شناسایی کانون‌های بنیادی گرد و غبار در کشور

خبرگزاری شبستان: معاون رییس جمهور با بیان اینکه ایران در عرصه آب و خاک دچار بحران و مشکل است، خاطرنشان کرد: کانون‌های بنیادی گرد و غبار در کشور شناسایی شده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رییس جمهور در همایش سال جهانی خاک  گفت: موضوع خاک اهمیت بسیار زیادی دارد به همین دلیل سال 2015 را در دنیا به عنوان سال جهانی خاک انتخاب کرده‌اند.

 

وی با بیان اینکه در 17 محور اهداف جهانی توسعه پایدار، موضوع خاک بسیار مورد توجه است، خاطرنشان کرد: کشورهای جهان از سال 2015 تا 2030 به مدت 15 سال وقت دارند تا به شاخص‌های ملی و بین المللی توسعه پایدار دست یابند و در این بین برای ایران حفاظت از خاک اهمیت بسیار زیادی دارد.

 

معاون رییس جمهور در ادامه به ابلاغ سیاست‌های کلی نظام در موضوع محیط زیست طی ماه گذشته اشاره کرد و گفت: ابلاغ سیاست‌های کلی نظام در موضوع محیط زیست رخداد بسیار مهمی در این حوزه بود که در ماه گذشته اتفاق افتاد و در آن به طور شفاف و مشخص به مسئله حفاظت از خاک و به برنامه ریزی‌های کلان و منسجم و هماهنگ اشاره و تاکید شده است.

 

ابتکار افزود: آلودگی‌های ناشی از سموم تاریخ گذشته، مدیریت مواد شیمیایی و آثار آن بر خاک از جمله مسائلی است که سازمان حفاظت از محیط زیست و دولت اهتمام ویژه‌ای در خصوص آنها داشته و به ویژه در حوزه آلودگی ناشی از سموم تلاش‌های زیادی را به انجام رسانده است.

 

وی به مسئله گرد و غبار اشاره کرد و گفت: کانون‌های بنیادی گرد و غبار در حال حاضر در سطح استان‌های کشور شناسایی شده و برنامه مقابله ملی با این مسئله نیز تدوین شده است؛ همچنین برای تعادل دام و مرتع نیز باید چاره اندیشی کرده و طرح‌های خود را در این خصوص با جدیت دنبال کنیم.

 

سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به کشاورزی پایدار اشاره کرد و گفت: باید رویکرد و نگاه خود را در حوزه کشاورزی تغییر دهیم تا کشاورزان بدانند که باید قبل از توجه به درآمد، سودآوری و بهره برداری از محصول به حفاظت از آب و خاک اهمیت دهند؛ این مسئله در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا میان کشاورزان و دولت منعقد می‌شود و نیاز است ضرورت این موضوع توسط کشاورزان احساس شود.

 

ابتکار با تاکید بر آنکه در حال حاضر ایران در عرصه آب و خاک واقعا دچار بحران و مشکل است، گفت: خوشبختانه وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی تغییر رویکرد را آغاز کرده اما تا اجرایی و عملیاتی شدن آن راه بسیاری طولانی در پیش داریم که در این بین تمامی تشکل‌ها و انجمن‌های صنفی، سمن‌ها و تشکل‌های زیست محیطی نقش بسیار مهمی دارند.

ابتکار به سخنان رییس جمهور در روز جهانی محیط زیست اشاره کرد و گفت: رییس جمهور با وجود تمام مشکلات دولت در روز جهانی حفاظت از محیط زیست، دولت خود را دولت محیط زیستی دانست که این مسئله نشان دهنده آن است که دولت اهمیت این مسئله را تشخیص داده و آنرا در اولویت قرار داده است. به همین دلیل در حال حاضر کشور در یک فرصت ویژه قرار دارد تا بتواند با استفاده از ظرفیت‌های خود مشکلات و معضلات این حوزه را حل کند.

