آیا اردوغان پای ناتو را به خاورمیانه باز می کند؟

خبرگزاری شبستان: تلاش های آنکارا برای فریب ناتو و کشاندن پای آن به دریای اژه و خاورمیانه خطرناک و واقعی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، اوایل این هفته صدراعظم آلمان با همتای ترک خود دیدار کرد و توافق کرد که در زمینه حل بحران پناه جویان به ترکیه کمک کند و از جمله برنامه ای را برای استفاده از نیروهای ناتو برای تامین امنیت مرزهای ساحلی ترکیه ارائه کرد. «گرت جنکینز» کارشناس دانشگاه «جان هاپکینز» ترکیه به خبرگزاری اسپوتنیک گفت که او امیدوار است که ناتو به خواسته های آنکارا جامه عمل نپوشاند.

روز دوشنبه، رسانه های آلمان گزارش دادند که «آنگلا مرکل» صدراعظم و همتای ترک وی «احمد داود اوغلو» نخست وزیر ترکیه در خصوص یک ابتکار عمل 10  بندی را با هدف مقابله موثر با بحران پناهندگان در اروپا به توافق رسیدند.

احتمالا بحث برانگیز ترین اقدام مشخص شده در این استراتژی برنامه ی آنکارا برای وادار کردن ناتو به سمت استفاده از نیروهایش برای نظارت بر مرزهای ساحلی ترکیه در دریای اژه است. این دریا مهمترین مسیر آبی است که قاچاقچیان برای انتقال پناهجویان از خاورمیانه باپه اروپا است.

تلاش های آنکارا برای فریب ناتو و کشاندن پای آن به دریای اژه و خاورمیانه خطرناک و واقعی است.

هنوز هم روشن نیست که آیا دقیقا همان چیزی را که ترکیه می خواهد ناتو انجام دهد یا خیر، و حتی کشورهای عضو ناتو نیز نمی دانند خواسته های ترکیه دقیقا چیست.

به طور معمول آنچه در این وضعیت اتفاق می افتد این است که قبل از صدور یک بیانیه علنی، یک کشور عضو ناتو به طور خصوصی به سایر اعضای ناتو آنچه در ذهنش است می گوید، و ترکیه این کار را انجام نداده است.

قطعا در حال حاضر نگرانی هایی در ناتو وجود دارد که ترکیه قصد دارد با بهره برداری از بحران پناهندگان به نحوی ناتو را بیشتر در منطقه درگیر کند تا موضع خود را در برابر روسیه تقویت کند.

حتی نگرانی هایی وجود دارد وجود دارد که آنکارا حتی ممکن است تلاش کند تا ناتو را به مقابله با روسیه وادار کند، که البته ناتو مقاومت خواهد کرد زیرا هیچ تمایلی به درگیر شدن با روسیه بر سر سوریه ندارد.

ابتکار عملی که بعد از این جلسه بین مرکل و داود اوغلو بدست آمد، بسیار مبهم بود.آشکارترین بخش این طرح درخواست از ناتو برای دخالت بیشتر در دریای اژه با توقف پناهندگان است، اما این اقدامی بسیار مشکل است، چرا که مرز دریایی در آب های دریای اژه بین ترکیه و یونان مورد اختلاف است. بنابراین اگر ناتو خود را در این دریا درگیر کند، پایش به اختلاف بین ترکیه و یونان کشیده می شود.

اگر موضوع استفاده از کشتی های ناتو مطرح شود، به احتمال زیاد یونان تلاش خواهد کرد در درخواست ترکیه اختلال ایجاد کند.چرا که یونان نمی خواهد کشتی های ناتو در منطقه باشند.

اگر ناتو درگیر شود و پناهندگان به کشتی های ناتو منتقل شوند، چه اتفاقی می افتد؟  آنها با پناهندگان چه خواهند کرد؟ کشتی های ناتو واقعا هیچ قدرتی برای حفظ پناهندگان ندارند و آنها پناهجویان را به کجا باز خواهند گرداند؟

باید به دنبال راه حل جدی برای بحران پناه جویان بود.

کد خبر 522748

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha