خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: امروزه فراوردههای نفتی علاوه بر مصرف در زمینه سوخت وسایل نقلیه، روغن موتور و غیره، در تهیه بسیاری از قطعات مورد نیاز ساخت وسایط نقلیه، نقش ارزندهای دارد. فراوردههای نفتی در تهیه سوخت موشکهای هدایت کننده، سفینههای فضایی و ماهوارهها و حتی در ساخت بسیاری از قطعات داخلی آنها کاربرد اساسی دارد. ماده اولیه بیشتر داروها و حتی آنتیبیوتیکها از ترکیبات نفتی مشتق میشود.
بنابراین گزارش، دید کلی صنایع پتروشیمی، بخشی از صنایع شیمیایی است که فراوردههای شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید میکند. تا پیش از وارد شدن نفت به مفهوم امروزی در زندگی انسان، مواد شیمیایی مورد نیاز، بر اثر تغییر و تبدیل صنایع گیاهی و حیوانی بدست میآمد. اما در اوایل قرن بیستم نفت خام و گاز طبیعی به عنوان ماده اولیه برای تهیه بسیاری از ترکیبات مورد نیاز انسان، اهمیت حیاتی و روز افزونی پیدا کردهاست. محصولات عمدهای که توسط واحدهای صنایع پتروشیمی ایران تولید میشوند عمدتاً عبارتند از کودهای شیمیایی، اوره، فسفات دیآمونیم، کودهای مخلوط نیترات آمونیم، مواد اولیه پلاستیک، پی ـ وی ـ سی و دی ـ او ـ پی، مواد شیمیایی نظیر اسید سولفوریک، اسید کلریدریک، آمونیاک، گوگرد، دوده و...
با این حال، این محصولات در مقایسه با ده ها هزار مشتقی که از نفت و گازهای طبیعی به کمک تکنولوژی پیشرفته پتروشیمیایی بدست میآید، بسیار اندک بوده، نشان میدهد که همت و تلاش بیشتری در این زمینه باید بکار برد تا به واقعیت نزدیکتر شد. کشورمان در این زمینه پیشرفت های قابل توجهی پیدا کرده است تا جایی که به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشورمان به هفت میلیون تن رسیده است.
این گزارش می افزاید: مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این رابطه به شانا گفته است: "توسعه صنعت پتروشیمی مثال بارز اقتصاد مقاومتی در کشور است. امسال با راه اندازی ١٣ تا ١٤ پروژه ، ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی حدود هفت میلیون تن افزایش می یابد. مذاکره با شرکتهای خارجی به منظور همکاری در بخش فروش و صادرات محصولات و همچنین اخذ یا انتقال فناوریهای مورد نیاز در حال انجام است. شرکتهایی که در زمان پیش از تحریمها رابطه خوبی با ایران داشتند و به دلیل مسائل تحریم از کشور خارج شده بود، برای همکاری در تکمیل طرحها و انجام پروژه های جدید اعلام آمادگی کرده اند که اکنون رایزنیها در حال انجام است. پتروشیمی، صنعتی است که از خام فروشی جلوگیری می کند و این صنعت علاوه بر تبدیل فرآورده های صنایع بالادست به محصولات پتروشیمی، می تواند از خام فروشی تولیدات واحد های پتروشیمی به جهان با استفاده آنها در صنایع پائین دست جلوگیری کند. زیرساختهای لازم برای توسعه صنایع پایین دستی گسترش یابد و با توسعه صنایع پائین دستی در سال ٩٥ می توان اشتغالزایی قابل توجهی را نیز به وجود آورد.
یادآور می شود: اکنون بیش از 61 میلیون تن ظرفیت انواع محصولات پتروشیمی در کشور است و تا سال 1404 به حدود 180 میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت . تحقق هدف مزبور نیاز به حدود 70 میلیارد دلار سرمایه گذاری جدید دارد که باید از محل منابع داخلی و خارجی تامین شود.
نظر شما