جدایی در سه سوت!/ افزایش ۵ درصدی طلاق توافقی در خراسان جنوبی

خبرگزاری شبستان: معاون فرهنگی و پیشگیری از وقوع جرم اداره کل دادگستری خراسان جنوبی با بیان اینکه امروزه طلاق های توافقی در سه سوت انجام می شود، گفت: سوت اول توافق، سوت دوم واحد مشاوره و سوت سوم صدور گواهی طلاق است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ هنوز چند سالی بیشتر نمی‌شود که خوشحال و خندان پای سفره عقد نشستند تا به قول قدیمی‌ها با لباس سفید بروند و با کفن سفید برگردند اما حالا زندگی انگار فقط بازی شده که حوصله اش را ندارند و همین ابتدای راه سر از راهروهای دادگاه خانواده در آوردند تا این پازل را با دستای خودشان به هم بریزند!

 

زوج‌های جوانی که گه‌گاه با جنجال و اکثراً به صورت توافقی خواستار طلاق هستند؛ کافی است یک ساعت در راهروی مجتمع قضایی خانواده قدم بزنید تا مردان و زنانی را ببینید که آمده‌اند تا هرچه زودتر به قول خودشان حکم رهایی از یک زندگی تلخ و سراسر کشمکش را بگیرند.

 

زن جوان حدود 27 سال سن بیشتر نداشت که روی صندلی دادگاه تنها منتظر نشسته بود تا نوبت رسیدگی به پرونده اش شود وقتی خودم رو معرفی کردم زیاد تمایلی به صحبت کردن نداشت به او اطمینان دادم نامی از او برده نخواهد شد خیالش که راحت شد شروع کرد از زندگیش گفتن. از اینکه هیچ زنی نمی‌تواند با مردی که در حقش خیانت کرده زندگی کند.

 

وی با اشاره به اینکه اصلا فکرش رو نمی کرد چنین آدمی باشد، افزود: پنج سال قبل با همسرم که از آشنایان بود بعد از گذشت چند ماه عقد ازدواج کردیم. اوایل همه چیز بر وفق مراد بود چرا که هر دو به شدت به یکدیگر علاقه‌مند بودیم، اما متاسفانه بعد متوجه شدم همسرم در حقم خیانت کرده و با افراد دیگری ارتباط غیر متعارف دارد.

 

نمی‌توانم با کسی که دیگر به او اعتمادی ندارم به زندگی ادامه دهم

این زن جوان در حالی که به شدت ناراحت بود از اینکه همسرش مدام گوشی همراهش را رمزگذاری می کرد به بهانه اینکه وسیله شخصی است، ادامه داد: در طول زندگی همیشه سعی کردم همان‌طور که او می‌خواهد زندگی کنم اما همسرم به راحتی تمام خوبی‌های مرا را نادیده گرفت و بالاخره با برملا شدن ازدواج مجددش مخفی‌کاریش رسوا شد.

 

وی با بیان اینکه «نمی‌توانم با کسی که دیگر به او اعتمادی ندارم به زندگی ادامه دهم» گفت: چند سال است که همسرم فراری است و من برای طلاق غیابی به دادگاه آمدم.

 

مرد جوان دیگری که بسیار کلافه بود دلیل حضورش در دادگاه خانواده را درخواست مهریه همسرش عنوان کرد و افزود: یک سال است که از زندگی مشترکمان می‌گذرد ولی متاسفانه همسرم مدام بهانه می‌گیرد و از من توقعاتی دارد که با این شرایط اقتصادی از عهده من خارج است.

 

وی با اشاره به اینکه همسرم بخاطر چشم و هم چشمی و سخنان دوستانش می خواهد زندگیمان را نابود کند، بیان کرد: همسرم فکر می‌کند که اگر خواسته‌ای از من داشته باشد باید حتما انجام دهم.

 

هنوز این مرد جوان داشت صحبت می‌کرد که همسرش وسط حرفمان پرید و گفت: «هر کی خربزه می‌خوره باید پای لرزشم بشینه» کسی که نمی‌تونه زندگی بچرخونه نباید ازدواج می‌کرد.

 

زن جوان که مدعی است در خانه پدرش از رفاه و آسایش برخوردار بوده و نگذاشته‌اند آب تو دلش تکان بخورد، ادامه داد: با ازدواجم مجبور شدم حسرت زندگی دوستام و آشنایان رو بخورم.

 

 

شوهرم نمی تواند مواد مخدر را کنار بگذارد

گوشه‌ای دیگر از دادگاه زنی 35 ساله با اشاره به اینکه بیش از 10 مرتبه شوهرم را به مراکز ترک اعتیاد برده‌ام اما هیچ وقت نتوانست و نخواست اعتیاد را کنار بگذارد، گفت: شوهرم با گریه کردن مظلوم نمایی می‌کند اما وقتی به موادمخدر نیاز دارد به قصد مردن مرا کتک می‌زند تا به او برای تهیه مواد مخدر، پول بدهم.

 

وی بیان کرد: شوهرم نمی‌تواند مواد مخدر را کنار بگذارد زیرا نزدیک به 6 سال است که مواد مصرف می‌کند و تمام حرف‌هایش دروغ محض است. خواهان جدایی از او هستم و حتی نمی‌خواهم برای دریافت مهریه، حکم طلاق را به تاخیر بیندازم.

 

موریانه طلاق در حال خوردن پایه نهاد خانواده ایرانی

چند سالی است که موریانه طلاق در حال خوردن پایه نهاد خانواده ایرانی است؛ این در حالیست که دفتر آمار و اطلاعات سازمان ثبت‌احوال کشور در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاریها از ارائه آمار طلاق در 8 ماهه امسال به دلیل آمارهای ناامیدکننده در این خصوص خودداری کرده است.

 

اما آمار طلاق بدون ترمز در حال تاخت و تاز و افزایش است و همچنان یکه‌تازی کرده و قربانی می‌گیرد و مسئولان به جای حل مساله، صورت مسئله را پاک می‌کنند البته در چند سال گذشته پیامدهای مخرب طلاق تا حدودی همه را هوشیار کرده است ولی متاسفانه راهکارها برای جلوگیری و کاهش طلاق هنوز کارساز نشده است.

 

خراسان جنوبی هم مانند دیگر استان‌های کشور از شر پدیده شوم طلاق در امان نبوده و روزبه ‌روز بر تعداد طلاق‌ها به ویژه طلاق‌های توافقی بین زوج‌های جوان افزوده می‌شود و آنچه که آمار طلاق نشان می‌دهد این است که کار از زنگ خطر برای نهاد خانواده گذشته است.

 

ثبت 776 طلاق در ۹ ماه نخست اول امسال در خراسان جنوبی

قدرالله حاجی‌پور، مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان به ثبت 776 واقعه طلاق در 9 ماهه امسال (تا ۲۵ آذر امسال) اشاره کرد و گفت: آمار طلاق استان نسبت به سال 93 که 695 مورد بوده 11 درصد افزایش داشته است.

 

وی با بیان اینکه طلاق به دو قسم رجعی و بائن تقسیم می‌شود، تصریح کرد: مراد از طلاق رجعی، طلاقی است که در زمان عده، زوج حق رجوع به زوجه و از سرگرفتن زندگی مشترک را بدون نیاز به عقد نکاح مجدد دارد.

 

مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان جنوبی ادامه داد: در 9 ماهه امسال 44 طلاق رجعی در استان ثبت شده است که نسبت به مدت مشابه سال 93 که 22 مورد بوده 100 درصد رشد داشته است.

 

حاجی‌پور با اشاره به اینکه طلاق بائن در مقابل رجعی قرار دارد، افزود: اینگونه طلاق را از آن رو بائن گفته‌اند که در آن حق رجوع برای شوهر شناخته نشده است و با وقوع طلاق رابطه نکاح به طور قطعی منحل می‌شود.

 

 

وی از ثبت 240 طلاق بائن در 9 ماه نخست امسال خبر داد و گفت: این میزان طلاق نسبت به مدت مشابه سال گذشته که 197 مورد بوده است افزایش ۲۲ درصدی داشته است.

