دکتر محمد اله یاری فومنی, معاون توسعه کتابخانه های عمومی کشور عصر روز گذشته(۱۹ اسفند) در حاشیه برگزاری نشست کتابخوان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان آخرین گزارشاتی که نسبت به وضعیت نشر کتاب در سال ۹۴در کشور داشنتند، گفت:بالغ بر ۷۰ هزار عنوان کتاب در کشور در سال جدید منتشر شده است.
وی افزود:از این تعداد قریب به ۵۸ هزار عنوان کتاب تالیفی و نزدیک به ۱۲هزار کتاب های ترجمه ای هستند.
از مشکل تیراژ پایین کتاب رنج می بریم
اله یاری تصریح کرد:نشر کشور به حیث تعداد عناوین، سال نسبتا موفقی را سپری کرده اما همچنان از مشکل تیراژ پایین، رنج می بریم.
وی با اشاره به اینکه هر ساله ما در کشور شاهد برگزاری نمایشگاه های استانی هستیم افزود:علاوه بر نمایشگاه کتاب تهران در استان ها نیز نمایشگاه کتاب برگزار می شود اما معمولا همه مردم امکان حضور در نمایشگاه های استانی را به دلیل بعد مسافت یا سختی راه ندارند و یا اگر امکان حضور هم داشته باشند گاهی بدلیل بنیه اقتصادی ضعیف امکان خرید کتاب هایی را که لازم دارند, ندارند.
اله یاری اضافه کرد: در این شرایط وجود مکانی به عنوان کتابخانه خیلی ارزش افزوده پیدا می کند و کمک می کند کتاب عادلانه تردر دسترس مردم قرار بگیرد.
وی اذعان کرد:برای رفع این نقیصه ها و فقدان شبکه توزیع سراسری کتاب در کشور نهاد کتابخانه ها تلاش های زیادی برای توسعه کتابخانه ها, انجام می دهد.
اله یاری در ادامه با اشاره به اینکه استان گیلان نیز در یکسال گذشته در ایجاد کتابخانه ها به حیث کمی خصوصا در نقاط کمتر برخوردار استان توسعه خوبی داشته است, ادامه داد:از حیث تخصصی نیز شاهد این بودیم که در استان گیلان برای اولین بار کتابخانه تخصصی در حوزه کودک و نوجوان افتتاح شده است که طی همین مدت کم, صدای عملکرد خوب کتابخانه تخصصی کودک"باران" گیلان به تهران رسیده است.
وی بیان کرد:در کنار این توسعه کمی که در استان و کشور در حال اتفاق است باید مطرح کرد که نهاد رویکرد توسعه کیفی کتابخانه ها را هم دنبال می کند.
ضرورت شاداب سازی محیطی و تقویت منابع کتاب و نشریه ها در کتابخانه ها برای توسعه کیفی
وی شاداب سازی محیطی کتابخانه ها و نیز تقویت منابع کتاب و نشریه هایی که در کتابخانه ها است را برای علاقه مندانی که به کتابخانه مراجعه می کنند در راستای توسعه کیفی کتابخانه ها برشمرد و تصریح کرد:مراجعه کنندگان باید بتوانند به سهولت به منابع اطلاعاتی مورد نیازشان دسترسی پیدا کنند.
اله یاری در ادامه مکمل کمی و کیفی فعالیتهای نهاد را وجود ایستگاه های در اماکن عمومی وحود وجود ایستگاه های مطالعه در مکان های پرتردد همچون پایانه های مسافربری,فرودگاه ها, بیمارستان ها و.. دانست و افزود:این سازه ها در استان گیلان هم فعال است و بعد از دوسالی که ما از کتاب های پیشتر منتشر شده برای سازه های مطالعاتی استفاده کردیم به لطف خدا و به برکت دهه فجر موفق شدیم خوراک محتوای جدیدی را به ایستگاه مطالعاتی تزریق کنیم.
وی ادامه داد:این ایستگاه ها اکنون با محتوای جدید که خلاصه کتاب هستند، تغذیه شده اند.
اله یاری گفت:نهاد آنچه را که به اعتبار کتابخانه ها انجام می دهد فعالیت های ترویج مختلفی را نیز در سطح کشور انجام می دهد که یکی از این فعالیت ها که امسال انجام داده است و مورد توجه بسیار و مورد اقبال قرار گرفته برگزاری نشست های کتابخوان و یا اشتراک گذاری کتاب های خوانده شده است.
وی تصریح کرد:این نشست ها چه به صورت عمومی و چه با حضور اقشار خاص مثل نشست علما, نابینایان, اهل تسنن و ... همگی با استقبال خیلی خوب مردم مواجه شده است.
اله یاری در بخش دیگری از سخنانش از وجود ۶۵۰ایستگاه مطالعاتی در کشور خبر داد و افزود:امکاناتی که امسال به این ایستگاه ها افزوده شده است این است که افراد با برداشتن کارت های به "اشتراک بگذارید و بخوانید" علاوه بر اینکه از خلاصه کتاب مطلع می شوند در همان حوزه موضوعی نیز می توانند با چند کتاب دیگر آشنا شوند.
وی ادامه داد:پیشتر ارتباطی بین ایستگاه و کتابخانه ها نبود ولی الان فرد می تواند با همان کارتی که در اختیار دارد بلافاصله به عضویت نزدیکترین کتابخانه محل سکونتش در بیاید.
نظر شما