افت آب در سفره هاي زيرزميني و فرونشست زمين بزرگترین معضل است

خبرگزاری شبستان: عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجندبا بیان اینکه بزرگترین معضل فرونشست سفره‌های آب زیرزمینی است، گفت: متاسفانه آب فدای خواسته های مانند ایجاد اشتغال، امنیت و ... می‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، دکترعلی شهیدی امروز (28 دی) در نخستین نشست اتاق فکر دانشگاه بیرجند به منظور بررسی مساله بحران آب اظهار کرد: در طول سال‌های گذشته اینقدر به دلایل مختلف برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی انجام شده که اگر بارندگی دو برابر شود باز هم شاید نتوان وضعیت سفره‌های زیرزمینی را جبران کرد.

 

وی افزود: از 900 دشت کشور بیش ازنیمی در وضعیت دشت ارومیه قرار دارد اما چون در زیر زمین هستند، دیده نمی‌شود.

 

تداخل سفره‌های آب زیرزمینی شور و شیرین

عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند به تداخل سفره‌های آب زیرزمینی شور و شیرین اشاره کرد و گفت: تا سال 1375 به عنوان مثال یکی از چاه‌های این منطقه دبی آن 35 لیتر در ثانیه و شوری آن هشت دهم بود اما از سال 75 به بعد دبی این چاه 45 لیتر در ثانیه شد و اکنون شوری این چاه 4.5 شده است.

 

شهیدی با بیان اینکه در حال حاضر با معضل کیفیت آب مواجه هستیم، تصریح کرد: اما متاسفانه با این وضعیت آب استان در مقابل هر چه می ‌خواهیم ببخشیم از آب بخشیده می‌شود.

 

به گفته وی برای ایجاد امنیت، جلوگیری از مهاجرت، ایجاد اشتغال و صنعت از آب بخشیده می‌شود و در واقع آب این مایه حیات را فدای همه خواسته‌ها می کنیم اما باید بدانیم با این شرایط در آینده این موضوع برعکس خواهد شد و همه این موارد فدای آب خواهند شد یعنی بدون آب هیچ کاری نخواهیم توانست انجام دهیم بنابراین باید دیدگاه‌ها تغییر کند.

 

جداسازی محصولات کشاورزی پر آب بر و کم آب بر  و افزایش راندمان آبیاری ضروری است

این عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند با اشاره به اینکه معتقدم اگر رکود و تورم در کشور وجود دارد بسیاری از آن به دلیل هدررفت سرمایه‌ها در بخش آب است، ادامه داد: در انتقال آب بین حوزه‌ای به تجربیات اشتباهی مانند کارون توجه نمی‌شود و می‌خواهیم لقمه را دور سرمان بچرخانیم که آیا برسد یا نرسد!!

 

شهیدی در خصوص راهکار تامین آب استان، بیان کرد: در حال حاضر 90 درصد مصرف آب استان در بخش کشاورزی است که جداسازی محصولات کشاورزی پر آب بر و کم آب بر در استان و افزایش راندمان آبیاری ضروری است و باید کشت زرشک و عناب و گیاهان دارویی جایگزین گندم، علوفه و پنبه شود.

 

وی افت یک متری آب سفره‌های زیر زمینی در دشت‌های استان را فاجعه دانست و افزود: با ادامه این افت سفره‌ها، زمین فرونشت می‌کند و در نتیجه اگر باران ببارد در زمین نفوذ نمی‌کند و به جای آن خانه‌ها را سیل ویران خواهد کرد.

 

بزرگترین معضل فرونشست سفره‌های آب زیرزمینی است

عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند با تاکید بر اینکه بزرگترین معضل فرونشست سفره‌های آب زیرزمینی است، ادامه داد: متاسفانه در راستای کمک به خراب تر شدن سطح سفره‌های زیرزمینی طرح تجمیع و تصفیه فاضلاب در استان اجرا می‌شود.

 

وی با اشاره به اینکه در گذشته به جای فاضلاب چاه‌های جاذب بودند که فاصله نزدیکتر آن بر اساس آمار سال گذشته در بیرجند با سفره های زیرزمینی 110 متر است، تصریح کرد: خداوند خاک را فیلتر قرار داده چرا باید نگرانی باشد که آلایندگی از چاه جاذب به سفره‌های زیرزمینی برسد؟ و به این بهانه با هزینه‌های نجومی فاضلاب ایجاد کنیم.

 

شهیدی بیان داشت: با ایجاد فاضلاب تغذیه چاه جاذب که کمک به بالا آمدن سطح سفر می‌کرده، قطع شده و از این طریق به فرونشت زمین دامن زده می‌شود.

 

لزوم فرهنگ‌سازی مصرف بهینه آب با کمک روحانیت

این عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند به آن روی قضیه ایجاد تصفیه فاضلاب اشاره کرد و افزود: حداقل 60 درصد آلاینده‌های آبی که به عنوان تصفیه شده تحویل کشاورزان می‌شود بالاتر از حد مجاز است و علاوه بر آن بوی بسیار نامطبوعی در فضای اطراف تصفیه فاضلاب به مشام می‌رسد در نتیجه در این میان تنها پیمانکار فاضلاب سود می‌کند.

 

وی با اشاره به وخامت سفره‌های آب زیر زمینی استان، گفت: سال گذشته 16 هزار هکتار از جنگل‌های تاغ استان بنا بر گفته منابع طبیعی به علت آفت شپشک خشک شد اما معتقدم ریشه این گیاه به دلیل برداشت‌های بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی به آب نمی‌رسد و با ضعیف شدن گیاه آفات و بیماری‌ها آن را از بین می‌برد.

 

عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند افزود: وخامت به اندازه‌ای است که گیاه مقاومی مانند تاغ‌ها نمی‌توانند تحمل کنند.

 

شهیدی از هدررفت 30 درصدی آب در شبکه شهری خبر داد و بیان کرد: این شبکه‌ها به دلیل قدمت نیازمند اصلاح و بازسازی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

 

وی با تاکید بر لزوم فرهنگ‌سازی مصرف بهینه آب در استان، افزود: روحانیت می‌توانند برای ترویج در این زمینه بسیار کمک کنند.

 

 

کد خبر 516249

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha