تمدن برآیند نظامات است

خبرگزاری شبستان: تمدن برآیند نظامات است نه آنکه نظامات را بسازد و نظامات اجتماعی، خروجی تمدن اند.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، نشست «هم اندیشی نیم روزه تمدن نوین اسلامی» صبح امروز چهارشنبه، دوم دی ماه با حضور جمعی از اندیشمندان در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

 

بنا بر این گزارش، حجت الاسلام غلامحسین محرمی، عضو هیئت علمی گروه تاریخ و تمدن پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مقاله حجت الاسلام علی ذوعلم با عنوان "بازآفرینی تمدن اسلامی در پرتو پایه های چهارگانه ایمان" که در این نشست مطرح شد را مورد نقد قرار داد و گفت: سوال اینجاست که بر چه اساس و ملاک و مبنایی، پایه های ایمان را تنها عناصر چهارگانه ای که صبر و یقین و عدالت و جهاد در روایت حضرت علی (ع) که حجت الاسلام ذوعلم به آن اشاره داشتند باید بدانیم در صورتی که در بسیاری از روایات دیگر به عناصر بیشتری به عنوان رکن ایمان اشاره شده که در این راستا می توان به جلد دوم کتاب کافی در خصوص ایمان و کفر اشاره کرد که بیش از نیمی از این کتاب را در بر گرفته است.

 

وی ادامه داد: بنابراین، ارکان ایمان منحصر در 4 عنصر یاد شده نیست و از احادیث دیگر اینگونه برمی آید که می توان مولفه های دیگری نیز برای ایمان برشمرد.

 

حجت الاسلام محرمی ادامه داد: همچنین، این مقاله به پرسش هایی پاسخ می دهد که البته این پرسش ها در پایان ذکر شده است، به نظر می رسد بهتر بود این سوالات به عنوان مقدمه در ابتدا ذکر می شد همچنان که هر کتاب و مقاله ای بر اساس پرسش های فردی شکل گرفته و در ابتدا به این سوالات اشاره می کند نه در انتها.

 

وی تصریح کرد: در این مقاله علت و معلول تمدن یک امر ذکر می شود هر چند این مسئله می تواند صحیح باشد اما توضیح علمی در خصوص این موضوع در مقاله ذکر نشده و به نظر می رسد که اینجا دور پیش می آید یعنی یک مسئله هم علت است و هم معلول.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه انتقادات خود بیان کرد: در این مقاله مفهوم شناسی باید به شکل بهتری انجام می شد و واژه ایمان به صورت مناسبی توضیح داده می شد هرچند در طول مقاله توضیحاتی در این خصوص ذکر شده اما جای بحث بیشتری نیز وجود داشت.

 

حجت الاسلام محرمی با پیشنهاد اینکه می توان رابطه دین و تمدن را نیز در عنوان این مقاله مورد بررسی قرار داد، اذعان کرد: تمدن برآیند نظامات است در حالی که حجت الاسلام ذوعلم بیان می کند تمدن نظامات را می سازد و نظامات اجتماعی، خروجی تمدن است. همچنین شایسته بود که مباحث لغوی تمدن نیز در این مقاله بیان شده و تعریف جامعی از آن ارایه شود.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پایان سخنان خود یادآور شد: بحث درباره تعقل و ایمان و علم و عمل و اخلاق را می توان با روایات حل و فصل کرد به طور مثال با حدیث عقل و جهل این مسئله را مورد بحث قرار داد و جایگاه آن را در ساخت تمدن نوین اسلامی بررسی کرد.

 

گفتنی است، در پایان این نشست حجت الاسلام علی ذوعلم انتقادات وارد شده از سوی حجت الاسلام محرمی را پاسخ گفت.

 

 

کد خبر 509928

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha