خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سازمان تجارت جهانی (World Trade Organization) یک سازمان بینالمللی است که قوانین جهانی تجارت را تنظیم و اختلافات بین اعضا را حل و فصل میکند. اعضای سازمان تجارت جهانی کشورهایی هستند که موافقتنامههای (حدود ۳۰ موافقتنامه) این سازمان را امضا کردهاند. مقر سازمان تجارت جهانی در ژنو، سویس قرار دارد. تا ۲۶ آوریل ۲۰۱۵ ۱۶۱کشور عضو این سازمان شدهاند. سیشل در حال حاضر جدیدترین عضو این سازمان محسوب میشود.
بنابراین گزارش، سازمان تجارت جهانی امروز یکی از پایههای جهانی شدن، به ویژه در حوزه اقتصاد به شمار میرود. بدین سان، کشورهای مختلف تلاش میکنند برای تسریع روند جهانی شدن و استفاده از منافع آن، این سازمان بینالمللی را توسعه داده و جایگاهش را ارتقاء بخشند. از دیگر سو کشورهایی که عضو این سازمان نیستند نیز تلاش می کنند تا به عضویت آن درآمده و با استفاده از امتیازات عضویت در این نهاد بینالمللی به توسعه اقتصادی و صنعتی دست یابند. کشورمان نیز از سال ۱۹۹۵ از این سازمان درخواست عضویت ناظر کرده و همچنان پشت درهای آن به انتظار نشسته است. با اینکه کشورمان در موافقتنامههای قبلی حوزه تجارت مانند سازمان جهانی تجارت و گات، حضور خوبی داشتهاست اما اکنون در خصوص سازمان تجارت جهانی این مسئله تکرار نشده و اکنون از متقاضیان الحاق به شمار میآید.
این گزارش می افزاید: اولین درخواست کشورمان برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی در ۱۹ ژوئیه ۱۹۹۶ به این سازمان ارسال شد. در ۲۶ مه ۲۰۰۵ به عنوان عضو ناظر سازمان تجارت جهانی پذیرفته شدیم. گروه کاری ایران برای پیوستن به این سازمان هنوز تشکیل نشدهاست. کشورمان در آبان ۱۳۸۸ متن گزارش رژیم تجاری خود را تقدیم دبیرخانه سازمان تجارت جهانی کرد. بعد از آن، گزارش رژیم تجاری ایران در میان اعضای سازمان تجارت جهانی توزیع شد و اعضای سازمان تجارت جهانی سئوالات خود را از ایران بیان میدارند که سری اول سئوالات که شامل ۷۰۰ سئوال است به وزارت بازرگانی ایران در اسفند ۱۳۸۸ ارسال شد اما در خصوص رئیس گروه کاری الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی، با آنکه توافق بر سر رئیس گروه کاری الحاق ایران صورت گرفتهاست، ایالات متحده آمریکا از قرار گرفتن تعیین رئیس گروه کاری الحاق در دستور جلسه شورای عمومی سازمان تجارت جهانی جلوگیری می کند.
بنابراین گزارش تلاش کشورمان برای عضویت در این سازمان جهانی همچنان ادامه دارد و در این راستا برخی از کشورها نیز از کشورمان حمایت کرده اند که از آن جمله می توان به چین و روسیه اشاره کرد. حال خبرها حاکی از آن است که با انگلستان نیز به جمع حامیان ایران برای الحاق به WTO پیوسته است. مهر در این رابطه به نقل از ساجد جاوید، وزیر تجارت انگلیس در جریان دیدار با محمدحسن حبیب الله زاده، کاردار ایران در لندن خبر داده است که: "ایران به عنوان یکی از بازارهای نوظهور جهان دارای اهمیت است و شرکتهای انگلیسی برای مشارکت در پروژه های سرمایه گذاری در ایران علاقمند هستند. همچنین انگلستان حامی الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی است."
یادآور می شود: هیات بزرگ تجاری و اقتصادی انگلیس به سرپرستی ساجد جاوید، وزیر تجارت این کشور اروپایی اردیبهشت ماه به منظور ارزیابی فرصتهای سرمایه گذاری و اقتصادی ایران در دوران پسا تحریم وارد تهران خواهد شد.
نظر شما