خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تولید ناخالص داخلی هلند (نه تولید ملی) در سال ۲۰۰۶ بیش از پانصد میلیارد یورو بودهاست و نرخ رشد اقتصادی در همین سال نزدیک به ۳ درصد بودهاست. رشد تورم در هلند از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ بطور میانگین حدود دو درصد گزارش شدهاست. نرخ بیکاری در دورهٔ مشابه حدود دو درصد بودهاست (۴۰۰ هزار نفر و کمتر). هلند در پرورش و تجارتِ گُل مقام اول را در جهان داراست. دامداری و کشاورزی نیز از پایههای اقتصاد هلند محسوب میشود. هلندیها علیرغم کوچکی کشورشان سهم بزرگی در تجارت و بانکداری جهانی دارند. ایالات متحدهٔ آمریکا یکی از بازارهای اصلی هلند است و کشورهای اتحادیه اروپا مهمترین شرکای تجاری آن هستند. بیش از نیمی از سهام شرکت نفتی- گازی شل را هلند در اختیار دارد و مابقی را بریتانیا. این شرکت که بخش هلندی آن به رویال داچ شل معروف است در زمینهٔ استخراج و تجارت نفت و گاز در سراسر جهان از جمله ایران فعالیت میکند. هلند خود نیز دارای ذخایر گاز طبیعی است و بخش از آن را صادر میکند. کشتی سازی و صنایع شیمیایی از دیگر صنایع مادر در هلند هستند. از شرکتهای بزرگ هلندی میتوان به فیلیپس (صنایع الکترونیک) و هاینکن (یکی از عمدهترین تولید کنندگان آبجو در جهان) اشاره کرد. واحد پول هلند پیش از تبدیل به یورو، فلورن یا گیلدر هلندی بود.
بنابراین گزارش، شروع روابط سیاسی میان ایران و هلند به اوایل قرن هفدهم میلادی بر میگردد. در سال ۱۶۲۶ میلادی، موسی بیک به عنوان نخستین سفیر شاه عباس اول به دربار لاهه راه یافت. در سال ۱۸۵۷ میلادی یک پیمان دوستی و بازرگانی میان دو کشور در پاریس منعقد گردید. نخستین کنسولگری هلند در سال ۱۸۶۸ در بوشهر گشایش یافت. پس از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران، روابط سیاسی دو کشور ایران و هلند دچار فراز و نشیبهایی گردید. دولت هلند دو سال پس از انقلاب، با اعزام سفیر علاقهمندی خود را به بهبود و گسترش روابط بین دو کشور نشان داد. جمهوری اسلامی ایران در مهر ماه ۱۳۶۲ (۱۹۸۳ میلادی) نظر مساعد خود را برای توسعه روابط دو طرفه ابراز داشت.
پس از انقلاب اسلامی، روابط سیاسی دو کشور ایران و هلند دچار فراز و نشیبهایی شد. دولت هلند دو سال پس از انقلاب، با اعزام سفیر علاقهمندی خود را به بهبود و گسترش روابط بین دو کشور نشان داد. جمهوری اسلامی ایران در مهر ماه ۱۳۶۲ (۱۹۸۳ میلادی) نظر مساعد خود را برای توسعه روابط دو طرفه ابراز داشت. نخستین مسافرت هیاتهای رسمی هلند به ایران در سال ۱۳۶۳ (۱۹۸۴ میلادی) با سفر معاون وزارت کشاورزی و ماهیگیری وقت هلند به ایران انجام گرفت و در مقابل، مسافرت قائم مقام وزیر کشاورزی ایران به هلند را در پی داشت. حال نیز دو کشور در فکر توسعه روابط خود در حوزه نفت و گاز هستند و بر این اساس هم وزیرنفت برای گسترش همکاریهای اقتصادی با سفیر هلند و نماینده شل دیدار و گفتگو کرد.
این گزارش می افزاید: شانا در این زمینه نوشت: "وزیر نفت برای گسترش همکاریهای اقتصادی با سوزانا ترستال، سفیر هلند در ایران و نماینده شل دیدار و گفتگو کرد. هنک کامپ، وزیر اقتصاد کشور هلند آذرماه پارسال به دیدن بیژن زنگنه آمد و در آن دیدار درباره همکاری در زمینه انرژیهای نو و تجدیدپذیر، کاهش شدت مصرف انرژی، پتروشیمی و کاهش گازهای مشعل (فلر) در صنایع نفت و گاز ایران گفتگو کردند."
یاداور می شود: شل به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای هلندی نخستین شرکتی بود که پس از لغو تحریمها، بدهی نفتی خود را به ایران پرداخت کرد و امسال بعد از سالها قرار است در نمایشگاه نفت ایران که ١٦ تا ١٩ اردیبهشت ماه در تهران برگزار می شود حضور پیدا کند.
نظر شما