خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صادرات نفت از گذشته نقش اصلی را در اقتصاد عراق بر عهده داشته به طوری که ۹۵ درصد از درآمد خارجی این کشور را تشکیل میدهد. عدم توسعه در سایر زمینهها باعث بروز بیکاری ۱۸ تا ۳۰ درصدی و درآمد سرانه ۴۰۰۰ دلاری شده است. در سال ۲۰۱۱ استخدام تماموقت در بخش عمومی نزدیک به ۶۰ درصد از کل استخدامها را شامل میشد. بخش صادرات نفت شغلهای بسیار کمی برای عراقیها ایجاد کرده است. در حال حاضر درصد پایینی از خانمها (بالاترین تخمینها در سال ۲۰۱۱ حدود ۲۲ درصد بوده) به طور رسمی کار میکنند.
بنابراین گزارش، بر اساس برخی تخمینها عراق با داشتن ۱۴۰٫۳ میلیارد بشکه نفت ذخیره در میدانهای نفتی خود پس از ایران در رده پنجم جهان قرار دارد. این اطلاعات بر اساس تخمینهای زلزلهنگاری دوبعدی در سه دهه پیش به دست آمده و احتمال اینکه این کشور میدانهای نفتی بیشتری داشته باشد بسیار زیاد است. تولید نفت این کشور در سال ۱۳۹۱ به ۳٫۴ میلیون بشکه در روز رسید. در عراق تا سال ۱۳۸۹ تنها ۲ هزار حلقه چاه نفت حفر شده بود در حالی که تنها در تکزاس حدود ۱ میلیون چاه حفر شده است. این در حالی است که عراق خود یکی از موسسان اوپک به شمار میرود. با وجود درآمدهای میلیاردی عراق از محل صادرات نفت خام، این کشور همچنان توان تولید برق برای نیمی از مردم خویش را ندارد. این مساله بارها موجب اعتراضات مردمی در فصل تابستان شده است.
بنابر پژوهشی که در اردیبهشت ۱۳۸۶ در آمریکا انجام شد احتمالاً رقمی بین ۱۰۰٬۰۰۰ تا ۳۰۰٬۰۰۰ بشکه نفت در روز از میزان تولید اعلام شده عراق در طول چهار سال پیش از آن از طریق فساد یا قاچاق به یغما رفته است. شبکه الجزیره در سال ۱۳۸۷ گزارشی در مورد اشکالات محاسباتی درباره ۱۳ میلیارد بشکه نفت عراق که تحت مراقبت آمریکاییها بوده ارائه داده و مدعی شد ۲٫۶ میلیارد بشکه از این نفت کلاً به حساب نیامده است. برخی گزارشها از کاهش آمار فساد توسط دولت در حوزه نفت حکایت دارند اما همچنان گزارشهای معتبر و قابل اتکایی مبنی بر ارتشای مقامات دولتی منتشر میشوند. عراق دارای سه پالایشگاه مهم است. پالایشگاه بیجی بزرگترین پالایشگاه عراق است که در حوالی شهر بیجی در استان صلاحالدین واقع شدهاست. دو پالایشگاه دیگر در بغداد و بصره قرار دارند.
این گزارش می افزاید: یکی از عمده ارتباطات تجاری و اقتصادی که کشورمان با عراق دارد در حوزه نفت و گاز می باشد و بر این اساس طرح ساخت خط لوله گاز ایران به بصره برنامه ریزی شده است که این طرح مراحل پایانی خود را طی می کند.
ایرنا به نقل از خبرگزاری نون از زبان مجیب الحسانی، رئیس کمیته انرژی در شورای استان بصره نوشته است: "خط لوله انتقال گاز به منظور تامین گاز نیروگاههای برق این استان با پیشرفت فیزیکی ٨٢ درصد در داخل خاک عراق به مراحل پایانی نزدیک می شود. این خط لوله به طول ٩٠ کیلومتری در داخل خاک عراق، گاز مربوط به سه نیروگاه برق رمیله، شط بصره و النجیبیه را تامین می کند. مقدار برق مورد نیاز استان بصره سه هزار و ٥٠٠ مگاوات است و اکنون تنها نیروگاه النجیبیه با تولید ١٥٠٠ مگاوات، با انرژی گاز کار می کند و در صورت تامین گاز ٢ نیروگاه دیگر، نیاز استان از برق برآورده می شود. براساس قرارداد امضا شده میان ایران و عراق ٥٠ میلیون مترمکعب گاز از طریق این خط لوله برای نیروگاههای تولید برق بصره تامین می شود و مقرر شده در مرحله نخست این طرح، ٣٥ میلیون مترمکعب تزریق شود.
یادآور می شود: تیم اعزامی عراق به ایران برای مذاکره درباره از سرگیری صادرات برق به جنوب عراق به نتیجه رسیده و ایران صادرات برق را به بصره از سرگرفت. به دلیل اشکالی که در تامین برق استان بصره به دلیل تاخیر در پرداخت بدهیها به طرف ایرانی ایجاد شد، این استان با ساعات قطع برق نامنظم روبرو شد که بر اثر آن برخی از اهالی به نشانه اعتراض به خیابانها ریختند. کمبود برق پارسال گسترش دامنه تظاهرات و اعتراضهای مردمی از بصره به دیگر استان های عراق از جمله بغداد شد که اکنون به یک حرکت بزرگ اصلاحی تبدیل شده است.
نظر شما