گسترش تعاملات تجاري ایران و پرتغال

خبرگزاری شبستان:روابط اقتصادی پرتغال با کشورمان طی سالهای اخیر با رونق خوبی مواجه بوده و شرکت های خصوصی دو کشور آشنایی خوبی با توانایی ها و امکانات یکدیگر یافته و نسبت به تقویت همکاریها علاقمند شده اند.

خبرگزاری شبستان –گروه سیاسی: پرتغال از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو است و شیوه حکومتی آن جمهوری پارلمانی است. پرتغال جزء کشورهای توسعه‌یافته به‌شمار می‌آید. پرتغال غربی‌ترین کشور سرزمین اصلی اروپاست و خاک پرتغال به همراه تنها همسایه خود اسپانیا شبه‌جزیره ایبری را تشکیل می‌دهد. پرتغال از سوی غرب به اقیانوس اطلس محدود شده‌است و دو مجمع‌الجزایر آزور و مادیرا واقع در این اقیانوس نیز جزء خاک پرتغال هستند. صنایع عمده پرتغال عبارت است از ماهیگیری و مصنوعات چوب‌پنبه‌ای و آمادن غذا و ساردین. کشتیهای ماهیگیری آنان برای صید ماهی تا سواحل نیوفاوندلند (یکی از ایالت‌های کانادا) و ایسلند پیش می‌روند و حداکثر بهره‌برداری را از دریا به عمل می‌آورند. شراب را در سرداب‌های کارخانجات شرابسازی در اوپورتو نگهداری می‌کنند تا کهنه شود. امروز قسمت عمده چوب‌پنبه‌ای که در جهان مصرف می‌شود از درختان چوب‌پنبه‌ای که در جنوب رود تاگوس می‌روید، به دست می‌آید.

 

بنابراین گزارش، پرتغال دارای یک اقتصاد غالبا خدماتی است و بنا به گزارش موسسه آمار، قریب به 4/61 درصد نیروی کار این کشور در بخش خدمات، 7/27 درصد در بخش صنعت و 9/10 درصد در بخش کشاورزی فعال هستند. سهم هر یک از این بخش ها در تولید ناخالص داخلی نیز به ترتیب 5/74، 8/22 و 7/2 درصد است. از سویی پرتغال یک کشور سرمایه پذیر است تا سرمایه گذار. به لحاظ تجاری، شرکتهای پرتغالی بطور سنتی بر همکاری با کشورهای پرتغالی زبان موسوم به CPLP، اروپا و آمریکا تمرکز داشته و کمتر به ظرفیت های موجود در سایر مناطق از جمله خاورمیانه توجه داشته اند. با این حال روابط اقتصادی این کشور با جمهوری اسلامی ایران طی سالهای اخیر علیرغم بحران اقتصادی جاری با رونق خوبی مواجه بوده و شرکت های خصوصی دو کشور آشنایی خوبی با توانایی ها و امکانات یکدیگر یافته و نسبت به تقویت همکاریها علاقمند شده اند.

 

این گزارش می افزاید: تشکیل کمیسیون مشترک اقتصادی که بیشتر مربوط به اقتصادهای برنامه ریزی دولتی و سوسیالیستی است طی چند سال اخیر اهمیت خود را در روابط ایران و پرتغال از دست داده و دو کشور هم خود را بیشتر بر فعال سازی روابط اقتصادی به ویژه در بخش های خصوصی متمرکز کرده و تلاش کرده اند تا با اجرای طرح ها و ابتکاراتی شرکت ها، انجمن ها و اتاق های صنعتی و بازرگانی دو کشور را با ظرفیت های یکدیگر آشنا و به همکاری ترغیب کنند. خوشبختانه توفیقات خوبی نیز در این زمینه طی چند سال گذشته حاصل شده است که از آن جمله می توان به برقراری همکاری نزدیک اتاق بازرگانی و صنایع معادن ایران با مراکز اقتصادی تاثیر گذار پرتغالی همچون انجمن بازرگانی پرتغال( AEP) مستقر در پورتو، انجمن صنایع (AIP) و آژانس سرمایه گذاری و تجارت خارجی پرتغال(AICEP) مستقر در لیسبون، چند دور سفر تجار پرتغالی تهران و سایر استان های ایران، تشکیل چندی سمینار معرفی فرصت های تجاری و سرمایه گذاری در ایران و پرتغال، تشکیل متقابل شوراهای بازرگانی ایران و پرتغال، برگزاری کارگاه روابط اقتصادی ایران و پرتغال در حاشیه نمایشگاه بین المللی صادرات پرتغال، حضور بیش از 16 شرکت قالب سازی پرتغال در نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، سفر هیات صادر کنندگان فرش استان آذربایجان شرقی به لیسبون و تبادل پیش نویس سند همکاری بین سازمان سرمایه گذاری ایران و آژانس سرمایه گذاری پرتغال اشاره کرد.

