مثلث طلایی اوراسیا با نقش آفرینی ایران، روسیه و چین

خبرگزاری شبستان:همکاری های میان ایران، روسیه و چین در حال توسعه است و این رشد در عرصه های سیاسی و اقتصادی به اعتقاد کارشناسان منجر به تشکیل مثلث طلایی در منطقه اوراسیا شده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: "روابط ایران و روسیه به بیش از 400 سال پیش باز می‌گردد، روابطی که همواره دچار فراز و نشیب و گاه همراه با جنگ‌های خونین و گاه با روابط دیپلماتیک و تجاری نزدیک بوده است. اما روشن و مبرهن است که همواره در این سال‌ها این روسیه بوده که دست بالا را نسبت به ایران در این روابط داشته و برگ‌های برنده متعددی در دستان او بوده است. سال‌ها از دوران قراردادهای ننگین و سنگین بین ایران و روسیه گذشته است، دیگر نه ایران، ایران گذشته است و نه روسیه، روسیه سفید یا شوروی سابق، اما هر دو این کشورها هنوز از اهمیتی قابل توجه در عرصه بین‌الملل برخوردارند. بعد از انقلاب و بعد از تجاوز عراق به مرزهای کشورمان، همزمان با اعمال تحریم‌های گسترده بین‌المللی علیه ایران، بار دیگر فرصتی برای شوروی فراهم شد تا از بازار جنگ ایران و عراق برای خود نمدی ببافد و بخشی از ادوات و تسلیحات جنگی ایران را تامین کند. روابط ایران و شوروی اما در این حد باقی نماند، تحریم‌های متعدد فرصتی مناسب بود برای روسیه تا حضوری فعال در بازار همسایه خود داشته باشد، از نیروگاه اتمی بوشهر گرفته که کلنگش را آلمان‌ها بر زمین زدند تا صنایع نظامی و هوایی و نفت و گاز ایران." اینها گفته های بهروز شجاعی، روزنامه‌نگار و کارشناس روابط بین‌الملل در رابطه با ارتباط میان ایران و روسیه است.

 

بنابراین گزارش، در کنار ارتباط با روسیه یکی دیگر از کشورها که در طول تاریخ ارتباط با فراز و نشیبی با کشورمان داشت؛ گشور چین است. روابط چین با ایران به ‌هزاره چهارم پیش از میلاد بازمی‌گردد، روابطی که از 165 سال قبل از میلاد در برخی از اسناد تاریخی ثبت شد و بعد از آن در دوران حکومت اشکانیان و ساسانیان وسعت می‌یابد. بعد از شکست ساسانیان از مسلمانان و گرویدن ایرانیان به دین اسلام گرچه روابط چین و ایران بسیار کمرنگ شد اما این روابط که جنبه تجاری داشت، ادامه می‌یابد. آغاز روابط سیاسی ایران و چین، این دو تمدن بزرگ و کهن به تاریخ 16 آگوست سال 1971 میلادی باز می‌گردد.

 

این گزارش می افزاید: مذاکرات ایران با کشورهای 1+5 که چین و روسیه نیز جزو آن بودند با همکاری این دو کشور و تلاش های نمایندگان کشورمان برای مذاکرات به نتیجه رسید. حال بعد از توافق هسته ای و لغو تحریم ها نوع ارتباط و تعامل کشورمان با روسیه و چین رنگ و بوی تازه ای به خود گرفته است. باشگاه خبرنگاران جوان در همین رابطه به نقل از اسپوتنیک از زبان اف. ویلیام انگدال، پژوهشگر، مورخ و مشاور خطر پذیری راهبردی در آمریکا در مقاله ای که در نشریه "نیو ایسترن آوت لوک" منتشر کرد، نوشته است: "یک مثلث طلایی در اوراسیا میان چین، روسیه و ایران در حال شکل گیری است و افزایش اخیر سطح روابط میان چین و ایران، باعث به وجود آمدن بحث و گفتگوهایی جدید درباره "نظم جهانی" جدید اوراسیا شده است. گاهی اوقات تغییرات عمده در عرصه سیاست جهانی، از حوادثی سرچشمه می گیرد که کمتر مورد توجه قرار دارد. اوضاع در خصوص ایران و سفر اخیر "شی جین پینگ،" رئیس جمهور چین، به تهران نیز به این گونه است. آنچه که از این گفتگوها بر می آید حاکی از آن است که ضلع سوم آنچه که مثلث طلایی اوراسیا خواهد بود، اکنون شکل گرفته است؛ مثلثی تشکیل شده از سه ملت که خود را به توسعه اقتصادی صلح آمیز متعهد می داند."

 

یادآور می شود: اوراسیا نام قاره وسیعی است که از ترکیب دو قاره اروپا و آسیا پدید آمده‌است. از آنجا که دو قاره آسیا و اروپا مرز طبیعی ویژه‌ای ندارند و مرزبندی کنونی میان این دو قاره بیشتر تاریخی و فرهنگی است؛ در بعضی مناطق جهان اوراسیا به عنوان بزرگترین قاره در بین ۵ یا ۶ قاره جهان شناخته می‌شود.

کد خبر 521452

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha