به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، کتاب زبان و ادبیّات عامّة ايران برای استفاده در درس و گرایش ادبیات عامّه تألیف شده است. در تألیف کتاب ضمن جامعیت و اختصار، از منابع متنوع و جامع استفاده شده تا راهگشای مطالعات و تحقیقات بیشتر باشد. از نمونهها و شاهد مثالهای مختلف تا حد مقدور بهره گرفته شده تا دانشجویان به طور ملموس با انواع و گونههای ادب عامّه آشنا شوند. مؤلف کوشیده در کنار ارائۀ اطلاعات و دانش ادب عامّه، زمینههای لازم را برای تحقیق و مطالعۀ علمی نیز فراهم کند. روشهای پیشنهادی در کنار روشهای عام پژوهش در حوزۀ مردمشناسی، به طور خاص به کار طبقهبندی و تحلیل ادب عامّه میآید.
این اثر شامل شش بخش و یک مقدمه شامل «کلیات»، «تعریف»، «ادبیات نمایشی عامه»،«ادبیات نمایشی عامه» و «زبان عامه»می باشد که هر یک از این بخش ها شامل فصل های مختلفی می باشد.
فرهنگ مردم (فولکلور)،ادبیات عامه و گستره آن، ویژگیهای ادب عامه ، رابطه ادب عامه و ادب رسمی، سیر مطالعات و تحقیقات ادب عامه ،شیوههای تدوین علمی مواد ادب عامه از عنوان های بخش اول این اثر است.
عنوان بخش دوم عبارت اند: طبقهبندی داستانهای عامه فارسی،عناصر داستانی،ویژگیهای قصههای عامه فارسی، بنمایههای قصههای عامیانه فارسی،مهمترین آثار ادبیات داستانی عامه براساس سیر تاریخی،طبقهبندی، تنظیم علمی و مطالعه داستانهای عامه.
تعریف، انواع ،نمونههایی از ادبیات نمایشی و شبهنمایشی عامه ،ادبیات غیر روایی عامه ،ضربالمثلها ،چیستان ،شیءنگار،ادب منظوم عامه از دیگر عناویتی است که در این اثر به آن پرداخته شده است.
در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم:«ادبیات عامه بزرگترین میراث و سرمایه معنوی و پشتوانه هر ملتی برای دوان و بقا و رکن مهمی از فرهنگ آن ملت است. زبان وادبیات عامه مردم ایران نیز از جمله غنی ترین گنجینه های فرهنگی در میان تمدن های بشری به شمار می رود. دیرینگی و کهن سالی اقوام ایرانی، غنای فرهنگی و ادبی، تمدن پاره فرهنگ ها و پراکندگی جغرافیایی قومیت ها عامل تقویت کننده این غنای فرنگی است،چنان که با تحول نسل ها و سرعت توسعه فناوری های نوین نتوانیم میان فرهنگ مادی و معنوی گذشته و امروز پلی استوار ببندیم، در هنگامه هجوم کاری بس دشوار خواهد بود. امروز در کشورهای توسعه یافته با سرمایه گذاری ها کلان از طریق تاسیس پژوهشکده ها و مطالعات بنیادی و ایجاد رشته های دانشگاهی بدین حوزه رونق بخشیده اند.»
انتشارات سمت اثر حاضر را در 440 صفحه روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما