به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: اگر گذرتان به خیابان کریم خان زند، خیابان سپهبد قرنی در نزدیکی کلیسای جامع ارامنه تهران «کلیسای سرکیس مقدس» خورد، در مجاور مجتمع های تجاری و اداری در کوچه دهقانی ( خسرو سابق) مسجدی با کاشیکاری فیروزهای رنگ سر در مسجد با عنوان «مجتمع فرهنگی ـ تربیتی مسجد الرحمن» توجه تان را به خود جلب می کند. همه مردم محل این مسجد را به جهت فعالیت های قرآنی، فرهنگی، ورزشی و آموزشی بسیاری که دارد به خوبی می شناسند ، با وجود آنکه به فاصله چند مسجد دیگر هم در این محله قرار دارد اما این مسجد جایگاه دیگری در سطح محله و منطقه6 دارد.
به دلیل فعال بودن این مسجد در سطح منطقه تصمیم گرفتیم تا سری به این مسجد بزنیم و گزارشی از فعالیت های آن از زبان امام جماعت و مسئولین مجتمع فرهنگی- تربیتی مسجد الرحمن تهیه کنیم.
در نزدیکی های اذان ظهر یکی از روزهای ماه اردیبهشت و ماه رجب المرجب خودم را به این مسجد می رسانم با کمی پرس و جو از کسب های محل به راحتی مسجد را پیدا کردم. صدای اذان از ماذنه های مسجد بلند شده است و مردمی که اغلب از کسب ها و مجتمع های اداری محل هستند خود را برای اقامه نماز در مسجد حاضر می کنند. در شبستان خواهران که با حصاری از شبستان برادران جدا شده است حضور می یابم و بعد از پایین نماز به سمت اتاق امام جماعت مسجد که قرار مصاحبه آنجا است، می روم.
حجت الاسلام جواد رضایی محلاتی امام جماعت مسجد الرحمن که مشغول صحبت کردن با مردم و پاسخگویی به سوالات مردم است کمی با تاخیر به دفترکارش در مسجد می آید و در ابتدای گفتگو اشاره ای به تاریخچه مسجد می کند و می گوید: مسجد الرحمن در ابتدا و تا قبل از نوسازی یعنی حدود سال ۸۵، مساحتی حدود ۴۰۰ مترمربع فعالیتهای متنوع قرآنی و فرهنگی داشته است اما پس از آن و با فضل الهی، طی پنج سال مسجد از نو ساخته شد.
وی که حدود 30 سال است امام جماعت مسجد الرحمن است، می گوید: در زمانی که این مسجد ساخته شد فضای مسجد بسیار کوچک بود، به دلیل آنکه مسجد در مرکز شهر قرار داشت و کلیسا در چند قدمی مسجد بود، از اینکه به کلیسا و آباد و رفت و آمد بسیار بود، غصه می خوردم ، و از سوی دیگر به دلیل فضای کوچک مسجد امکان فعالیتهای فرهنگی کمتری داشتیم به گونهای که بیشتر فعالیتهایمان به پایگاه تابستانی و در آن ایام خلاصه میشد. به همین جهت از خدا خواستم که به ما کمک کند تا بتوانیم فضای این مسجد را گسترش دهیم و مسجد الرحمن به عنوان یکی از مساجد فعال تبدیل شود. امروز با عنایت و هدایت خدا، مسجد به این نقطه رسیده است و حدود ۳۰ سال است که جلسات قرآن صبحهای جمعه در این مسجد برپا است.
وی ادامه می دهد: از سال 85 زمین مسجد توسط حاج عبدالله توسلی برای گسترش فضای مسجد وقف شد و در نقشه جامعی مسجد را در هفت طبقه طراحی کردیم و در طول 5 سال و با کمک مردم این مسجد را بدون وقفه ساخت مسجد را به پایان رساندیم. مهندسین خیر، مردم نیکوکار و افرادی که بدون دریافت وجهی، برای ساخت این مسجد و مجتمع کمک کردند.
حجت الاسلام رضایی محلاتی بیان میکند: حتی در زمانی که مسجد در دست آمادهسازی بود، نماز جماعت و سایر فعالیتهای فرهنگی مسجد متوقف نشد به گونهای که در محلی که از سوی مرکز احداث به این امر اختصاص داده بود، استفاده میکردیم و نماز جماعت برپا بود و فعالیتهای جانبی نیز با سختی و فضای کم و در حد امکان انجام میشد. باید بگویم که این مسجد را با دست خالی و فقط با توکل به خدا که فرمود« شما حرکت کنید و من به شما کمک می کنم»، ساختیم.
وی با اشاره به فعالیت هایی که در این مسجد در طول 30 سال گذشته انجام داده می گوید: از زمانی که امام جماعت مسجد الرحمن شدم، تلاش داشتم سه نوبت نماز جماعت در مسجد برپا شود و مناسبت های مذهبی در مسجد برنامه داشتیم و امروز استقبال از برنامه های مسجد بسیار خوب است.
وی در ادامه اظهار می کند که با حضور در دیگر کشورهای اسلامی همواره شاهد حضور بیشتر مردم در مساجد بودم و تمام تلاشم در این راستا بود که مساجد ما هم به این نقطه دست یابند و مسجدی نباشد که خالی از نمازگزار باشد، اما امروز مشاهده می کنم که بسیاری از مساجد ما نیز مملو از جمعیت نمازگزار است. امروز با توجه به اینکه مسجد الرحمن در میان مجتمع های اداری واقع شده است اما شب ها نیز جمعیت بسیاری برای اقامه نماز در مسجد حضور می یابند.
حجت الاسلام رضایی محلاتی در ادامه می گوید: توصیه من به ائمه جماعات این است مسجد جای کار بسیاری دارد، باید برای مسجد همانند یک وزارتخانه وقت گذاشت و نیروی همفکر را در مسجد جمع و برای اقشار مختلف مردم برنامه ریزی کرد بعد استقبال مردم را دید، وقتی مسجد امام جماعت تمام وقت نداشته باشد و یا نظافت مسجد خوب نباشد، نباید انتظار داشت مسجد شلوغ باشد. نبی مکرم اسلام(س) فرمودند:"النظافة من الایمان"، مسجد باید از خانه خود مردم هم تمیزتر باشد تا حضور مردم در مسجد بیشتر باشد. کما اینکه این موضوع در مسجد الرحمن همواره مورد توجه است و بحث نظافت و پاکیزگی مسجد همیشه مورد اهتمام بوده است و همواره تلاش داشتم برنامه های مسجد منظم باشد.
وی می افزید: اگر امام جماعت حضور بیشتری در مسجد داشته باشد و برای مردم وقت بگذارد آن موقع است می توانیم شاهد حضور گسترده مردم در خانه های خدا باشیم زیرا مردم مسلمان هستند و علاقه مند هستند مسجدشان آباد باشد و حضور امام جماعت در مسجد بیشتر باشد.
حجتالاسلام رضایی محلاتی که تعطیلی مساجد در بیشتر ساعات روز را ناخوشایند میداند، می گوید: باید به فکر استفاده بیشتر از ظرفیت مسجد برای آشنایی و انس بیشتر مردم با قرآن در خانه خدا باید باشیم. وی معتقد است که درب مسجد باید ساعات طولانی برروی مردم باز باشد تا مردم حضور بیشتری در مسجد داشته باشند و مردمی که در خیابان تردد دارند برای اقامه نماز فرادا در مسجد حضور یابند، آنچه که در مسجد است به نام خداا ست و باید دراختیار بندگان خدا قرار گیرد.
وی با اشاره به شاخصه های امام جماعت موفق می افزاید: برخورد خوب امام جماعت با مردم در جذب مردم به مسجد بسیار اثرگذار است به عنوان نمونه روزی فردی به مسجد آمد و به من گفت که زمانی که دانشجوی پزشکی در دانشگاه نزدیک مسجد بودم در مسجد حضور می یافتم، برخورد خوب شما با نمازگزاران موجب شد که من علاقه مند به تحصیل در حوزه شوم و در حال حاضر هم به کار طبابت مشغول هستم و در حوزه هم تدریس می کنم، خوشرویی و برخورد مناسب با جوانان به قدری اهمیت دارد که می تواند دانشجویی را از رشته پزشکی علاقه مند به کسب علوم حوزوی کند.ائمه جماعات باید با نگاه و رفتارشان جوانان ونوجوانان و دیگر اقشار را در مسجد جذب کنند.
وی معتقد است که باید از جهت اخلاق، متانت، رفتار و برخورد با مردم به گونهای باشیم که صدمهای به دین نزنیم چون اینجا، خواسته و ناخواسته به دین، خدا و اهلبیت(ع) وابسته است.
امام جماعت مسجد الرحمن می گوید: امروزمسجد الرحمن از اساتید به خودکفایی رسیده است و بچه هایی که دوران راهنمایی و دبیرستان در این مسجد حضور می یافتند، امروز دکترا خود را گرفته اند و در وزارتخانه ها و بخش های مختلف مسئولیت هایی را بر عهده دارند اما همچنان در مسجد حضور می یابند.
در بخش دوم این گفتگو از برنامه ها و فعالیت های این مسجد گزارشی تهیه کرده ایم.
نظر شما