خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: توانمندی ایران در عرصه موشکی موضوعی نیست که از نگاه جهانی پنهان مانده باشد؛ بسیاری از کارشناسان و مسئولان نظامی و سیاسی معتقدند ایران علی رغم مشکلاتی که تحریم ها برایش ایجاد کرده بود اما دارای توان نظامی و موشکی منحصر به فردی است که این توان ناشی از ارتقای دانش نظامی و بومی سازی تجهیزات و ادوات نظامی است. پارسینه نیز تیرماه سال جاری در گزارشی به نقل از پایگاه آمریکایی بیزینس اینسایدر نوشته بود: "مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل آمریکا (CSIS) به توان موشکی ایران و علت هراس استراتژیست های نظامی ایالات متحده از این موشک ها اشاره کرده است. این گزارش با انتشار دو نقشه، توان موشک های کوتاه برد و دوربرد ایران را به تصویر کشیده و درباره میزان بازدارندگی این موشک ها نوشته بود: عدم توانایی ما در پیش بینی اینکه “ایران چگونه و چه زمان از موشک های دوربرد خود استفاده می کند”، “این موشک ها با چه سرعتی به سیستم های دقیق تر و کشنده تر تکامل خواهند یافت” و “میزان تاثیر عملیاتی موشک های ایران تا چه حد است” به موشک های دوربرد ایران، ارزش بازدارندگی داده و آن ها را به سلاح هایی هراسناک و تهدیدآمیز تبدیل کرده است. موشک های کوتاه برد ایران می توانند، حملات آتشین گسترده ای را علیه اهداف تاکتیکی نزدیک انجام دهند و موشک های دوربرد این کشور می توانند به سادگی پادشاهی های عرب در آن سوی خلیج فارس را هدف قرار دهند که در میان آنها بعضی از رقبای کلیدی و استراتژیک ایران در خاورمیانه قرار دارند. با این وجود، تهدید واقعی از سوی قابلیت های بالقوه آینده در زرادخانه های ایران تحمیل می شود و ایران در آینده نزدیک می تواند دقت موشک های بلند برد خود را افزایش داده و آنها را به سلاح های موثرتری تبدیل سازد.
بنابراین گزارش، فارس نیز در این رابطه نوشته است: "کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا نشستی با موضوع تهدیدهای جهانی با حضور دو مقام ارشد پنتاگون برگزار کرد. ژنرال وینسنت استوارات، مدیر آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا (بخش جاسوسی پنتاگون) و سرلشکر جیمز مارس، مدیر بخش اطلاعات نیروی هوایی آمریکا از حاضران در این نشست بودند. استورات در بخشی از این نشست مدعی شد که رفع تحریمها منجر خواهد شد ایران از روسیه، تسلیحات پیشرفته بخرد. من کاملاً انتظار دارم که ایران بخشی از منابعش را برای ادامه مدرنسازی نیروهای نظامی خود صرف کند. یکی از مواردی که در نهاد تحت امر او علاوه بر حضور روسیه در سوریه مورد تحلیل قرار میگیرد، توانمندی مسکو برای عرضه سلاح به خریداران آن در منطقه خاورمیانه است. با توجه به رفع تحریمها علیه ایران انتظار میرود ایران از روسیه تسلیحات خریداری کند.
مدیر آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا نیز گفت که تحریمهای ما در گذشته نتوانستهاند جلوی دستیابی ایران به پیشرفتهترین برنامه موشکی بالیستیک، با توان رسیدن به تمامی دشمنان بالقوه آنها و توان رسیدن به داخل اروپا را بگیرند. آنها نه تنها قویترین فناوری موشکی را ساختهاند، بلکه دقت آنها را بهبود بخشیدهاند، قابلیت جابه جایی آنها را بهتر کردهاند و من ندیدهام که این روند را تغییر داده باشند، چون توانمندی موشکی آنها راهی برای سردرگم کردن اقدامات ما است، بنابراین من فکر نمیکنم تحریم اصلاً تغییری در این مسیر ایجاد کند."
این گزارش می افزاید: چندی پیش باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه تحلیلی استارتفور درباره توان نظامی ایران نوشته بود: "ایران دارای یکی از بزرگترین نیروهای نظامی در منطقه خاورمیانه است؛ اما بواسطه چند دهه تحریم اقتصادی، لزوما قویترین ارتش در منطقه نیست. هرچند ایران در سالهای گذشته تحت شدیدترین تحریمهای اقتصادی بوده است؛ این کشور به لطف فناوری و تجهیزات بومی میتواند یک تهدید جدی برای رقبای منطقهای محسوب شود. حصول توافق هستهای میان ایران و کشورهای 1+5 در تابستان گذشته، راه را برای لغو تحریمهای چند ده ساله این کشور هموار کرد. ایران در این سالها به دلیل تحریمهای اعمال شده از سوی غرب، از به روز رسانی تجهیزات دفاعی و نظامی خود بازمانده بود؛ اما حالا این فرصت بوجود آمده است تا ایران با خرید تجهیزات جدید، به رقیب جدی برای کشورهای مدعی منطقه مانند عربستان، ترکیه و امارات متحده عربی تبدیل شود. این کشورها میلیاردها دلار صرف خرید پیشرفتهترین تجهیزات نظامی کردهاند و هریک خود را قدرت برتر نظامی در منطقه میداند."
ایران در سالهای تحریم، به ویژه از تعویض قطعات و به روز رسانی آن دسته از تجهیزاتی که از آمریکا و دیگر کشورهای غربی خریداری شده بود، باز ماند. ایران با کمک بازار سیاه و تکیه بر دانش متخصصان داخلی توانست تا حد زیادی این مشکل را برطرف کند؛ اما در نهایت مجبور به استفاده از تجهیزات جنگی قدیمی بود که دیگر در هیچ کشوری مورد استفاده قرار نمیگرفتند. نیروی هوایی ایران همچنان از جنگندههای اف 14 استفاده میکند که سالهاست در دیگر کشورها از رده خارج شده است. لغو تحریمهای اقتصادی این فرصت را به ایران داد تا از منابع جدید و قابل اطمینانی تجهیزات جدید دفاعی- نظامی خریداری کند. روسیه و چین بزرگترین منابع تامینکننده تجهیزات نظامی جدید ایران هستند و پیشبینی میشود به زودی با ورود نخستین محمولههای تجهیزات نظامی به ایران مانند موشکهای اس 300 و تانکهای T-90 ، توان نظامی خود را بالا میبرد. به زودی فاصله میان تجهیزات مدرن نظامی ایران و دیگر کشورهای منطقه، کم و کمتر خواهد شد. با توجه به ظرفیت بالای ایران برای خرید تجهیزات جدید نظامی، پیشبینی میشود ایران قدرت برتر نظامی در منطقه شود."
نظر شما