به گزارش خبرگزاری شبستان، اعدام شیخ نمر روابط ایران و عربستان را به عنوان دو قدرت تراز اول منطقه خاورمیانه با چالش جدی رو به رو کرد اما این وضعیت دو قطبی در منطقه سابقه طولانی دارد که مربوط به امروز نیست. ایران و عربستان با دو رویکرد متفاوت اداره می شوند این دو کشور دارای اکثریت مسلمانان شیعه و سنی هستند و بر خلاف طرف ایرانی در عربستان گروه های علاقه مند به وجود این اختلافات اکنون در قدرت حضور دارند.
هر کدام از این دو کشور علاقه مند به هدایت منطقه خاورمیانه بوده و خواهان ایفای نقش رهبری در این منطقه هستند. از منظر قومیت ایرانی ها فارس و سعودی یک کشور عربی است و عراق آنها را از غرب و خلیج فارس آنها را در شرق جدا کرده است . دو کشور پس از پایان جنگ جهانی دوم وارد یک رقابت تنگاتنگ شدند به طوری که در موضوعات مختلف از جمله مساله قیمت نفت بارها درگیری های میان آنها رخ داد.
در همین حال مساله هسته ای ایران شرایط را برای سعودی ها فراهم کرد تا آنها نیز به فکر اتمی شدن باشند و از چینی ها خواسته اند تا در این مسیر به آنها کمک کنند و دقیقا همانند تهران ریاض هم از دانش هسته استفاده کند البته دانش وارداتی .
نباید از نظر دور داشت که رقابت های منطقه ای میان تهران و ریاض اکنون در بخش های مختلف منطقه وجود دارد که شامل یمن ، سوریه و بحرین و حتی وضعیت داخلی در لبنان است .
سوالی که باید به آن پاسخ داد آن است که آیا باید از نگرانی عربستان سعودی در خصوص مناسبات غرب و تهران واهمه داشت؟ در حال حاضر هیچ سیگنالی از سعودی ها مشاهده نمی شود اما آنها قطعا واکنش های را با تغییرات عملی در مناسبات ایران و غرب نشان خواهند داد.
نظر شما