خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بانک سرمایهگذاری زیربنایی آسیا (انگلیسی: Asian Infrastructure Investment Bank) یک مؤسسه مالی بینالمللی است که به پیشنهاد دولت جمهوری خلق چین تأسیس شده است. هدف این نهاد توسعه چند جانبه، تأمین مالی پروژههای زیربنایی در منطقه آسیا است. برخی بانک سرمایهگذاری زیر بنایی آسیا را رقیب جدی برای بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و بانک توسعه آسیا که تحت تسلط کشورهایی مانند آمریکا قرار دارند، میدانند. ایران یکی از سهامداران و اعضای هیئت مؤسس این بانک است. تا تاریح ۱۵ آوریل ۲۰۱۵ نام ۵۷ کشور به عنوان عضو هیئت مؤسس اعلام شده است. هنگ کنگ در مذاکرات به هیئت چینی میپیوندد. بلژیک، کانادا، جمهوری چک و اکراین در حال پیوستن به بانک سرمایهگذاری آسیا هستند. کلمبیا، ژاپن و آمریکا تا کنون تمایلی به پیوستن به این بانک اعلام نکردهاند. تقاضای کره شمالی و تایوان برای عضویت در هیئت مؤسس بانک توسط چین رد شده است. مجارستان و تایوان متقاضی پیوستن به بانک سرمایهگذاری آسیا به عنوان عضو عادی هستند.
بنابراین گزارش، ایرنا به نقل از وزارت دارایی چین اعلام کرده است که: "اولین نشست هیات رئیسه و هیات مدیره بانک سرمایه گذاری توسعه آسیا موسوم به AIIB که جمهوری اسلامی ایران نیز یکی از اعضای هیات موسس آن است، 26 دی ماه جاری برگزار می شود. در واقع نشست اصلی بانک مذکور پنج ماه پس از آنکه رسما فعالیتش را آغاز کرد برگزار می شود و تا آن زمان احتمال می رود شمار اعضای آن که اکنون 57 عضو است، افزایش یابد. نشست های هیات مدیره و هیات رئیسه بانک مذکور براساس گزارش یاد شده، از شانزدهم تا هجدهم ژانویه سال 2016 (26 الی 28 دی ماه) برای انتخاب رئیس بانک و همچنین تعیین 12 عضو هیات رئیسه دیگر تشکیل خواهد شد. برگزاری اولین نشست سالانه این بانک را که رئیسان بانک های مرکزی و احتمالا وزیران دارایی کشورهای عضو شرکت دارند، ماه ژوئن سالجاری میلادی ( خرداد ماه 95) در شهر پکن اعلام شده است."
این گزارش می افزاید: ایرنا به نقل از روزنامه چاینا دیلی از قول جین لیچون، رئیس در نظر گرفته شده این بانک آورده است که: " اولین اعطای وام بانک در سه ماهه دوم سال جاری میلادی صورت خواهد گرفت . وام های بانک عمدتا به طرح های مخابرات، نیرو، انرژی و ساختارهای لجستیک، حفاظت از محیط زیست و طرح های آبرسانی اختصاص داده خواهد شد. شمار بیشتری از کشورها می توانند در صورت ارائه تقاضا به عضویت بانک در آیند و در این زمینه درهای بانک به روی آنها باز است. با توجه به اینکه بانک مذکور ساختار مهم مالی برای کشورها محسوب می شود و تبادلات گسترده ای خواهد داشت قرار است نرم افزارهای دیجیتالی برای فعالیت های آن نصب شود."
یادآور می شود: ایران که یکی از اعضای هیئت مؤسس این بانک است، در فروردین ماه ۱۳۹۴ به این بانک پیوست. در تیرماه ۱۳۹۴ علی طیبنیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی با شرکت در مراسم رسمی امضای اساسنامه بانک سرمایهگذاری زیربنایی آسیا در پکن، این اساسنامه را به امضاء رساند. میزان سهام ایران در بانک سرمایهگذاری زیربنایی آسیا مبلغ یک میلیارد و ۵۸۰ هزار دلار است که مقرر است مانند سایر کشورها سهم خود را به صورت تدریجی در این بانک پرداخت کند.
نظر شما