 

حاجی‌پور با بیان اینکه طلاقى كه شوهر در مقابل گرفتن مال از زن می‌دهد بر دو نوع خلع و مبارات است، تصریح کرد: در طلاق خلع زن به واسطه كراهتى كه از شوهر خود دارد، در مقابل مالى كه به شوهر می‌دهد طلاق می‌گيرد، اعم از اينكه مال مزبور عين مهر يا معادل آن و يا بيشتر و يا كمتر از مهر باشد.

 

مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان جنوبی عنوان کرد: در 9 ماهه امسال تعداد 492 طلاق خلعی در دفاتر طلاق استان به ثبت رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که 466 مورد بوده ۵.۶ درصد افزایش یافته است.

 

ذکر این نکته ضروری به نظر می‌رسد که هر چند طلاق توافقی در قانون ذكر نشده، اما قضات دادگاه خانواده معمولا آن را به لحاظ قانونی با مواد مربوط به طلاق خلع توجيه می كنند چنان که حجت الاسلام یدالله وحدانی نیا، معاون فرهنگی اداره کل دادگستری استان خراسان جنوبی بر این نکته صحه گذاشت که بیش از 90 درصد طلاق‌های خلعی در استان ثبت می‌شود منظور همان طلاق توافقی مشهور است.

 

متاسفانه آمار طلاق توافقی(خلعی) در استان خراسان جنوبی همانند سراسر کشور بیش از دیگر طلاق‌ها نمود دارد چرا که که در آن افراد می‌توانند با چاشنی گذشت (بخشش مهریه) به راحتی به دادگاه مراجعه و پس از مدت کوتاهی از دادگاه خارج شوند، یک نفس عمیق بکشند و بگویند آزاد شدم...

 

۱۳ درصد طلاق ها مربوط به زوج هایی با کمتر از یک سال زندگی مشترک

علی پور حسین، مدیرکل ثبت احوال خراسان جنوبی از افزایش 4.62 درصدی طلاق در 9 ماهه امسال نسبت به سال گذشته خبر داد و به خبرنگار شبستان گفت: در مدت یاد شده 792 طلاق در استان ثبت شده است و خراسان جنوبی در کشور بیست و هفتمین استان در بحث طلاق است.

 

وی با اشاره به اینکه میانگین سن طلاق برای آقایان 32.6 سال و برای بانوان 28.4سال است، افزود: بیشترین طلاق‌های ثبتی 12.4درصد بین زوج‌های هم سن و 57.1 درصد بین زوج‌های بین 3 تا 5 سال اختلاف سنی اتفاق افتاده است.

 

 

پور حسین با بیان اینکه استان خراسان جنوبی در بحث طلاق با نرخ 1.48 درصد رتبه 27 در کشور را داراست، ادامه داد: ۱۳ درصد از طلاق‌ها مربوط به زوج‌هایی است که کمتر از یک سال زندگی مشترک داشته‌اند.

 

مدیرکل ثبت احوال خراسان جنوبی نسبت طلاق به ازدواج در استان را ۱۳.۵ درصد دانست و افزود: جمعیت استان تا پایان 6 ماه نخست سال جاری 776 هزار نفر بوده است.

 

ساز عدم تفاهم زوجین در طلاق توافقی «کوک» است

اما آنچه بیش از هر مسئله ای معضل طلاق را در جامعه نگران کننده کرده افزایش طلاق‌های توافقی است، جدایی که به دنبال درک و تفاهم و بدون درگیری میان زوجین اتفاق می افتد.

 

زوجینی که به مرحله ای از زندگی زناشویی می رسند که حاضرند بدون دخالت دادن خانواده، از تمامی خواسته های قانونی خود بگذرند و با تفاهم از یکدیگر جدا شوند و عبارتی زوج‌هایی که ساز عدم تفاهم کوک کرده‌اند برای جدایی به تفاهم دست می‌یابند!!

 

مشاوره دادگاه در زوجینی که برای طلاق توافقی به تفاهم رسیده‌اند، نتیجه نمی‌دهد

حجت الاسلام یدالله وحدانی نیا، معاون فرهنگی اداره کل دادگستری استان خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: آمار واقعی و دقیق طلاق را ادارات ثبت و احوال ارائه می‌دهند چون در دادگاه فقط گواهی صادر می‌کنیم و شاید همه آن منتهی به طلاق نشود.

