به گزارشخبرگزاری شبستان، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به تازگی مجموعه ای یازده جلدی را تحت عنوان ،«مهارت های طلبگی» چاپ و منتشر کرده است. مجموعه ای که درصدد است تا در ساحت های فردی، خانوادگی، اجتماعی، علمی، اخلاقی و تبلیغی مهارت هایی را متناسب با اقتضائات رفتاری و معرفتی طلاب جوان ارائه کند تا آنان را در نقش آفرینی مؤثر و مفید در راه رسالت خود یاری نماید.
درنخستین مجلد این مجموعه تحت عنوان؛ «آیین طلبگی» به قلم «علی اصغر همتیان» بنا بر ارائه مطالبی است که اگر طلبه به آنها توجه و عمل کند، پس از چند سال برگشت به گذشته و جبران آن را آرزو نمی کند. نویسنده در این اثر معتقد است که استعداد و توانمندی لازم برای تحصیل در حوزه امری مهم به شمار می رود؛ اما عدم شناخت مقاصد و مسیر طلبگی، موجب می شود برخی با وجود داشتن استعداد و توانایی های لازم، نتوانند آنگونه که شایسته است، به موفقیت شایسته دست یابند.
کتاب «آیین طلبگی» در پنج فصل تنظیم شده است که عبارت اند از؛فصل اول: «مفهوم شناسی و کلیات»، فصل دوم: «هویت و جایگاه طلبه»، فصل سوم: «رسالت های طلبه (نقشه راه)» ، فصل چهارم: «زمان ورود طلبه به فعالیت های اجتماعی» ، فصل پنجم: «آینده شغلی طلبه». که نویسنده در این فصول پنج گانه به مسائل فردی می پردازد.
«جلسه درس» دومین جلد از مجموعه ی مهارت های طلبگی و دفتری از فصل علمی این مجموعه است که به قلم «حسنعلی علی اکبریان» تحریر شده است.
گفتنی است کتاب «جلسه درس» مشتمل بر سه فصل با عناوین؛« فعالیت قبل از جلسه درس(پیش مطالعه)» ، «فعالیت در جلسه درس» ، «فعالیت پس از درس» می باشد که به فعالیت های مربوط به یک جلسه درسی در دوره مقدمات و سطح برای استفاده و بهره مندی طلبه از درس استاد می پردازد.
سومین جلد از این مجموعه با عنوان «مباحثه» ؛ در پی بیان چیستی، چگونگی، شیوه ها، انواع، آداب و آسیب های مباحثه است. نویسنده در این اثر مباحثه را یکی از بهترین وسایل برای رشد علمی طلاب در حوزه های علمیه می داند که از سال های بسیار دور در حوزه های علمیه معمول بوده است و می تواند سبب بالندگی و شکوفایی افراد در این عرصه گردد.
کتاب «مباحثه» به قلم «محمود مقدمی» که دفتری از فصل علمی مجموعه ی مهارت های طلبگی است مشتمل بر چهار با فصل است که عبارت اند از؛ فصل اول: «مباحثه چیست؟» ، فصل دوم: «مباحثه چه شرایط و ویژگی هایی دارد؟» ، فصل سوم: «انواع روش های اجرایی مباحثه چیست؟» وفصل چهارم: «مباحثه چه آسیب هایی دارد؟».
برنامه ریزی عاملی مهم برای مهار فرصت ها و زمان های پیرامون است و انسان بدون برنامه ریزی، بسیاری از فرصت ها را از دست داده و روزمرگی زندگی، او را به بی هدفی می کشاند لذا چهارمین کتاب مجموعه ی مهارت های طلبگی نیز تحت عنوان «برنامه ریزی تحصیلی» به این مهم اختصاص یافته است.
کتاب «برنامه ریزی تحصیلی» نیز دفتری از فصل علمی مجموعه ی حاضر می باشد که به قلم «حسین خنیفر» تحریر شده و در قالب چهار فصل به موضوعاتی چون؛ اهمیت برنامه ریزی در تحصیل و یادگیری،گام ها و الگوهای کاربردی برنامه ریزی درسی ، دام ها و موانع برنامه ریزی تحصیلی و موفقیت در برنامه ریزی تحصیلی می پردازد.
«پاسخ به شبهه و پرسش» عنوان پنجمین کتاب از مجموعه ی مهارت های طلبگی است که به قلم«حسین سوزنچی» به رشته ی تحریر درآمده است. این کتاب که دفتری از فصل تبلیغی مجموعه ی حاضر محسوب می شود، اثری است که طی دو فصل با عناوین ؛« فصل اول: برای پاسخ به شبهه چگونه آماده شویم؟» و «فصل دوم: هنگام پاسخ به شبهات و سوالات چه اموری را رعایت کنیم؟» ، تکنیک ها و اصول پاسخگویی به شبهات را بررسی می کند.
