به گزارش خبرگزاری شبستان از گرگان و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان، جعفر خاندوزی، دبیر شورای پژوهشی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان درحاشیه همایش پژوهشی و تخصصی نگاهی نو به تولید پوشاک بومی و محلی دراستان گلستان افزود: اجرای پرفورمنس صنایع دستی قصد دارد انسان امروز را در بستر پست مدرنیسم و با رویکردهای نشانهشناختی به پوشیدن و اصلاً به پذیرش مفهومی به نام پوشاک ترغیب و مجاب کند.
وی افزود: در دنیایی که عریانی، اعتراضی ناگوار و تلخ به پوشاک به عنوان ساحت انسان بود که برآمده از سنت بود. اما آنان فراموش کرده بودند که پوشاک معرف سنت نیست که معرف انسان بماهو انسان است.
خاندوزی ادامه داد: هرجا و در هر دورهای، انسانی اگر هست که هست، پوشاک هم هست. مفهوم پوشاک دچار نگرشی نو و پسانو باید شود. و از میان پوشاک ملل و اقوام مختلف، استان گلستان گسترهی مواج از اقوام ایرانی است.
وی خاطر نشان کرد: بر این اساس، برای هریک از ما همیشه دردناک بوده که شاهد غارت و افول فرهنگ و هنر ایرانی در حوزه پوشاک باشیم و شاید کوچکترین کاری که میتوانیم به عنوان یک هنرمند در این راستا انجام دهیم، خلق آثاری با این موضوعات است.
دبیر شورای پژوهشی این اداره کل اذعان داشت: اجرای پرفورمنس پوشاک من یک مشق فرهنگی است. بارها و بارها باید تاریخ فرهنگ و هنرمان را مرور کنیم و به این راحتی اجازه ندهیم تا فرهنگهای دیگر به عنوانهای مختلف، تاریخ و فرهنگ ما را تکهتکه کرده و به نام خود ثبت کنند.
وی این پرفورمنس را چالشی میان بودن و چگونه بودن، توامان برزمانی و درزمانی عنوان کرد.
خاندوزی یادآور شد: پِرفورمَنس هنری تركیبی است از امكانات متعددي بهره ميجويد و عناصر بیشماری را از مكاتب و سبكهای گوناگون و گاه متناقض گردآورده است؛ از ترکیب هنرهای متفاوت و عناصری که در آن هنرهای متفاوت موجود است، بهره میبرد مانند نقاشی، مجسمهسازی، موسیقی، نمایش، ویدئوفیلم و یا ترکیب این هنرها.
وی ادامه داد: پرفورمنس، سه عنصر اصلی دارد: سکون، تکرار و عدم تداوم و غافلگیری. دیگر عناصرش مانند زبان، محل اجرا، چگونگی بازیگری و میزان حضورش و... مسایل جانبی و ثانویه هستند.
خاندوزی درپایان تصریح کرد: پرفورمنسرها، علاقهمندند در هر لحظه، تماشاگران به چند نقطه و چند موضوع متفاوت توجه داشته باشند و تماشاگر را در انتخاب، آزاد میگذارند.
لازم به ذکر است، همایش پژوهشی و تخصصی نگاهی نو به تولید پوشاک بومی و محلی دراستان گلستان ، 1 اسفند ماه در دانشگاه منابع طبیعی گرگان برگزار شد.
گفتنی است، رونمایی از نمونه پوشاک زنان استرآباد برای نخستین بار و نمایش ترویجی نمونههای پوشاک کاربردی استان گلستان و اجرای اولین پرفورمنس صنایع دستی شمال کشور از برنامه های جانبی این همایش بود.
نظر شما