به گزارش خبرگزاری شبستان: مسجد جایگاه مهمی را در زندگی فرد مسلمان ایفا می کند، از همان صدر اسلام این جایگاه را می توانیم در عمل و گفتار پیامبر(ص) نظاره کنیم. آن حضرت بسیاری از فعالیت های جامعه اسلام را در مسجد تعریف کرده بودند و اصلا مسجد محل حکومت اسلامی حضرت محمد(ص) شده بود.
این رویه را به نسبت می توانیم در ادوار دیگر نیز ببینیم چه اینکه در دوران شکوفایی تمدن اسلامی یا همان عصر طلایی تمدن اسلامی این مساله به وضوح پدیدار بود و مسجد محل درس و بحث و تولید علم به حساب می آمد. مع الوصف این جایگاه این روزها چون گذشته نیست و حضور قشر جوان در برخی مساجد کمرنگ است. در این گزارش در پی آن بودیم تا از دیدگاه کارشناسان حوزوی این مساله را بررسی کنیم. آنچه که در ادامه می آید حاصل این گپ و گفت است:
حجت الاسلام توانایی، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) در گفت وگو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه اگر متولیان مساجد حضور در مسجد و برگزاری برنامه های محتوایی را سرلوحه کار خود قرار دهند قطعا مساجد جایگاه گذشته خود را بازخواهند یافت، اظهار کرد: مهم آن است که فعالیت های مسجدی مستمر و بر پایه محتوا باشد، یعنی جوانی که به مسجد می آید بداند که با حضور در مسجد گرهی از او باز می شود و به سوالات بی پایان اش پاسخ داده می شود.
وی ادامه داد: بنابراین ائمه جماعات در این زمینه نقش مهمی را ایفا می کنند و نباید نسبت به جوان بی تفاوت باشند بلکه باید علاوه بر آگاهی کامل بر اوضاع روز جامعه و مشکلات جوانان ارتباط تنگاتنگ و نزدیکی را جوانان برقرار کنند تا جوان مسجد را مامن و ماوای خود بداند.
اما آیت الله محمود رجبی، قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با تاکید بر اینکه باید معارف دین را در قالب های جدید و متناسب به جوان ارایه کنیم می گوید: این مهم نیازمند سرمایه گذاری مادی و معنوی از سوی متولیان و دست اندرکاران امر مسجد است، محتوای غنی در دستان ماست اما نوع ارایه آن به جوان مهم است. با توجه به این مساله و با در نظر گرفتن اینکه مسجد مهمترین شبکه اجتماعی اسلام است می توانیم مفاهیم دین را به نسل جدید از دریچه مسجد منتقل کنیم.
قائم مقام موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) معتقد است: از سوی دیگر حوزه های علمیه نیز در این امر نقش مهمی را ایفا می کنند، از نظر من باید کارگاه های ویژه ای را در سطح مساجد برای فارغ التحصیلان حوزه تعریف کرد و طلاب در این کارگاه ها معارف دین را برای مردم به ویژه جوانان بیان کرده و به سوالات آنان پاسخ گویند.
اما در ادامه نظرات حجت الاسلام حسن زاده، عضو هیات علمی موسسه بهداشت معنوی را جویا شدیم، او در ابتدای مباحث خود با اشاره به روایتی از رسول مکرم اسلام حضرت محمد(ص) می گوید: پیامبر(ص) فرمود : «اَلْمَساجِدُ مِجالِسُ الْاَنْبِیاء»(مساجد مجالس پیامبران است)، همچنین پیامبر اکرم در جای دیگر می فرماید: «اذا نزلت العاهات و الآفات عوفى اهل المسجد» (هنگامى که مشکلات و بلاها (براى اهل زمين) نازل می شود اهل مساجد در امانند).
وی ادامه داد: اما پرسشی که در این میان مطرح می شود آن است که حقیقتا چه مسجدی و با چه ویژگی هایی می تواند اهل خود را در امان نگاه دارد؟ در روایت داریم که حضور در مسجد و اصلا رفت و آمد به مسجد مزایا و فوایدی را برای افراد دارد، همچنین در روایت دیگری آمده است که از فواید مسجد رفتن رسیدن به علم لطیف است. بنابراین وقتی فعالیت های مسجد مبتنی بر مباحث دقیق و کاربردی باشد طبیعتا این جایگاه ایجاد خواهد شد.
همچنین حجت الاسلام یوسفی کیا، عضو هیات علمی موسسه بهداشت معنوی می گوید: باید در مساجدمان به نحوی برنامه ریزی داشته باشیم که این احساس در جوانی که به مسجد می آید ایجاد شود که مسجد می تواند برای او محل یافتن پاسخ پرسش هایش باشد. از سوی دیگر افراد باید در مساجد دیده شوند یعنی در فعالیت های مساجد نقش داشته باشند. این مهم وظیفه ائمه جماعات است که بتوانند به نوعی اقشار مختلف را در فعالیت های مساجد نقش دهند؛ اگر این اتفاق بیفتد و مسجد آن پایگاه اجتماعی شود که در زمان پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) بود به نظر می رسد که زمینه گرایش بسیاری از جوانان به مسجد و مباحث ارایه شده در مسجد افزایش یابد.
مسجد، سکویی برای آرامش معنوی قلوب
اقامه نماز جماعت در مسجد و حتی صرف حضور در مسجد اثرات مختلفی را برای افراد به همراه دارد. مسجد سکویی برای آرامش معنوی قلوب است، طبق روایت هایی که پیش تر عنوان شد وقتی حضور در مسجد و رفت و آمد به خانه های خدا تا این اندازه مفید است قاعدتا تاثیر این حضور دوچندان بر معنویت قلوب مشهود می شود.
به نظر می رسد برنامه ریزی دقیق در راستای ارتقای فعالیت مساجد و همچنین گسترش فعالیت های مسجدی با تکیه بر ظرفیت طلاب جوان می تواند دریچه ای به سمت احیای کارکردهای فراموش شده مسجد باشد.
نظر شما