 

وی با اشاره به روند افزایشی طلاق و فروپاشی خانواده در چند سال گذشته، افزود: آمارهای اعلام شده با درصد تناسبی جمعیت هر استان است اما در خراسان جنوبی و سراسر کشور طلاق توافقی در بین طلاق‌های دیگر درصد بالای دارد چرا که مانند طلاق‌های دیگر در کش و قوس دادگاه قرار نمی‌گیرد.

 

حجت الاسلام وحدانی نیا بیان کرد: در طلاق توافقی زن و مرد برای اینکه مدام به دادگاه نروند با یکدیگر به تفاهم می‌رسند تا به قول خودشان زودتر خلاص شوند.

 

معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان با بیان اینکه معمولا اختلافات خانوادگی وقتی به دادگاه می‌رسد که زوجین گام آخر را برداشته‌اند و تصمیم به جدایی دارند، تصریح کرد: با اقدامات دادگاه و واحد مشاوره شاید چند روزی بیشتر همدیگر را تحمل کنند بنابر این باید قبل از کشیده شدن پرونده به دادگاه پیشگیری انجام شود.

 

وی با تاکید بر اینکه باید همه نهادهای مسئول با هماهنگی و همکاری یکدیگر برای دوام زندگی‌ها تلاش کنند، ادامه داد: متاسفانه مشاوره دادگاه در زوجینی که برای طلاق توافقی به تفاهم رسیده‌اند، نتیجه نمی‌دهد.

 

 

حجت الاسلام وحدانی‌نیا با اشاره به اینکه پرونده‌های خانوادگی در دادگاه به واحد مشاوره ارجاع می‌شود تا برای سازش آنان تلاش شود، گفت: 45 درصد پرونده‌های اولیه مهریه ارجاعی به مشاوره منجر به سازش می‌شود هر چند برخی از این پرونده‌ها بعد از مدتی دوباره سر از دادگاه در می‌آورند.

 

معاون فرهنگی و پیشگیری از وقوع جرم اداره کل دادگستری استان با بیان اینکه قانون زمینه طلاق را به نوعی تسهیل کرده، تصریح کرد: در گذشته بحث ارجاع به داوری برای تمام طلاق ها وجود داشت اما اکنون فقط ارجاع به واحد مشاوره است که در طلاق توافقی مشاوره چندان نتیجه نمی‌دهد و مشاوران گلایه دارند که اصلا زوجین پای خود را در اتاق مشاوره نمی‌گذارند فقط می‌گویند بنویس که می‌خواهیم برویم!

 

اجباری کردن داوری یکی از راهکارهای کاهش طلاق توافقی است چرا که بحث پادرمیانی و ریش‌سفیدی نتیجه بخش است.

 

حجت الاسلام وحدانی نیا با بیان اینکه طلاق‌ها نوعاً به درخواست خانم‌ها برای تعیین و تکلیف وضعیت زندگی است، یادآور شد: حتی زنانی که مهریه به اجرا می‌گذارند در پی گرفتن سکه و مهریه نیستند و تنها پلی برای طلاق است و از این طریق می‌خواهند همسر خود را برای موافقت با طلاق تحت فشار و منگنه قرار دهند.

 

وی به عوامل طلاق اشاره کرد و گفت: مشکلات اقتصادی و تجمل‌گرایی و پایین آمدن سطح درآمد مردم، فقر فرهنگی، دخالت خانواده‌ها، اعتیاد، دخالت دادن شغل در فضای زندگی، روابط ضربدری در فضای زندگی، پایین آمدن آستانه تحمل زوجین، پایین آمدن غیرت و تعصب مردان و تغییر سبک زندگی از جمله عوامل طلاق در جامعه است.

