وعده های ناتمام/ ایجاد منطقه گردشگری تالاب عینک در هاله ای از ابهام

خبرگزاری شبستان: وجود تالاب عینک در شهر رشت قطب مناسبی برای جذب گردشگران است که می‌تواند نقش موثری در رونق این شهر داشته باشد اما تا کنون تمام وعده‌ها در ایجاد مجموعه گردشگری تفریحی در این تالاب ناتمام مانده و در هاله ایی از ابهام است.

خبرگزاری شبستان -گیلان، تالاب عینک یک موهبت الهی و یکی از جاذبه‌های طبیعی کلانشهر رشت است که بعد از تالاب انزلی از نظر مساحت دومین تالاب طبیعی در استان گیلان به شمار می رود. این تالاب در غرب شهر رشت(منطقه 4 شهرداری) واقع شده که محیط آن ۱۲ کیلومتر و منبع آبی آن ۳۰ هکتار است.

 

تالاب عینک به دلیل عبور جاده خاکی و کانال آب از دو بخش غربی(دخانیات)و شرقی(استخر میدان یخسازی) تشکیل شده است که انواع پوشش گیاهان آبزی (هیدرومرفی) و غیرآبزی را شامل می‌شود.

با وجود اینکه این منطقه قطب مناسبی برای جذب گردشگران و تنها منطقه گردشگری شهر رشت است که می‌تواند نقش موثری در رونق این شهر داشته باشد جز احداث پارک دانشجو در ضلع شرقی تالاب و لایروبی بخشی از آن، مورد غفلت مسئولان شهری قرار گرفته و در غبار فراموشی است.

 

امروز این تالاب تحت تاثیر مخرب فاضلاب انسانی و صنعتی و زباله های ناشی از زندگی شهرنشینی است که علاوه بر نابودی گونه‌های گیاهی و تالابی موجب استشمام بوی بد برای ساکنین منطقه شده و بیماری‌های مختلفی را برای اطرافیان خود به ارمغان آورده است و این در حالی است که دسترسی آسان افراد و نزدیکی به مرکز شهر رشت و قرار گرفتن در کنار راه اصلی سراسری کشوری می‌تواند این تالاب را به مکانی بی‌نظیر برای شهروندان و مسافران تبدیل کند.

 

این تالاب و محوطه اطراف آن در 30 سال گذشته در طرح ملی گردشگری قرار گرفت که با اجرای این طرح می‌بایست تملک اراضی شده و ساکنان اطراف آن تخلیه می‌شدند تا به منطقه‌ایی تفریحی و گردشگری تبدیل شود که متاسفانه با گذشته این همه سال وعده‌ها ناتمام مانده و طرح اجرایی نشده و تلاش‌های شهرداری و شورای شهر جهت احیا طرح گردشگری تالاب تاکنون بی‌نتیجه مانده و تملک زمین مهمترین مشکل عدم رشد این منطقه گردشگری است.

زشتی‌های تالاب در ورودی شهر رشت از سمت غرب موجب آزردگی خاطر شده و این تالاب بی‌نظیر را به سمت نابودی می‌کشاند در حالیکه شهرداری، محیط زیست و آب منطقه‌ایی که مالک پهنای آبی تالاب است می‌توانند با لایروبی و اجرای طرح‌های تفریحی و گردشگری از نابودی تدریجی این تالاب جلوگیری کنند.

 

این درحالی است که بهبودی و احیا وضعیت تالاب عینک، بهره‌ برداری تفریحی و گردشگری از این موهبت الهی و تبدیل آن به یک منطقه توریستی همواره از مهمترین درخواست‌های مردم رشت بوده است.

 

متین عاشوری، رئیس دفتر سرمایه گذاری شهرداری رشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص وضعیت سرمایه گذاری این پروژه و اینکه از حرف تا عمل فاصله بسیار است اظهارکرد: سرمایه گذاران بسیاری برای این پروژه ورود می‌کنند اما نه سرمایه گذاران برنامه معینی دارند و نه مابسته مشخصی برای سرمایه گذاری.

 

وی با بیان اینکه مهترین مشکل تالاب مالکیت آن است اذعان کرد: از کل مساحت پهنه خشکی تالاب، فقط قسمت کمپینگ شهرداری و 20 متر دورتادور تالاب( به عنوان ایجاد فضای سبز) متعلق به شهرداری است و همین موجب بروز مشکلاتی در تفاهم با سرمایه گذاران شده است.

 

عاشوری با تصریح اینکه شهرداری تنها مجاز به سرمایه گذاری در این نقطه مشخص است افزود: سایر پهنه خشکی در دست ریزمالکانی است که زمین اطراف تالاب را تصرف کرده وسال‌هاست درآنجا زندگی می‌کنند و علاوه بر اینها مالک اصلی و بزرگ زمین نیز مدعی است.

وی ادامه داد: همین مشکلات مالکیتی موجب فرار سرمایه گذار می‌شود زیرا سرمایه گذار حاضر به رودررویی با مالکان نیست.

 

رئیس دفتر سرمایه گذاری شهرداری رشت با بیان اینکه سرمایه گذاران معتقدند ابتدا شهرداری باید اراضی را تملک کرده سپس با سرمایه گذاران مذاکره کند افزود: این تالاب از سال 89 به عنوان منطقه نمونه گردشگری معرفی شد اما فاقد زیرساخت لازم برای سرمایه گذاری است.

 

وی تاکید کرد: تا زمانی که مشکل تملک زمین اطراف تالاب حل نشود عملا سرمایه گذاری صورت نخواهد گرفت.

 

عاشوری با بیان اینکه نباید در سرمایه گذاری این تالاب خیال‌پردازانه عمل کنیم اذعان کرد: می‌توان برای پهنه آبی تالاب برنامه ریزی کرد اما به شرطی که آب منطقه‌ایی که تملک آن را داراست با اجاره پهنه آبی موافقت کند.

وی افزود: دو سال است که شهرداری در حال مذاکره با آب منطقه‌ایی جهت اجاره پهنه آبی تالاب است که موانعی ایجاد شده و استانداری نیز جهت رفع مشکل ورود کرده است.

 

رئیس دفتر سرمایه گذاری شهرداری رشت تاکید کرد: می توان با اجاره پهنه آبی به همراه 20 متر فضای سبز اطراف تالاب طرح‌هایی که نیازمند زمین کمتر است را اجرایی کرد.

 

وی اذعان کرد: برای سرمایه گذاری در تالاب عینک و تبدیل آن به یک مجموعه تفریحی-گردشگری پیش شرط اول اجاره پهنه آبی و دیگری تملک اراضی است که هیچکدام آماده نیست.

 

عاشوری با بیان اینکه ایده‌ایی بسیار جذاب با استفاده از کپسولهای بزرگ برای بهره برداری از تالاب عینک ارائه شده است اذعان کرد: این طرح فقط در چند کشور جهان اجرا شده و باید بررسی کرد آیا شرایط اجرای آن در تالاب عینک نیز وجود دارد.

 

وی با بیان اینکه در این طرح کمترین نیاز به تملک وجود دارد تصریح کرد: این طرح با استفاده از بخش کمپینگ اجرایی می‌شود و باید تالاب لایروبی و عمق 2.5 متری داشته باشد، مطالعات اولیه این طرح انجام شده و باید در هیئت عالی کلیات طرح مصوب شود و برای اجرای آن نیازمند اجاره آب منطقه ایی هستیم.

رئیس دفتر سرمایه گذاری شهرداری رشت با تصریح اینکه پروژه تالاب از پروژه‌های بین بخشی است که نیازمند همت جمعی است افزود: این ایده ممکن است در مراحل تبدیل به فرصت بسیار تغییر یابد. قبل از ارائه این طرح، سرمایه گذاری و ایجاد مجموعه گردشگری تفریحی تالاب عینک برای ما در هاله‌ایی از ابهام بود که هیچ تملکی برآن نداشتیم ولی هم اکنون با ارائه این ایده حرفی برای گفتن داریم و امیدواریم آن را اجرا کنیم.

 

در دنیای امروز که زندگی ناشی از شهرنشینی و تکنولوژی موجب تضعیف ارتباط حقیقی انسان‌ها و خستگی جسمی و روحی شده است، وجود مکان‌های تفریحی و گردشگری برای ایجاد آرامش، شادابی و نشاط در افراد بسیار ضروری است که سرمایه گذاری در مکان‌های بکری مانند تالاب عینک می‌تواند گامی موثر در تحقق این امر باشد اما با وجود این ظرفیت عظیم در شهر رشت متولیان امر در شهر رشت تا کنون نتوانستند از این فضا جهت ایجاد ساعاتی خوش برای مردم شهر بهره گیرند.

 

از سوی دیگر با توجه به مشکل بیکاری و اشتغال در استان و تاکید دولت یازدهم بر حوزه گردشگری و رونق اقتصادی به واسطه صنعت گردشگری این تالاب باید بیش از هر زمان دیگری مورد توجه مدیران شهری قرار بگیرد تا بتواند نقش موثری در رونق این شهر و بهبود وضعیت اقتصادی ساکنین حاشیه تالاب ایفا کند.

کد خبر 536039

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha