفکر سکولار است.
افتخاری اضافه کرد: آنچه در حوزه های دانشگاهی تجربه می کنیم حجم بالایی از دانش سکولار است که برای مسایل ما پاسخگو نیست لذا ما نیاز به یک گذار از علم سکولار به علم دینی و بومی و ایرانی و اسلامی داریم که بتواند مقتضیات جامعه را پاسخگو باشد.
وی در ادامه با ارایه راهکارهایی در خصوص گذر از علم سکولار به علم دینی توضیح داد: انقلاب سیاسی و فرهنگی دچار ناهماهنگی ها بوده و انقلاب سیاسی به صورت کامل از سوی انقلاب فرهنگی حمایت نمی شود لذا دولت ها در جمهوری اسلامی ایران باید با شعار آموزش و پرورش بر سر کار آمده و اولویت را در جامعه به رسیدگی به آموزش و پرورش قرار داده و مشکلات آن را برطرف کنند.
افتخاری ادامه داد: فرزندان نسل های آینده اگر به خوبی تربیت نشوند وقتی وارد جامعه شوند دستکاری هویت آنها بسیار سخت خواهد بود لذا در راستای گذر از علم سکولار به علم دینی، نهاد خانواده باید به صورت اورژانسی مورد بررسی قرار گرفته و جامعه ای که نهاد خانواده آن رو به ضعف رود این یک چراغ قرمز برای آن جامعه است که رو به زوال خواهد رفت.
رییس شورای پژوهش وزارت کشور در پایان سخنان خود یادآور شد: بسیاری از آموزه های هویت، درون خانواده ها منتقل می شوند. اگر علمی که در خانواده است جدی گرفته نشود این اتفاق پشتیبانی خوبی را برای انقلاب اسلامی ارائه نمی کند، بنابراین، اگر مشکلات این دو نهاد یعنی خانواده و آموزش ما حل شود از وضعیت نابسامان کنونی رها شده و نسبت به آینده انقلاب اسلامی می توان امیدوار بود.
نظر شما