به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، محمدفرید لطیفی، معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور، امروز(19 اسفند) در کارگاه آموزشی مدیریت شهری با رویکرد حوادث غیرمترقبه در جمع شهرداران و اعضای شوراهای اسلامی شهرهای خوزستان، گفت: حوادث طبیعی همانند سیل و زلزله میتواند کلیه موضوعات را تحت شعاع خود قرار داده و مشکلات بسیاری را برای یک مجموعه ایجاد کند.
وی با اشاره به تبعات این حوادث و ضرورت توجه به مقوله مدیریت بحران، افزود: روستاها به تدریج تخلیه میشوند و روستائیان برای استفاده از امکانات شهری به سوی شهرنشینی روی خواهندآورد و در نتیجه این موضوع علاوه بر مهاجرت پدیده حاشیه نشینی در شهر بروز پیدا می کند.
لطیفی، به 39 شاخصی که می توانند شهر را به درجه بالایی برسانند، اشاره کرد و اذعان داشت: باتوجه به اینکه برخی شاخص ها در میان کشورهای مختلف مشترک هستند، شهرداری های کشور می توانند یک شهر را به عنوان الگوی خود قرار دهند.
وی با اشاره به اهمیت مشارکت شهروندان در مدیریت شهری، تاکید کرد: شهرداری، تنها مسئول مدیریت یک شهر نیست و دیگر دستگاه های اجرایی به همراهی مردم باید به مدیریت شهری کمک کنند، چرا که اگر مردم در زمینه مدیریت بحران مشارکت داده نشوند، پروژه ها و فعالیت های عمرانی ناموفق خواهند بود.
معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور، با تاکید بر ضرورت ترسیم چشم اندازی برای شهرداری های، خاطر نشان کرد: شورایی که چهار سال وظیفه اداره شهری را عهده دار است باید به سوال های اکنون کجا هستیم؟ به کجا میرویم؟ و به کجا خواهیم رسید؟ پاسخ دهد.
وی با تاکید بر اینکه در مواجهه با حوادث غیرمترقبه باید به مراحل مختلف مدیریت حادثه از جمله اقدامات پیش، حین و پس از حادثه توجه کرد، ادامه داد: خطرات احتمالی هر شهر باید شناسایی شوند و مدیریت یك حادثه از قبل و تا پایان آن محاسبه شود.
لطیفی، به خطر بروز زلزله در شمال خوزستان اشاره کرد و گفت: گسل بزرگی از ایذه تا مسجدسلیمان در این استان گسترده است و شهرهای ایذه، مسجدسلیمان، اهواز، شوشتر، رامهرمز، دشت آزادگان، آبادان، خرمشهر و ماهشهر روی ضلع جنوبی این گسل قرار دارند.
وی افزود: براین اساس با اقدامات پیشگیرانه شهرداری های این مناطق باید آن را مدیریت کنند و اجازه ساخت و ساز تا فاصله یک هزار متری اطراف گسل داده نشود.
معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور یادآور شد: در سال های 1350 تا 1368 حدود 12 زلزله قوی در خوزستان رخ داد که بزرگترین آنها در مسجدسلیمان با 6.3 ریشتر و 76 کشته در سال 1357 بود.
وی همچنین با اشاره به بستر و حریم رودخانه ها و احتمال تخریب ناشی از سیلاب تصریح کرد: سواحل رودخانه ها محل های پرخطری هستند و نباید شهرداری ها مجوز ساخت و ساز در این اماکن را بدهد.
لطیفی همچنین بافت فرسوه را یکی از مهمترین تهدیدات در استان دانست و افزود: خوزستان 6 هزار هکتار بافت فرسوده دارد که یک هزار و 500 هکتار از آن در اهواز شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه پنج درصد از اعتبارات خوزستان در جهت پیشگیری از بحران تخصیص داده می شود، بیان کرد: برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید سند مدیریت بحران تدوین و از کار سلیقهای جلوگیری شود.
نظر شما