محمد فوقي، مسئول ستاد هماهنگي و نظارت بر كانون هاي فرهنگي و هنري مساجد مازندران، در حاشيه جلسه بررسي وضعيت مساجد استان، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري، گفت: بر اساس مصوبه 302 شوراي عالي انقلاب فرهنگي در سال 1371 مبني بر راه اندازي كانون هاي فرهنگي و هنري مساجد در خصوص احياء نقش واقعي فرهنگي و تبليغي مساجد و مقابله با تهاجم فرهنگي دشمن، اين مكان هاي مهم تشكيل شدند.
وي با اشاره به مصوبه شوراي فرهنگ عمومي كشور مبني بر ايجاد كانون هاي فرهنگي و هنري مساجد و مقابله با تهاجم فرهنگي در 10 مهر 1372، اظهار كرد: عضويت استانداران در هيات هاي احياء نقش فرهنگي تبليغي مساجد در شوراي عالي انقلاب فرهنگي در 21 اديبهشت شماره 320، مصوب شد.
فوقي بيان كرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اداره كل تبليغات اسلامي، مركز رسيدگي به امور مساجد، نيروي مقاومت بسيج، اوقاف و امور خيريه، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان و شهرداري، اعضا هيات نظارت بر كانون هاي مساجد استان هستند.
وي با بيان سخنان امام خميني(رحمت الله عليه) درباه اينكه مسجد صرفا محل عبادت نيست، قلب جامعه اسلامي است و كاركرد مسجد منحصر در عبادت نيست و همچنين مساجد كاركردهاي مختلف از صدر اسلام داشت و بايد احياء شود، ابراز كرد: با توجه به اين بيانات ارزشمند، توجه دولت به برنامه هاي فرهنگي مساجد ضروري است كه مي طلبد به اين مهم، عنايت ويژه صورت گيرد.
فوقي درباره فرصت هاي موجود در مساجد، گفت: اين پايگاه هاي ديني، فرهنگي، اجتماعي و غيره از پراكندگي مطلوبي برخوردار هستند حتي روستائيان از نعمت مساجد بهره مي گيرند.
وي با بيان اينكه تنها شهرك هاي جديدالاحداث در اطراف شهر با كمبود مساجد مواجه هستند، افزود: مساجد از جهت استحكام بنا و تجهيزات به نسبت سطح اقتصاد هر منطقه وضع مطلوب تري دارند و نيروهاي مسجدي، فاضل و مومن و به صورت في سبيل الله كار مي كنند و از ظرفيت خوبي برخوردار هستند.
فوقي با اشاره به اينكه فضاي مساجد بصورت رايگان ظرفيت مناسبي براي تقويت آموزه هاي ديني محسوب مي شوند، تصريح كرد: مساجد در اكثر حركت هاي ضد استعماري و آزادي بخش و بيداري اسلامي نقش آفرين بودند و در مقابله با جنگ نرم نظام سلطه مي توانند نقش مهمي داشته باشند.
وي به اين نكته كه فرهيختگان علم و ادب و دانشمندان علوم اسلامي از مساجد برخاسته اند و مدافع دين و انديشه ديني بوده اند، اشاره كرد و گفت: مساجد محور فعاليت هاي فرهنگي و اجتماعي و در حوادث طبيعي و جنگ ها اولين پايگاه پشتيباني از مردم بوده است.
فوقي درباره مشکلات موجود مساجد، بيان كرد: مساجد از امکانات جانبی مثل کتابخانه، اتاق رایانه، فضای مجازی و کلاس های آموزشی و تربيتي و فرهنگي و هنري برخوردار نيستند و حمایت مالی برای اینگونه مسائل لازم است چرا كه در ساخت و ساز مساجد مردم همکاری لازم دارند ولی در ساخت و ساز فضای فرهنگی مشارکت مردم ضعیف است.
وي ابراز كرد: بودجه لازم جهت ساخت و ساز کانون های فرهنگی و هنری مساجد تخصیص نمی یابد و حتی مشارکت مردمی مصوبه ماده 9 بند الف برنامه پنجم توسعه به دبیری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تاکنون حتی یک جلسه در استانداري تشکیل نشد و براساس این مصوبه فضاهای فرهنگی با 50 درصد پیشرفت فیزیکی را دولت حمایت می نماید.
فوقي با اشاره به اينكه یک چهارم از مساجد دارای امام جماعت ثابت و 70 درصد مساجد مازندران فاقد امام جماعت هستند، گفت: ائمه جماعات از نظر مادی تامین نمی شوند و تعدادی از آنان به سختی امرار معاش می کنند و نداشتن متولی خاص در مساجد و وجود نهادها و ارگان های مختلف در مساجد بعضا موجب بروز مشكلات می گردد.
وي افزود: عدم آمار واقعي مساجد شهري و روستايي و تعداد دقيق ائمه جماعات و اختلاف آمار مساجد بين اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي، اداره كل اوقاف و امور خيريه و اداره كل تبليغات اسلامي، از نكاتي است كه بايد راهكارهاي رفع آن، ارائه شود.
فوقي درباره راه های اعتلای مساجد، ابراز كرد: افزایش حمایت های حقوقی در زمینه وضع قوانین حمایتی در راستای توسعه کمی و کیفی مساجد، ساماندهی و هدایت مطلوب فعالیت ها و برنامه ها و پشتیبانی مناسب از مساجد، فراهم شدن زمینه برنامه ریزی میان مدت و بلند مدت برای مساجد و نظام مند کردن امور تشکیلات مالی و وقف مساجد، مردم برای ساخت و ساز وقف مي نمايند ولی برای امور فرهنگی، رایانه، کتاب و ... فرهنگ سازی نشده است از جمله راه های اعتلای اين پايگاه هاي مهم و ارزشمند به شمار مي آيد.
وي، ضرورت تعیین وظائف متقابل دستگاه ها و نهاد هاي دست اندركار مساجد، تعیین بودجه و سهم دولت در برنامه های فرهنگی مساجد و بهره مند شدن کتابخانه عمومی مساجد از محل اعتبارات نیم درصد شهرداری ها را از راه های ديگر اعتلای مساجد برشمرد.
نظر شما