خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: رومانی درصدد تقویت روابط تجاری و اقتصادی خود با ایران است. در همین راستا چندی پیش آدریان کوراژ، وزیرعلوم وتحقیقات رومانی دیداری با حمید معیر، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بخارست داشت و در این دیدار بر گسترش مناسبات وهمکاری های علمی، پژوهشی وفناوری میان دو کشور تاکید شد. حال نیز با افزایش تعاملات اقتصادی و تجاری ایران و رومانی هر دو کشور بنا را بر این گذاشتند تا مبادلات اقتصادی خود را تا سه میلیارد دلار افزایش دهند.
بنابراین گزارش، شادا در این رابطه به نقل از علی طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان در دیدار با وزیر امور خارجه رومانی نوشته است: "بر اساس گزارش های سازمان های معتبر بین المللی از جمله صندوق بین المللی پول و بانک جهانی، اقتصاد ایران در سال های آینده بالاترین نرخ رشد اقتصادی را در میان کشورهای منطقه ثبت خواهد کرد. ایران دارای موقعیت بی نظیر جغرافیایی در منطقه به ویژه دسترسی به بازارهای بزرگ منطقه ای و برخورداری از نیروی جوان و تحصیلکرده است. باوجود قابلیت ها و ظرفیت های قابل توجه ایران و همچنین موقعیت مناسب کشور رومانی در اتحادیه اروپا، سطح روابط اقتصادی و بازرگانی به هیچ وجه شایسته و متناسب با ظرفیت ها نیست و باید از این امکانات و ظرفیت ها به نحو مطلوب استفاده کرد."
این گزارش می افزاید: شادا به سخنان لازار کانسکو، وزیر امور خارجه رومانی نیز اشاره کرده و در این باره نوشته است: "صنایع کشاورزی، فناوری اطلاعات، حمل ونقل و انرژی از بخش های دارای پتانسیل برای توسعه روابط بین دو کشور است. خط راه آهن ایران-جمهوری آذربایجان-گرجستان که سرمایه گذاری مناسبی برای ایجاد آن انجام شده است، زمینه مناسب برای انتقال محصولات و کالاهای ایرانی به بازار اروپا از طریق دریای سیاه را فراهم خواهد کرد."
یادآور می شود: روابط دیپلماتیک ایران و رومانی در ژوئیه ۱۹۰۲ آغاز شد. ایران در بخارست دارای سفارتخانه است. روابط شایان توجه، و پایدار بین ایران و رومانی، مربوط به نیمه دوم قرن بیستم است. توسعه روابط در این برهه مرهون منافع اقتصادی بود که هر دو کشور انتظار داشتند از افزایش قراردادها بدان دست یابند، ولی پیامدهای سیاسی این رابطه، گرچه اهمیتی فرعی داشت، به هیچ نحو در فضای بینالمللی ناشی از جنگ سرد غیرقابل اعتنا نبود. روابط فرهنگی در آن دوره، نسبتاً کم بودند، ولی علاقه دانشوران و نویسندگان رومانیایی به ادبیات و زبان فارسی رشد کرد، چنان که ترجمههای شعر کلاسیک فارسی به رومانیایی شاهد آن است.
کشور رومانی در سال ۱۹۴۴م به اشغال ارتش سرخ شوروی درآمد و تا سال ۱۹۵۸م ادامه یافت. در این مدت شوروی با مداخله در امور رومانی موفق شد زمینههای شکلگیری و تسلط دولت کمونیستی را بر رومانی فراهم آورد. از این پس به مدت چهل سال و اندی از ۱۹۴۵ تا ۱۹۸۹م دولت کمونیستی بر رومانی فرمان راند. در سال ۱۹۸۹، نیکلای چائوشسکو، دیکتاتور کمونیست کشور درپی شورش مردم رومانی سرنگون و نظام این کشور به یک نظام چندحزبی مبدل شد. با کنار رفتن پرده آهنین، دوره گذار رومانی به سوی دموکراسی و اقتصاد بازار سرمایهداری آغاز شد. پس از یک دهه مشکلات اقتصادی بعد از انقلاب و کاهش استانداردهای زندگی، انجام اصلاحات گسترده، بهبود اقتصادی را به دنبال داشت. در سال ۲۰۱۰، رومانی یک کشور با درآمد متوسط رو به بالا با شاخص توسعه انسانی بالا بود. رومانی در ۲۹ مارس ۲۰۰۴ به ناتو، و در ۱ ژانویه ۲۰۰۷ به اتحادیه اروپا پیوست.
نظر شما