خبرگزاری شبستان- تبریز: قیام خونین مردم شهید پرور تبریز در ۲۹ بهمن ماه سال ۱۳۵۶ همانند پلی بود که قیام خونین مردم شهید پرور قم را درست در اربعین شهدای مردم شریف قم، به قیام های خونین و پی در پی علیه رژیم پهلوی پیوند داد و پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ رقم زد.
امام خمينی(ره) با پيام خود در ۸ اسفند ۱۳۵۶با تجليل از مردم آذربايجان در برپايی قيام ۲۹بهمن، راه را برای تداوم نهضت اسلامی در ساير شهرهای ايران، باز کردند.
رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران در این پیام فرمودند:«کشتار بی رحمانه قم، ایران را به هیجان درآورد و تبریز عزیز را به قیام همگانی مردانه در قبال ظلم و بیدادگری کشاند و کشتار دسته جمعی تبریز ملت غیور ایران را چنان تکان داد که در آستانه انفجار است؛ انفجاری که دست اجانب را به خواست خدای متعال برای همیشه قطع کند. انفجاری که انتقام مظلومان را از شاه بگیرد و دودمان سیاه پهلوی را برای همیشه از تاریخ ایران محو کند و این ننگ را از صفحه آن بزداید».
۲۹بهمن ماه در تاريخ مبارزات مردم آذربايجان روزی فراموش نشدنی است؛ بايد گفت حرکت مردم تبريز در این روز، موجب خيزش حرکت اسلامی در ايران و توسعه آن از حوزه علميه قم به بطن جامعه بود.
مردم تبريز با شرکت گسترده در نهضت امام خمينی(ره) در ۲۹ بهمن، نام آذربايجان را در تاريخ افتخارات ملت ايران، به اوج رساندند.
شکست ستون فقرات رژیم پهلوی با قیام مردم تبریز
آیت الله سیدمحمدتقی آل هاشم، امام جمعه موقت تبریز، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، با اشاره به نقش روحانیت در حرکت مردمی تبریز در ۲۹ بهمن ابراز داشت: قيام گسترده مردم تبریز در ۲۹ بهمن، نشان داد که روحانيت قدرت عظيمی است که می تواند به خاطر خداوند، مردم را برای انجام تکليف الهی به خيابان ها بکشاند.
وی افزود: اين قيام که امام خمينی(ره) آن را قيام همگانی مردانه در مقابل ظلم و بيداد خواند نشان داد که اين، فقط حضور انبوه آحاد مردم است که می تواند عظيم ترين هيجانات و حماسه ها و نهضت ها را در خفقان آميزترين شرايط، خلق کند.
آیت الله آل هاشم با تاکید بر اینکه قیام مشروطیت و نهضت تنباکو با رهبری و هدایت علمای این سرزمین، باعث حضور مردم آذربایجان برای دفاع از کیان و خاک ایران شد، تصریح کرد: مبارزات مردم آذربایجان علیه بیگانگان در طول تاریخ نشان دهنده غیرت دینی بوده و شجاعت آنها است که همیشه پشتیبان و حامی ولایت فقیه و روحانیت بودند.
امام جمعه موقت تبریز، قیام ۲۹بهمن تبریز را از دیگر ثمرات مبارزات ملت آذربایجان برشمرد و عنوان کرد: قیام مردم تبریز نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی ایران است و مردم آذربایجان در این قیام برای انقلاب اسلامی ایران سنگ تمام گذاشتند تا اینکه ستون فقرات رژیم پهلوی با این قیام شکسته شد.
شوک سیاسی
حجت الاسلام حسین تقی زاده، رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن سال ۱۳۵۶ را نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی ایران دانست و عنوان کرد: این قیام موجب شکل گیری قیام های بعدی در سراسر ایران شد و مقدمه پیروزی نهایی انقلاب اسلامی و شکستن ستون فقرات رژیم شاهنشاهی را فراهم کرد.
وی با بیان اینکه تبریز در تاریخ معاصر ایران همواره بستر اسلام خواهی و عدالت طلبی بوده است، خاطرنشان کرد: آذربایجان و تبریز همواره در شروع و تداوم مبارزات انقلابی نقش بسیار برجستهای داشته که نهضت مشروطیت و قیام ۲۹ بهمن از آن جمله است.
حجت الاسلام تقی زاده ادامه داد: قیام عمومی مردم تبریز در ۲۹بهمن ماه سال ۱۳۵۶، بزرگ ترین حضور یکپارچه مردم در سیر تکوین انقلاب اسلامی تا به آن روز بود و شوک سیاسی بزرگی به رژیم پهلوی وارد کرد.
وی تاکید کرد: مردم تبریز واقعه ای در نمودار انقلاب اسلامی ترسیم کردند که نشانه هایی از فروپاشی نظام شاهنشاهی به همراه داشت و زمینه مهمی برای فراگیر شدن انقلاب عمومی مردم ایران شد.
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی عنوان کرد: قیام شورانگیز ۲۹ بهمن مردم تبریز که به مناسبت گرامیداشت چهلم شهدای ۱۹ دی مردم تبریز اتفاق افتاد، دومین حلقه از زنجیره شتاب دهندهای بود که به رهبری امام خمینی(ره) نهضت اسلامی را به سوی سرنگونی رژیم پهلوی سوق داد.
تلاش شاه برای کمرنگ کردن حرکت مردم تبریز
قيام ۲۹بهمن تبريز موجب شد تا مردم آذربايجان در مسير نهضت امام خمينی(ره) يک گام بلند برداشته و شوک عظيمی را به رژيم وابسته به آمريکا وارد کنند و ناقوس سقوط او را به صدا درآورند.
بعد از این حرکت مردمی، شاه می خواست تا با تعويض استاندار وقت آذربايجان شرقی و تغيير رئيس شهربانی آن استان و نيز اعزام جمشيد آموزگار نخست وزير وقت به تبريز، قيام ۲۹ بهمن را يک حادثه بنامد ولی او نتوانست از تکثير اين حادثه به حوادث بعدی جلوگيری کند.
و آذربايجان، اینگونه نقش برجسته خود را در برپايی انقلاب اسلامی، ايفا کرد و وفاداری خود را به اسلام نشان داد.
گزارش از بیت اله احمدی
نظر شما