به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، بقعه شیخ نوایی با ضريحی بسيار زيبا و قلم كاري شده با نقش آيات الهي و گل بوته که از مسافت های دور نمایان است و در اطراف اين تربت مقدس قبور متبركه علماء و برزگان شهرستان خوي آرام گرفته اند.
اين بنا دارای مساحت 2هزار متر مربع است که شامل مسجد، حسينه، زائرسرا، آشپزخانه، وضوخانه و سرويس بهداشتي ساير امكانات رفاهي است.
اولین بنایی که به منظور جلوگیری از تخریب و فراموش شدن مرحوم آخوند نوایی از اذهان مردم ساخته شد بقعه سادهای بود که با گذشت زمان این بنا جای خود را به طاق سیمانی داد که با توجه به علاقه مردم به این بقعه در سال 72 هجری شمسی مرحوم حاج شیخ جلیل هنرور به کمک هیات امنا و اهالی محترم شهرستان خوی بنای باشکوهی را احداث کردند و همچنین برای ایجاد رفاه بیش تر زائران در کنار مرقد ایشان مسجدی به این نام ساخته شده است.
ملا زین العابدین نوایی در سال 79 هجری قمری در دوره حکوکت کریم خان زند بر ایران و حاکمییت احد خان دنبلی در شهر دارالصفای شهرستان خوی و در روستای نوایی چشم به جهان گشود و ایشان تحصیل علم و دانش را همراه با سیر وسلوک معنوی و تهذیب نفس در زادگاهش آغاز نمود پس از آن راهی حوزه علمیه اصفهان گردید و در محضر استادان و بزرگان زمان خود علم فقه را آموخت.
او فقیهی فاضل و عالمی متقی و درزمان حیات خود مورداحترام اهالی خوی بوده است. مردم اورا گرامی می داشتند واز حضورش کسب فیض می کردند.
در جوار مرقد آخوند نوایی تعداد 20 تن از علما و بزگان شهردفن شده اند که موجب شده این بقعه به بقعه علماء مشهور شود.
مردم شهرستان خوی کرامت زیادی نسبت به این عالم داشتند وآ نچنان که نقل شده مرحوم شیخ نوایی وصیت کرده بودند همه اهالی شهر در مراسم تشییع جنازه اش شرکت کنند که بیش از 20 هزار نفر در مراسم تشییع جنازه ایشان حضور داشتند و در زمان دفن ایشان زلزله هولناکی در شهر صورت می گیرد که شهر را با خاک یکسان می کند و کسانیکه در شهر می مانند کشته و یا زخمی می شوند که این واقعه (28 فروردین) سال21 هجری شمسی زخ داد.
اکثر مراسمات مذهبی و فرهنگی در سطح شهرستان در این مکان برگزار می شود وبقعه شیخ نوایی به عنوان یکی از قطب های فرهنگی و گردشگری مذهبی خوی محسوب می شود و عزاداری و اجتماع با شکوه اربعین حسینی همه ساله در میدان شیخ نوائی با انعکاس ملی برگزار می شود که از برکات این آستان مقدس می باشد.
علت اصلی مشهور بودن آرامگاه شیخ نوایی به نقل از سید محسن هدایت خویی از مرحوم حاج ملاعلی روضه خان با این مضمون چنین نقل می کند که یک نفر از اهالی ماکو هنگام عبور از نزدیک این قبرستان چندین بار با صدای حزن انگیزی بیت شعری را از یکی از قبور می شنود و بعد از بازگو کردن این قضیه به مردم شهر مردم دسته به دسته به زیارت این قبر می آیند و بعد از مشاهده این کرامت گنبدی در بالای مزارش احداث می کنند.
گفتنی است، دورازه سنگی، پل قطور،برج شمس تبریزی، مقبره آل یعقوبف مسجد داش آغالیان و مسججد حاجی بابا از مهم تیرن اماکن گردشگری شهرستان خوی به شمار می آیند.
خوی یکی از کهنترین مراکز تمدن در شمال غرب ایران و کانون بسیاری از حوادث تاریخی بوده بطوریکه این شهرستان بهدلیل واقع شدن در مسیر جاده ابریشم و جاده تجارتی شرق و غرب، مورد بازدید بسیاری از جهانگردان و ایران شناسان واقع شدهاست.
نظر شما