به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، توسعه یکی از مهمترین مقوله هایی است که جوامع برای دستیابی به آن به ارتقاء مولفه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می پردازند که در این بین توسعه فرهنگی از اهمیت بیشتری در بین سایر مولفه ها برخوردار است.
اهمیت مولفه فرهنگی در مقایسه با سایر مولفه ها به جهت زیرساخت های مباحث سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است که به مساله فرهنگ بازمی گردد چرا که برای ارتقاء هریک از این مولفه ها باید فرهنگ سازی در دستور کار قرار گیرد.
وقتی سخن از توسعه فرهنگی به میان می آید، نقش کتاب و کتابخوانی بیش از هر زمان دیگری به چشم می آید، چرا که کتاب و توجه به کتابخوانی نقش مهمی در آموزش و به دنبال آن توسعه بخش های دیگر جامعه ایفا می کند.
کتابخانه با مبادله دانش سرو کار دارد و با تدارک اطلاعات آماده و بسته بندی شده از طریق ابزاری مشتری پسند به انتقال و مبادله دانش یاری رسانده است.
کتابخانه در جامعه ای که دانش و وسایل ارتباطی آن در حال پیچیده شدن است باید نقش وسیعتری ایفا کند.
نقش دیگر کتابخانه ارائه خدمات اطلاع رسانی است، کتابخانه های امروزی با بکارگیری تکنولوژی های پیشرفته قادر هستند وظیفه اطلاع رسانی و اشاعه اطلاعات را به بهترین و سریعترین نحو انجام دهند.
خلاصه کلام اینکه در سیاست گذاری و برنامه ریزی ملی ارتباط، توسعه و عمران، کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی را چه در بخش عمومی و چه در بخش خصوصی باید مد نظر داشت. کتابخانه ها از اندام های پیکر برنامه ریزی ملی هستند، رشد فردی اعضای جامعه در گرو آن است که به چه نحو از دستاوردهای جامعه بشری آگاه شوند و به عنوان افرادی آگاه چگونه در کار جامعه شرکت جویند.
مهم ترین نهادی که در هر کشور موظف است به نیازهای فرهنگی و اطلاعاتی همۀ اقشار جامعه بدون در نظر گرفتن سن، جنس، مذهب، شغل، میزان تحصیلات، و دیگر خصوصیات و توانایی های فردی پاسخ دهد، کتابخانه است. حضور کتابخانه در جامعه یک مرجع فرهنگی برای انسان ها تلقی می شود، نقش این مرجع فرهنگی این است که با قرار دادن افکار، عقاید، و حاصل اندیشه های خلاق در کنار یکدیگر، وسیله ای برای ایجاد علاقه به مطالعه و تحقیق برای افراد جامعه پدید آورد.
کتابخانه دروازه ای است به سوی دانش که شرایط اساسی را برای یادگیری مداوم، تصمیم گیری مستقل، و توسعه فرهنگی افراد و گروه های اجتماعی فراهم می آورد.
از دیگر مقوله های مرتبط با فرهنگ هر جامعه آثار مکتوب به جا مانده از ادبیات و به عبارت دیگر فرهنگ مکتوب آن کشور است، در واقع ادبیات هر کشور یکی از ارزشمندترین میراث های فرهنگی آن کشور است که ترویج و اشاعه آن می تواند نقش موثرتری در ترویج فرهنگ کتابخوانی آن جامعه داشته باشد.
کتابخانه های به انواع کتابخانه های عمومی، ملی، دانشگاهی، آموزشگاهی، روستایی و مساجد تقسیم بندی می شوند.
در استان زنجان نیز 88 باب کتابخانه وجود دارد که 30 باب آن در روستاها مستقر است و 6 باب آن نیز توسط خیرین ایجاد شده است.
وجود یک کتابخانه مرکزی در استان که از نظر وسعت و امکانات در نوع خود بی نظیر است نیز مایه مباهات استان به شمار می رود ولی متاسفانه از زمان کلنگ زنی این کتابخانه زمان بسیاری سپری شده است و اکنون تنها 30 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
روزانه 230 هزار نفر به کتابخانه های استان زنجان مراجعه می کنند و بنا به اعلام نهاد کتابخانه های عمومی استان زنجان سرانه مطالعه در استان 92 دقیقه است و همین مساله موجب شده است تا استان در جایگاه دوم در سرانه مطالعه کشوری قرار گیرد.
کتابخانه های مساجد یکی از انواع کتابخانه هاست که ستاد عالی کانون های مساجد با تاسیس کانون های مساجد در روستاهای کشور نسبت به راه اندازی کتابخانه در مساجد روستایی نسبت به توسعه فرهنگی در روستاها اقدام کرده است.
در استان زنجان تعداد کتابخانه های مساجد 55 باب است که از 183 کانون مسجد روستایی، 23 باب به کتابخانه مجهز است.
نظر شما