 

معاون فرهنگی و پیشگیری از وقوع جرم اداره کل دادگستری استان گوشی‌های همراه را از مخرب ترین ابزاری دانست که کانون خانواده را مورد هدف قرار داده است، افزود: در خانواده ها زن و مرد حتی شیوه استفاده از تلفن همراه را نمی دانند و زوجین جوان یا والدین و فرزندان به جای اینکه توجه به همدیگر در خانه داشته باشند با در دست گرفتن تلفن همراه مشغول می شوند که این موضوع از عوامل تنش در خانواده است.

 

وی ادامه داد: استفاده از تلفن همراه و عضو شدن در شبکه های اجتماعی حتی به قصد انجام دادن کارهای مثبت، از آثار مخرب کانون خانواده بخصوص در بین همسران است چرا که زمان استفاده از آن را رعایت نمی‌کنند.

 

معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان نداشتن شناخت کافی و عدم آشنایی با مهارت‌های زندگی را از جمله عوامل موثر جدایی زوجین دانست و گفت: گاهی افراد برای شروع زندگی مهارت های لازم را ندارند که این امر سبب از هم گسیختگی خانواده می شود.

 

انتخاب دادگاه پله آخر باشد/ برگزاری جشن طلاق به جای فاتحه خواندن برای مرگ زندگی مشترک

وی با تاکید بر اینکه برای زوجین باید انتخاب دادگاه پله آخر باشد نه اینکه با اندک اختلافی دادگاه را اولین راه حل بدانند، تصریح کرد: باید همانند افرادی که می خواهند گواهینامه رانندگی به صورت تئوری و عملی بگیرند؛ برای دختران و پسران جوان که قصد ازدواج دارند مسائل خانواده و حق و حقوقی که بر یکدیگر دارند با هدف تشکیل خانواده خوب و مطلوب آموزش داده شود.

 

معاون فرهنگی اداره کل دادگستری استان با ابراز تاسف از اینکه قبح طلاق در جامعه اسلامی شکسته شده، بیان کرد: امروز بعضی به جای اینکه برای زندگی از هم پاشیده شده خود فاتحه بخوانند با کمال تاسف در جامعه اسلامی جشن طلاق می‌گیرند!

 

طلاق های توافقی در سه سوت!!

به گفته وی بیشترین طلاق هایی که در بین زوج های جوان رخ می دهد طلاق توافقی است که حتی خانواده های زوجین از آن بی اطلاع هستند و از دادگاه گلایه می‌کنند که چرا به ما اطلاع ندادید تا پا درمیانی می‌کردیم.

 

حجت الاسلام وحدانی نیا با بیان اینکه امروزه طلاق های توافقی در سه سوت است چرا که زوجین خودشان هم بریده و هم دوخته اند و فقط می‌خواهند گواهی از دادگاه بگیرند، گفت: سوت اول توافق، سوت دوم واحد مشاور و سوت سوم صدور گواهی طلاق است.

 

وی با تاکید بر اینکه همه مردم باید نسبت به طلاق و آسیب‌های اجتماعی احساس تکلیف کنند، افزود: بیشتر آسیب‌ها و پیامدهای طلاق برای زنان است.

 

معاون فرهنگی اداره کل دادگستری استان در پایان با تاکید بر اینکه باید نهضت همگانی برای کاهش طلاق در جامعه ایجاد شود، بیان کرد: نباید زوجین اجازه دهند اختلاف نظر به مشاجره و اختلاف منجر شود و باید ضرورت مشاوره را احساس کرده و به دستورات مشاوران عمل کنند.

 

حال سوال این است آیا نباید پايه‌های زندگی را محكم تر از اين كه هست بنا كنيم. آنقدر كه حتی توفان هم نتواند آن را به لرزه در بياورد. كمی گذشت، اندكی ايثار، ذره ای درك متقابل می تواند استقامت پايه های زندگي را تضمين كند.

 

آیا نباید مسئولان و متولیان فرهنگی تدبیری ویژه تر باندیشند چرا که به طور حتم غفلت در مهار افزایش نگران کننده طلاق که در شرایط امروز دامن گیر جامعه ما شده است شاید با بی‌توجهی تبدیل به هنجاری شود که دیگر مدیریت نخواهد شد.

 

 

گزارش: زهرا مهرور

 

 

 

کد خبر 514059

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha