خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پیشینه روابط ایران و عراق در دوران معاصر مربوط به دوران حکمرانی امپراطوری عثمانی بر قلمرو گستردهای از خاورمیانه بوده است. وقوع جنگ ۸ ساله بین دو کشور تیرهترین دوران روابط دو کشور را رقم زد. ولی با پس از سقوط رژیم بعث روابط دو کشور رو به بهبودی نهاده و روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دو کشور به حالت عادی بازگشته و گذرگاههای مرزی نیز فعالیت خود رامجدداً آغاز نموده اند. محمود احمدی نژاد نخستین رئیس جمهور ایران بوده است که از زمان وقوع انقلاب اسلامی ایران و در سال ۲۰۰۸ به عراق قدم نهاد. هماکنون ایران یک سفارتخانه در بغداد و ۳ کنسولگری در شهرهای کربلا (شهر)، اربیل، سلیمانیه دارد. عراق نیز یک سفارتخانه در تهران و ۳ کنسولگری در مشهد، اهواز و کرمانشاه دارد.
بنابراین گزارش، صادرات نفت از گذشته نقش اصلی را در اقتصاد عراق بر عهده داشته به طوری که ۹۵ درصد از درآمد خارجی این کشور را تشکیل میدهد. بر اساس برخی تخمینها عراق با داشتن ۱۴۰٫۳ میلیارد بشکه نفت ذخیره در میدانهای نفتی خود پس از ایران در رده پنجم جهان قرار دارد. این اطلاعات بر اساس تخمینهای زلزلهنگاری دوبعدی در سه دهه پیش به دست آمده و احتمال اینکه این کشور میدانهای نفتی بیشتری داشته باشد بسیار زیاد است. تولید نفت این کشور در سال ۱۳۹۱ به ۳٫۴ میلیون بشکه در روز رسید. در عراق تا سال ۱۳۸۹ تنها ۲ هزار حلقه چاه نفت حفر شده بود در حالی که تنها در تکزاس حدود ۱ میلیون چاه حفر شده است. این در حالی است که عراق خود یکی از موسسان اوپک به شمار میرود. عراق دارای سه پالایشگاه مهم است. پالایشگاه بیجی بزرگترین پالایشگاه عراق است که در حوالی شهر بیجی در استان صلاحالدین واقع شدهاست. دو پالایشگاه دیگر در بغداد و بصره قرار دارند.
این گزارش می افزاید: روابط اقتصادی دو کشور با گسترش مواجه شد؛ به طوری که در سال ۱۳۸۷ به ۴ میلیارد دلار رسید. بدین ترتیب، ایران بعد از ترکیه دومین صادرکننده کالا به عراق به شمار میرود. حال نیز در حوزه نفت و گاز تبادلات تجاری بین دو کشور انجام می شود و قرارداد جدید صادرات دو میلیون تن گازوئیل ایران به عراق به زودی امضا میشود تا عراق به بزرگترین مشتری گازوئیل ایران تبدیل شود.
بنابراین گزارش، وزرات نفت در این باره به نقل از اسماعیل حشم فیروز، مدیر صادرات و واردات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرده است که: " روزانه 2 میلیون تن گازوئیل به عراق صادر می شود. قرارداد جدید صادرات گازوئیل به این کشور همسایه در سالجاری تمدید خواهد شد." مهر در این زمینه گزارش داده است که: "همزمان با صادرات گازوئیل به عراق، صدور این فرآورده نفتی به اقلیم کردستان عراق هم یکی از اولویت های صادراتی ایران در سالجاری است، ضمن آنکه سال گذشته بیش از پنج میلیون لیتر گازوئیل به این منطقه صادر شده است. سال گذشته نزدیک به دو میلیارد لیتر گازوئیل از سوی ایران به کشورهای مختلف جهان از جمله عراق، اقلیم کردستان عراق، پاکستان، افغانستان، تاجیکستان و برخی از کشورهای آفریقایی صادر شده است. حجم صادرات گازوئیل ایران به عراق و افغانستان به عنوان دو مشتری سنتی، سال گذشته با افزایش قابل توجه همراه شده که با بازگشایی یک ترمینال جدید پیشبینی میشود حجم صادرات این فرآورده نفتی به عراق در سال ۱۳۹۵ با افزایش بیشتری همراه شود."
یادآور می شود: نفت گاز یا گازوئیل به عنوان سوخت موتورهای دیزلی و تأسیسات حرارتی بکار میرود. محدوده هیدروکربنهای آن بین C14-C20 و حتی C25 با دامنه نقطه جوش ۳۸۵-۲۵۰ درجه سانتیگراد میباشد. نفت گاز عمدتاً از سه گروه پارافینیک ، نفتنیک و آروماتیک تشکیل شده ، دارای حداقل نقطه اشتعال 54 °C و ماکزیمم نقطه ریزش 0 °C میباشد. سوخت دیزل به هر گونه سوخت مایع گفته میشود که در موتورهای دیزلی بکار رود.این سوخت بیشتر از روش ویژهای در تقطیر جز به جز نفت مازوت بدست میآید اما روشهای دیگری نیز برای فراوری سوخت دیزل بدون بهرهگیری نفت وجود دارد که از جمله آنها میتوان به زیستدیزل، زیستتوده به مایع (BTL) و گاز به مایع (GTL) اشاره داشت که بهرهگیری جهانی از آنها به سرعت در حال افزایش است. برای ابهامزدایی میان گونه به دست آمده از نفت و دیگر گونهها، گونه نفتی را نفتدیزل یا پترودیزل مینامند.دیزل بسیار کم گوگرد گونه استاندارد برای تعریف دیزل میباشد که دارای گوگرد بسیار کم است.مطابق آمار سال ۲۰۰۷، نزدیک به همه سوخت دیزل بکار رونده در آمریکا و اروپا، از گونه بسیار کم گوگرد است.
نظر شما