به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زاهدان، نشست نقد و بررسی کتاب تجدد، گروگان سنت شب گذشته با حضور منتقدان، شاعران و پژوهشگران استان در هفدهمین نمایشگاه کتاب سیستان و بلوچستان برگزار شد.
تقی رخشانی منتقد، پژوهشگر و مدیر مسئول روزنامه زاهدان در ابتدای نشست نقد و بررسی کتاب تجدد، گروگان سنت بیان داشت: کتاب تجدد، گروگان سنت کتاب ارزشمند استاد قاسم سیاسر است.
وی افزود: کتاب تجدد، گروگان سنت به عنوان کتاب سال استان در سال جاری معرفی شد که برای استاد سیاسر یک افتخار محسوب می شود، این کتاب ارزشمند است و خوشحالم از اینکه مورد توجه کارشناسان قرار گرفت.
منتقد، پژوهشگر و مدیر مسئول روزنامه زاهدان با انتقاد از ویراستاری کتاب تجدد، گروگان سنت، ادامه داد: در این کتاب از نگاه استراتژیک به تاریخ سیستان و بلوچستان پرداخته شده است که اکثر کتاب های استاد سیاسر این خاصیت را داشته است.
رخشانی با بیان اینکه تاریخ معاصر ما دعوای سنت با تجدد است، گفت: استاد سیاسر در کتاب تجدد، گروگان سنت راهکارهای را نشان نداده که چگونه تجدد و سنت را تثبیت کنیم.
وی با بیان اینکه تاریخ زدگی فرصت پرداختن به حال را از ما گرفته است، افزود: نگاه استاد سیاسر تاریخ پذیری و به روز است.
منتقد، پژوهشگر و مدیر مسئول روزنامه زاهدان با تاکید بر اینکه وقتی کار پژوهشی انجام بدهید که تاریخ نگاری ما کامل باشد، ادامه داد: نخبگان استان نتوانسته اند از سنت و تجدد به خوبی استفاده کنیم.
همچنین در ادامه این نشست محمود خلیلی شاعر و منتقد ادبی به کتاب تجدد، گروگان سنت اشاره کرد و گفت: مناطق توسعه یافته در مرکز هستند، مناطق نیمه توسعه یافته در نیمه پیرامون و مناطق توسعه نیافته در پیرامون قرار دارند و نویسنده در واقع نگاه انتقادی به این نگاه در کتاب خود دارد.
خلیلی ادامه داد: در آغاز کتاب نویسنده با نقد این نگاه در جستجوی فکری روشن است، عنوان کتاب پیشاپیش اعلام می کند که ما در منطقه ای زندگی می کنیم که همواره سنت تحسین کننده بوده و همواره این سنت بوده که آمده و در نگاه و زندگی ما نقش داشته است.
وی با بیان اینکه نویسنده کتاب تجدد، گروگان سنت عقب ماندگی جنوب شرق کشور را مورد واکاوی قرار داده است، افزود: نوع و شیوه زندگی ما تغییره کرده اما نگاه ما به زندگی نگاه کهن است.
شاعر و منتقد ادبی خاطرنشان کرد: نویسنده کتاب تجدد، گروگان سنت نه در قالب سنت قد علم کرده و نه به دفاع از تجدد پرداخته است.
خلیلی تصریح کرد: دستگاه فرهنگی دولتی و غیر دولتی همیشه پاسبان ناتوان استعدادهای سنت زده و واپس گرا بوده اند و هستند.
وی افزود: نویسنده از واژه روشن فکر برای هیچ کدام از کسبه برجسته منطقه سیستان و بلوچستان استفاده نکرده و واژه نخبگان و تحصیل کرده را انتخاب کرده است.
شاعر و منتقد ادبی در خاتمه گفت: امیدواریم آغاز خوبی برای خیلی از حرف های نگفته استاد سیاسر باشد.
در ادامه این نشست علی شاهمرادی منتقد، شاعر و پژوهشگر استان بیان داشت: نویسنده کتاب تجدد، گروگان سنت روی نقد دست گذشته است چیزی که در فرهنگ ما هیچ جایگاهی ندارد.
این منتقد، جامعه بدون نقد را جامعه بیمار دانست و خاطرنشان نمود: قسمت بیشتر کار تولیدی بود و گردآوری در آن کم بود که این یکی از نقاط قوت کار بود.
شاهمرادی گفت: کتاب تجدد، گروگان سنت در واقع رفتار و اعتقادات مردم سیستان و بلوچستان را در برابر تجدد زیر سئوال برده است.
وی افزود: نویسنده کتاب توضیح نمی دهد که چگونه می خواهد بین مدرنیته با سنت موجود پیوند بزند.
قاسم سیاسر نویسنده کتاب تجدد، گروگان سنت در پایان این نشست گفت: کتاب تجدد، گروگان سنت مثل فرزند من است. نویسندگی من زمانی آغاز می شود که یک موضوع برای من به دغدغه تبدیل شود.
وی افزود: هر کجا که می رفتم تعریف سیستان گذشته را می شنیدم و وضعیت حال را که می دیدم مرا اذیت می کرد.
نویسنده کتاب تجدد، گروگان سنت گفت: این کتاب را طوری نویسندگی کردم که هم بتوانم حرفم را زده باشم و هم مجوز چاپ آن را بگیرم.
سیاسر ادامه داد: کتاب تجدد، گروگان سنت در حوزه تاریخ پژوهی است و در این کتاب الگوی نظری را تعریف کرده ام.
وی افزود: برخی از رویدادها در استان را نقد کردم تا از این طریق به اعتقادات مردم برسم.
نظر شما