ششمین جلد از مجموعه ی مهارت های طلبگی، با نام «تبلیغ مجازی» اثر «حسین سلیمانی» ، دفتری از فصل تبلیغی این مجموعه بوده و در صدد پاسخگویی ورفع نیاز طلاب جوان در خصوص چگونگی به کار گیری و بهره مندی از فناوری های جدی و نوظهور ارتباطی برای تبلیغ مذهب تشیّع ی باشد. این کتاب مشتمل بر شش فصل است که عناوین موضوعات ان عبارت اند از؛ فصل اول:« م.ن مجازی» ، فصل دوم:« آموزش مهارت های حضور در فضای مجازی» ، فصل سوم: «شناسنامه مجازی» ، فصل چهارم:« ساختن خانه مجازی» ، فصل پنجم:« آموختن زبان مجازی» ، فصل ششم: «دزدان مجازی».
«روش تدریس» به قلم «رمضان علی تبار فیروزجایی» هفتمین کتاب مجموعه ی مهارت های طلبگی است که به فصل علمی این مجموعه تعلق دارد.
نویسنده در این کتاب در قالب چهار فصل به بیان روش های تدریس، مهارت های کلاس داری و اخلاق و اداب تدریس می پردازد. و اساسی ترین راهکارهای آموزش مؤثر را بهره گیری از فنون و مهارت های مختلف تدریس می داند و معتقد است انتخاب یک الگو و روش خاص در تدریس، به عناصر مختلفی نظیر ویژگی های فراگیران، محتوای درس، امکانات و تجهیزات و طول مدت درس بستگی دارد.
هشتمن جلد از مجموعه ی مهارت های طلبگی تحت عنوان«دوران عقد» به قلم «هادی حسین خانی» ، در قالب هشت فصل به بیان مسائلی پیرامون دوران عقد که سرآغازی برای همزیستی درازمدت زوجین است می پردازد. در این کتاب موضوعاتی چون؛ اهمیت دوران عقد ، سطح روابط زوجین در این دوران، ارتباط با خانواده ها و مسائل اقتصادی دوران عقد، مدتزمان مطلوب دوران عقد ، راه کارهای مقابله با آسیب های دوران عقد و... مورد بررسی قرار گرفته است.
«همسرداری» موضوعی است که نهمین جلد از مجموعه ی حاضر را به خود اختصاص داده است. «همسرداری» که به قلم«سید جعفر علوی» تألیف شده؛ دفتری از فصل خانوادگی این مجموعه است و به مسائلی چون؛ حقوق و وظایف متقابل همسران، مهارت های مهم زندگی و زوجین وشئون طلبگی می پردازد.
نویسنده در این اثر، روابط زن و شوهر را مجموعه ای از تعاملات آنها دانسته که خوشبختی و سعادت یا تیره روزی و شقاوت را برای آنان در دنیا و آخرت رقم می زند. از این رو بهترین راه برای نیل به یک خانواده متعالی اسلامی را آشنایی با شیوه زندگی و نحوه تعامل با همسر می داند.
«فعالیت های سیاسی» عنوان دهمین جلد از ممجموعه ی مهارت های طلبگی و دفتری از فصل اجتماعی این مجموعه است که به قلم «سید سجاد ایزدهی» به رشته ی تحریر درآمده است.
نویسنده ای این کتاب بر این باور است که طلاب و روحانیون، ضمن اینکه می بایست شریعت، اخلاق و معنویّت را در فعالیت های سیاسی خویش، مدّ نظر داشته باشند. باید از اشتباهات پیراسته بوده و خود را به مهارت هایی در عرصه فعالیت های سیاسی آراسته سازند، تا ضمن این که ارتباط مطلوب و مستحکم تری با مردم برقرار کنند، به صورت مناسب تری اهداف و غایت شریعت را در جامعه محقق سازند. لذا در کتاب حاضر نیز این مهم مدنظر قرار گرفته و به مسائلی چون علل ضرورت مشارکت روحانیون در فعالیت های سیاسی ، ارکان فعالیت های سیاسی طلاب ، مهارت های طلبگی در عرصه فعالیت های سیاسی ، چالش ها و پیامدهای فعالیت سیاسی طلاب پرداخته شده است.
«رازهای نماز» یازدهمین و آخرین جلد از مجموعه ی مهارت های طلبگی است که به مقوله ی نماز اختصاص دارد و دفتری از فصل اخلاقی این مجموعه به شمار می رود.
نویسنده در این اثر نماز را از نگاه امام خمینی(ره) در برگیرنده همه مقام های معنوی انسان در سفر معنوی می داند، از این رو معتقد است که فهم آداب نماز نیازمند آمادگی هایی است و بدون این مقدمات، نه از الفاظ و نه از محتوای عمیق نماز نمی توان بهره جست.
کتاب «رازهای نماز» که از سوی «رضا حق پناه» به رشته ی تحریر درآمده، در قالب سه فصل به موضوعاتی چون؛ مقدمات نماز، بخش های نماز و امور همراه آن و... شرح داده شده است.
گفتنی است مجموعه ی یازده جلدی مهارت های طلبگی که اثری ارزشمند و حائز اهمیت است به همت گروه سنت های حوزوی و آداب طلبگی مرکز پژوهش های جوان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه ی اسلامی چاپ و روانه ی بازار کتاب شده است.
نظر شما