 

بنابراین گزارش، در راستای تعمیق روابط اقتصادی و تجاری کشورمان با پرتغال به تازگی هيات 11 نفره تجاري و اقتصادي كشور پرتغال به سرپرستي پدروماگيليانش، مدير كل بين الملل اتاق بازرگاني و صنايع اين كشور به البرز سفر کرد. مسعود قاسمي، دبير كل اتاق بازرگاني البرز در این باره به ایرنا گفته است: "هيات تجاري پرتغال با هدف آشنايي با ساختار اقتصادي وتجاري اين منطقه به اين استان سفر كرد. آشنا كردن هيات هاي تجاري خارجي با ظرفيت ها و توانمندي هاي البرز از مهترين رسالت هاي اتاق البرز است. هيات تجاري و بازرگاني متشكل از مسئولان و كارشناسان شركت هاي در زمينه هاي سلامت، تجهيزات پزشكي و دارويي، محصولات الكتريكي و الكترونيكي، لوازم خانگي، IT، رسانه هاي تصويري، حمل و نقل، مشاوره مهندسي و محيط زيست، مبلمان اداري، محصولات نفتي و مشتقات بود. پس از توافق برجام تاكنون هيات هاي اكرايني، بوسني، ايتاليا، كرواسي، لهستان، فرانسه و استوني از جمله كشورهاي بودند كه به اين استان سفر كرده اند. حضور اين هيات ها به منظور شناسايي فرصت ها و آشنايي هر چه بيشتر در خصوص زمينه هاي همكاري مشترك بين دو كشور و استفاده بهينه از فرصت هاي بوجود آمده در شرايط پسا برجام خواهد بود."

 

یادآور می شود: حجم مبادلات بازرگاني جمهوری اسلامی ايران و پرتغال با توجه به نوسان قیمت نفت طی چند سال گذشته متغیر بوده است. علی ایحال صرفنظر از نفت، میزان مبادلات غیر نفتی جمهوری اسلامی ایران و پرتغال در سال 2010 با رشد نسبتا خوبی نسبت به سال 2009 مواجه بود. بنا به گزارش موسسه آمار پرتغال، صادرات غیر نفتی ایران به پرتغال در سال 2010 به 7/9 میلیون یورو رسید در حالی که این رقم در سال 2009 معادل 4 میلیون یورو بود. واردات از پرتغال هم در سال 2009 حدود 35 میلیون یورو بود که در سال 2010 به 4/37 میلیون یورو افزایش یافت.

 

مهمترين اقلام صادراتی غير نفتي ایران به پرتغال را سيم و كابل برق، انواع سنگ هاي ساختماني، قطعات الكتريكي خودرو، خشكبار، انواع فرش هاي دستباف و ماشيني و مواد خام پليمري و شيميايي و مهمترین اقلام وارداتی از پرتغال را نیز ماشين آلات، قطعات و اتصالات الكتريكي خودرو، روکش های چوبی، چوب پنبه، ژنراتورهاي توليد برق، شيرآلات و سوپاپ هاي صنعتي تشکیل می دهند.

کد خبر 539266

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha