آیت الله احمد بهشتی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان درقم، در خصوص تاثیر و گستره تقوای اسلامی و علوی در زندگی، اظهارداشت: حضرت امیرالمومنین(ع)در کتاب نهج البلاغه در سفارشی سازنده به امام حسن مجتبی(ع) می فرماید؛ فرزندم تقوا، التزام به فرمان خدا، آباد کردن دل با یاد خداوند متعال و چنگ زدن به ریسمان الهی چهار دستور انسان سازی ست که محکم تر از آن وجود ندارد و به کار همگان می آید.
وی بیان داشت: تقوا در حکمت علمی علوی، ارزشی بنیادین و منزلتی عظیم دارد، ریشه اصیل تقوا را باید در حکمت نظری علوی_ که بر محور توحید ناب می چرخد و تمام هستی را با توحید صفاتی و توحید افعالی توجیه می کند، جستجو کرد.
آیت الله بهشتی تصریح کرد: تقوای علوی، روح پر فتوح اخلاق اسلامی ست، اگر اخلاق نیم بند ارسطویی بر قائده " حد وسط" استوار است، اخلاق تمام عیار علوی، بر شالوده تقوا، خود نگه داری و خویشتن پاسداری بنا شده است.
این پژوهشگر فلسفه افزود: با کدام سنجش گر و شاقولی می توان حد وسط قوای شهوی، غضبی و ادارکی را طوری سنجید و درک کرد؛ که به جانب افراط و تفریط گرایش نداشته باشد؟ ارسطو در جستجوی این حد وسط بود، به همین علت به سه فضلیت و حداکثر چهار فضلیت معتقد بود و جوانب شش گانه افراط و تفریط را رذیلت می شمرد.
وی ادامه داد: حد وسط اخلاق ارسطویی مانند نقطه ای بر روی یک خط است، در این اخلاق مشکل اصلی پیدا کردن نقطه حد وسط بود، اما چگونه ممکن است انسان بر یک نقطه استقرار یابد و به جانب افراط و تفریط و سکون نلغزد؟ چند نفر را می توان پیدا کرد که در یک نقطه ثابت اعتدال داشته باشند؟
آیت الله بهشتی تصریح کرد: تقوی علوی که به طور کامل برگرفته از تقوای قرآنی ست، دارای عرضی عریض ست، هر کسی به هر نسبتی که خدا را در نظر داشته باشد و به اوامر و نواهی او توجه کند، و اگر گناهی کرد و آلوده به گناه و نافرمانی شد، با آب زلال توبه به شست و شوی خویش پردازد، اهل تقواست، در حقیقت می توان گفت که گستره تقوا، همه اهل ایمان را فرا گرفته است، اعم از این که بر حد وسط ارسطویی قرار گرفته باشد یا قرار نگرفته باشد.
معلم اسکندر مقدونی کجا و حد وسط اخلاق کجا؟!
وی عنوان داشت: حد وسط اخلاق ارسطویی دارای مراتب نیست، شاید خود ارسطو هم در چنین حد وسطی قرار نگرفته است، معلمی اسکندر مقدونی کجا و حد وسط اخلاقی کجا؟! ولی تقوای علوی مراتب دارد، او خود بر قله بلند تقوا نشسته و برای راهیان قله تقوا، نشانه، هدف و مقصود است.
پایه و اساس رهنمودهای علوی، تقواست
مدرس حوزه علمیه تاکید کرد: کمتر موعظه و توصیه و رهنمودی از مواعظ علوی، می توان یافت که تقوا آن هم به عنوان پایه و اساس در آن مطرح نباشد، دست کم تقوایی که برای توده مردم رعایت آن آسان و توجه به آن در خور همه اهل ایمان است، مسیر پیچیده ای ندارد و همان ترک گناه و گریز از وسوسه های شیطان است.
آیت الله بهشتی ابراز کرد: اگر خداوند بر بندگان حق تقوا دارد، بندگان مکلف اند حق او را مراعات کنند و اگر بندگان بر خدا حق تقوا دارد، خدا باید حق آن ها را ادا کند، یعنی هم باید از خدا کمک بخواهیم که اهل تقوا باشیم، هم از تقوا کمک بگیریم که خداوند متعال ما را از فواید و برکات آن بهره مند سازد.
وی یادآور شد: قرآن کریم می فرماید:" و من یتق الله یجعل له مخرجا ً * و یرزقه من حیث لا یحتسب" (طلاق_آیات 2 و 3)هر کسی در پیشگاه خداوند تقوا پیشه کند، خدا راه خروج از گناهان، سختی ها و گرفتاری ها را به رویش می گشاید و از جایی که گمان نمی برد به او روزی می رساند.
آیت الله بهشتی همچنین با اشاره به آیه 96 سوره مبارکه اعراف، اذعان داشت: خداوند در قرآن می فرماید اگر مردم قریه ها ها ایمان آورده و تقوا پیشه کرده بودند، برکت های آسمان و زمین را بر آن ها می گشودیم، یا در آیه 73 سوره زمر داریم، پرهیزگاران خدا ترس را گروه گروه به بهشت برند، پس باید به سفارش امام علی (ع) از خدا بر تقوا و از تقوا برای خدا کمک خواست.
نظر شما