خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سنگاپور در شمال خط استوا قرار دارد. کشوری ثروتمند و مدرن است. مالزی و اندونزی تنها همسایههای سنگاپورند. پیش از حضور کشورهای اروپایی در منطقه، منطقهای که امروزه به عنوان سنگاپور شناخته میشود فقط منطقه ماهیگیری مالایی در ریزشگاه رودخانه سنگاپور بود. سنگاپور از سال ۱۸۲۴ تا ۱۹۶۳ میلادی، به غیر از سه سال در زمان جنگ جهانی دوم یکی از مستعمرات بریتانیا بود. در سال ۱۹۴۲ سنگاپور که هنوز مستعمره بریتانیا بود، توسط ژاپن اشغال میشود و نیروهای بریتانیایی مجبور به ترک آن شدند که این واقعه توسط وینستون چرچیل «بزرگترین هزیمت تاریخ بریتانیا» نامیده شد. پس از پایان جنگ، در سال ۱۹۴۵ میلادی سنگاپور مجدداً توسط نیروهای بریتانیایی بازپس گرفته شد. هجده سال بعد در سال ۱۹۶۳ سنگاپور به عنوان عضوی از فدراسیون مالزی استقلال خود را از بریتانیا بدست آورد. این کشور در نهایت دو سال بعد در سال ۱۹۶۵ از مالزی جدا شد و به این ترتیب جمهوری سنگاپور شکل گرفت. حال این کشور نیز بعد از توافق هسته ای و پس از حضور کشورهای اروپایی و امضای قراردادهای مختلف با ایران در زمینه های تجاری و اقتصادی؛ ممنوعیت تجارت با ایران را لغو کرد تا در لیست مشتاقان بازار سرمایه ای کشورمان قرار بگیرد.
بنابراین گزارش، مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه در این زمینه نوشته است: "سنگاپور از سال ۲۰۱۲ بواسطه فشار غرب تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرده بود. براساس این تحریم ها همکاری مالی با ایران، بانک مرکزی، موسسات مالی و تابعه آن بطور مستقیم یا غیرمستقیم ممنوع شده بود. پیش تر نیز کره جنوبی با لغو محدودیتهای همکاری اقتصادی با ایران از این پس در حوزه صنعت نفت و گاز با ایران مشارکت خواهد داشت. با اجرایی شدن برجام کشورهایی که تحریم علیه ایران وضع کرده بودند یک به یک در لیست لغو تحریم ها جا گرفتند."
این گزارش می افزاید: در راستای افزایش سرمایه گذاری ها چندی پیش سفیر سنگاپور در ایران همراه مشاوران اقتصادی با استاندار قزوین و مدیران اقتصادی، صنعتی و دانشگاهی استان قزوین دیداری داشت. مهر به نقل از اونگ کنگ یونگ، سفیر کشور سنگاپور در ایران نوشته است: "دوران پسابرجام بهترین فرصت برای توسعه روابط با ایران است و تجار ما آماده اجرای طرح های اشتغال، جذب سرمایه گذاری بین المللی و توسعه گردشگری در قزوین هستند. قزوین در مسیر جاده ابریشم قرار گرفته که این مسیر از موقعیت آبی و خاکی ویژه ای برخوردار است که می تواند به شهر شما جایگاه شاخصی بدهد. استان قزوین با اطلاعاتی که دریافت کرده ایم به نظر می رسد در توسعه صنعتی و فنآوری از جایگاه خوبی برخوردار است و امیدواریم پس از بازدید از مراکز دانشگاهی و صنعتی شما به این باور برسیم که ظرفیت های خوب برای توسعه روابط و سرمایه گذاری مشترک وجود دارد و وارد کار اجرایی شویم. در دوران پسا برجام بدنبال توسعه روابط اقتصادی با ایران هستیم و آماده ایم در استان قزوین هم طرح هایی را عملیاتی کنیم."
یادآور می شود: سنگاپور توسعهيافتهترين کشور عضو آسهآن مىباشد که قسمت عمدهاى از تجارت خارجى آن را صادرات مجد تشکيل مىدهد. سنگاپور پس از توکيو مهمترين بازار مالى و بازار نفت در آسيا محسوب مى شود. بررسى آمار تجارت ايران نشان مىدهد که کشور سنگاپور در سال ۱۳۵۶ مهمترين کشور واردکننده کالاهاى غيرنفتى ايران در منطقه بوده و عمدتاً از ايران زيره سبز و انواع فرش و گليم وارد مىکرده که در سال ۱۳۶۵ انواع بذر (از قبيل تخم رازيانه) و بعضى از انواع دانههاى گياهى نيز به اين فهرست اضافه شد. زعفران، کشمش، انواع سنگهاى ساختماني، انواع سنگهاى قيمتي، تخته، ورق آهني، صفحه و نوار مسى و آلومينيومي، ميله مسي، پسته، خرما و انواع ميگو نيز در سال ۱۳۷۲ به ليست اقلام صادراتى ايران به سنگاپور اضافه شد.
طى سال ۱۹۹۴ سنگاپور بزرگترين خريدار مشتقات نفتى ايران بوده و همچنين طى سالهاى (۷۱ - ۱۳۶۶) (بهجز سال ۱۳۷۰) اين کشور در ميان اعضاى اتحاديه کشورهاى جنوب شرقى آسيا (آسهآن) بيشترين سهم را از صادرات کالاهاى غيرنفتى ايران داشته بهطورى که طى اين سالها همواره بيش از نيمى از صادرات غيرنفتى ايران به کشورهاى عضو آسهآن، به سنگاپور اختصاص داشته است. از نظر صادرات به ايران نيز، اين کشور همواره رقابت تنگاتنگى با تايلند داشته و پس از آن رتبه دوم را در صادرات ۵ کشور عضو آسهآن به ايران داشته است. اولين موافقتنامه همکارىهاى تجارى بين ايران و سنگاپور توسط اتاق بازرگانى و صنايع و معادن تهران و اتحاديه توليدکنندگان سنگاپور در سال ۱۳۷۴ به امضاء رسيد که بر اساس آن مبادله اطلاعات تجارى با يکديگر، همکارى و مساعدت با يکديگر در امور تجارى و سرمايهگذارى و تشويق اقدامات مشترک بين شرکتهاى دو کشور بهمنظور دستيابى به فرصتهاى تجارى در کشورهاى ثالث آسيايى بودند، در چين، ويتنام و اندونزى مورد توجه قرار گرفت.
نظر شما