 

وی خاطرنشان کرد: تلاش‌های بسیار خوبی در دولت یازدهم در خصوص آلودگی هوای ناشی از سوخت‌های فسیلی و گرد و غبار صورت گرفته است ؛ در حال حاضر اگرچه می‌بینیم علیرغم تمامی این اقدامات هنوز هم شاهد آلودگی‌های ناشی از سوخت‌های فسیلی و گرد و غبار هستیم علت آن است که حل این مسائل و معضلات نیازمند برنامه‌های بلند مدت چند ساله است.

 

وی ادامه داد: همکاری‌های بین المللی خوبی در حوزه محیط زیست با سایر کشورهای دنیا داریم و امیدواریم در دوران پسا تحریم نیز بتوانیم با همکاری خوب، شرایط محیط زیستی بهتری را برای کشورمان فراهم کنیم.

 

ابتکار بااشاره به تصویب قطعنامه جهانی مقابله با گرد و غبار توسط سازمان ملل گفت: سال گذشته پس از آنکه متوجه شدیم امکان انعقاد تفاهم نامه‌های منطقه‌ای و حل معضل گرد و غبار وجود ندارد از سازمان ملل خواستیم تا طی اقدامی جهانی در جهت مبارزه با گرد و غبار اقداماتی به عمل برسد؛ هفته گذشته شاهد آن بودیم که قطعنامه جهانی مقابله با گرد وغبار در این سازمان تصویب و در آن از اقدامات جمهوری اسلامی ایران تشکر ویژه شد و همچنین کشور ایران در تهیه گزارش از وضعیت گرد و غبار جهان نقش کلیدی دارد.

 

معاون رییس جمهور به اجلاس پاریس اشاره کرد و گفت:‌ در برنامه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای که در اجلاس پاریس ارائه کرده و تصویب شد، به مسئله حفاظت از خاک، مراتع و اکوسیستم‌های متکی بر خاک توجه ویژه شده و در برنامه و سندی که در این اجلاس ارائه کردیم در خصوص کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، مدیریت اقلیم، مدیریت خاک با رویکرد جامع، مطالبی را ارائه کرده که بسیار مورد توجه قرار گرفت.

 

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این همایش گفت: خاک کشور بیمار است اما همچنان از آن انتظارات زیادی داریم که این توقع باید بازنگری شود.

 

 سعید متصدی با بیان اینکه انتظارات از منابع خاکی با شرایط کنونی خاک در کشور تطابق ندارد، افزود: ورود فاضلاب و پساب ها به خاک سبب آلودگی و بیماری آن شده است و این روند منجر به آلودگی آب ها و انتقال آلودگی ها از خاک به آب نیز شده است.


وی اظهار کرد: با این وضعیت همچنان انتظار داریم که با وجود این خاک بیمار، تولیدات کشاورزی افزایش یابد که این تفکر ضربه محمکی به پیکره خاک وارد می کند.



متصدی با تاکید بر ضرورت ایجاد توازن و تناسب میان ظرفیت منابع خاک و میزان بهره وری و استفاده از آن، تصریح کرد: خاک سالم، زندگی سالم را به دنبال دارد و خاک آلوده موجب انتقال آلودگی به تمام زنجیره غذایی می شود و این به آن معنا است که سم و کودی که به خاک اضافه می کنیم، به جسم انسان نیز وارد شده و منشا بسیاری از بیماری ها می شود.



وی افزود: یکی دیگر از مواردی که دنیا روی آن متمرکز شده، به حداقل رساندن باقیمانده سم و کود در محصولات کشاورزی، کاهش ضایعات کشاورزی، افزایش راندمان کشاورزی و در نتیجه کاهش فشار بر منابع آب و خاک، کاهش مصرف یا بهینه سازی مصرف است و ایران نیز باید به این سمت حرکت کند زیرا افزایش مصرف به معنای فشار بیشتر بر منابع خاکی و تسریع روند نابودی خاک است.


 

کد خبر 510265

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha