خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: فرش و قالی یکی از پدیدههای قابل توجه در سالهای اخیر است که روند رو به رشدی داشته است. کشور ما نیز به منظور گسترش صادرات غیر نفتی و حضور در بازارهای جهانی درصدد پیوستن به سازمان تجارت جهانی(WTO) برآمده و در حال حاضر عضو ناظر این سازمان است. یکی از صنایع مهمی که بدین منظور باید مورد مطالعه قرار گیرد صنعت فرش دستبافت است. شاخص توان رقابت صادراتی فرش دستبافت ۶۵ رج ابریشمی اصفهان برابر با ۸۸/۰ است و بیانگر این است که فرش دستبافت ۶۵ رج ابریشمی استان اصفهان در شرایط فعلی در بازارهای جهانی دارای توان رقابت است. شاخص مزیت نسبی نیز بر اساس هزینه واحد که همان مزیت رقابتی واقعی در شرایط رقابت آزاد شرایط بعد از پیوستن ایران به (WTO) است، برابر با ۷۹/۰ و نشان دهنده مزیت نسبی این استان در تولید فرش مذکور است.
بنابراین گزارش، در همین راستا حمید کارگر، رئیس مرکز ملی فرش اعلام کرده بود که به طور متوسط سالانه یک میلیارد و 200 میلیون دلار حجم تجارت جهانی فرش دستباف در میان همه کشورهای تولیدکننده است که ایران سهم 30 درصدی از این بازار را در اختیار دارد. وی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اینکه به ویژگیهای فرش دستباف ایران اشاره کرده و آورده است: "فرش دستباف ایران مقولهای چند وجهی است که هم ابعاد پررنگ فرهنگی و تاریخی دارد و هم از جنبه اشتغالزایی همواره برای کشور با اهمیت بوده است. این هنر- صنعت مشاغل مختلفی از جمله فروشنده، طراح، رنگرز و قالیبافان را شامل میشود و با هزینههای بسیار پایینی ایجاد شغل میکند. قالیبافی همواره به عنوان شغلی مکمل و جایگزین مطرح بوده و میتوان آن را یکی از عوامل جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها عنوان کرد.
فرش دستباف همواره به عنوان یک کالای ارزآور صادراتی در اقتصاد کشور شناخته شده است. در دهههای اخیر به طور متوسط سالانه 500 میلیون دلار صادرات داشتیم. از سال 90 تا 93، صادرات ما متأثر از عوامل متعدد داخلی و خارجی و نیز افزایش قیمت تمام شده فرش و رکود اقتصادی در بخشی از بازارهای خارجی و ناآرامیهای سیاسی و نیز اشباع شدن بعضی از بازارهای سنتی، کاهش یافت. در دوره کاهش صادرات نیز، ما صدرنشین بودیم و بعد از ما هند، پاکستان، افغانستان و نپال بازار را در دست داشتند. در سال 93، روند کاهش صادرات فرش دستباف متوقف شد. با بهبود مناسبات سیاسی شاهد افزایش صادرات فرش بودیم و امیدواریم این روند ادامه پیدا کند. فرش دستباف با حداقل هزینه در کشور قابل تولید است و عمده مواد اولیه آن نیز در داخل تولید میشود و نیازی به واردات ندارد همچنین مهارت فنی و دانش تولید فرش دستباف در داخل کشور بهتر از هر کشور دیگری وجود دارد. طبق اعلام گمرک در سال گذشته 330میلیون دلار فرش دستباف ایرانی به 80 کشور دنیا صادر شد که این رقم در مقایسه با سال 92 افزایش را هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی نشان میدهد؛ با توجه به ورود فعالان به بازارهای جدید صادراتی برای سال 94 صادرات 400 میلیون دلاری پیشبینی میشود."
این گزارش می افزاید: محمد رجائی باغ سیایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اخیرا در کفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان تاکید کرده است: "بازار آمریکا بازار بسیار گستردهای است و ما در گذشته صادرات وسیع فرش را به این کشور داشتهایم و باید سعی کنیم در مقطع زمانی کنونی و با فراهم شدن زمینه صادرات دوباره بازارهای این کشور را قبضه کنیم. هر کالایی را که بتوانیم به خارج از ایران صادر کنیم باعث رونق تولید آن کالا و تشویق تولیدکنندهها و در نهایت افزایش اشتغال و رشد شاخصهای اقتصادی کشور شدهایم."
یادآور می شود: فرش ایران و بحث درخصوص تاریخ آن همواره یکی از مسائل موردعلاقه شرق شناسان اعم از ایرانی و غیرایرانی بوده اما از آنجایی که اغلب مطالعات انجام گرفته دراین باره فاقد بنیاد علمی و به تعبیر دیگر از مبنای صحیح برخوردارنمی باشد در اغلب موارد با نتایج سراسر نادرست وحتی معرضانه همراه بوده علاقه به تحقیق در مورد قالی ایرانی و سوابق تاریخی آن بیشتر از یکصدسال است که توجه محققان غربی رابه خود معطوف کرده است اما از آنجایی که توجه به هنر دیرینه شرق دربسیاری موارد با اهداف غیر باستانشناختی همراه بوده کوشیده اند که در بسیاری موارد ازجمله تاریخ و تاریخ فرش بافی ایران را سراسرمخدوش کرده و با برخی تصاویرغلط و استنتاجات شتابزده آن را به هنرترک و قبایل آسیای مرکزی مرتبط گردانند. به گفته دکترسیروس پرهام هنرهایی مانند قالی بافی که اختصاص به منطقه خاورنزدیک وخاورمیانه وبه ویژه ایران و قفقاز و ترکمنستان و آسیای صغیرو افغانستان داشته است ازهمان اول برای هنرشناسان عربی معمایی آزاردهنده بوده وچون نه به یونان ورم و تمدن و فرهنگ باختری چسبیده می شد و نه به مسیحیت ونه می توانسته دستاورد یا دستاموز مستعمره نشینها باشد اما دیری نپایید که ازبرکت درایت تنی چند از باستان شناسان امپراطوری پروس و راه حل معما کشف شد و قالیبافی هنر و صنعتی قلمداد شد و در جوار و در پناه مغرب زمین و مسیحیت رشد کرده است.
نظر شما