به گزارش خبرگزاری شبستان، مجموعه هشت جلدی کتاب "قانون" تألیف شیخ الرئیس ابوعلی سینا با ترجمه عبدالرحمن شرفکندی(هه ژار) از سوی انتشارات سروش به چاپ رسید.
بنا بر این گزارش، کتاب قانون "القانون فی الطب" مهم ترین تألیف طبی ابن سینا و دایره المعارفی عظیم در این علم است و یکی از مهم ترین و بزرگ ترین کتاب های طبی اروپا در قرون وسطی بوده است. کتاب قانون بر کتاب "حاوی" رازی و کتاب "طب مالکی" اهوازی و حتی بر آثار جالینوس تفوق یافت و مدت شش قرن همه کتب پزشکی تحت تأثیر آن بود.
این اثر از پنج کتاب تشکیل شده است. هر کتاب به چند فن، و هر فن به چند تعلیم، و هر تعلیم نیز به چند فصل تقسیم شده است. اما این بخش بندی در سراسر کتاب یکسان نیست. کتاب های اول و سوم به چند فن و کتاب دوم به دو مقاله، و کتاب چهارم نیز به چند فن تقسیم شده است.
به طور کلی در رابطه با ساختار کتاب " قانون" می توان گفت که در کتاب اول، کتاب کلیات، تعریف دانش پژشکی، ارکان، اخلاط چهارگانه، اعضای بدن انسان، نیروهای موجود در بدن انسان، شناخت بیماری ها، حفظ تندرستی، مرگ و شیوه های مختلف درمان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
در کتاب دوم اصول کلی و داروشناسی، خواص و کیفیت داروها و فهرستی از نام داروها براساس حروف الفبا مورد بحث قرار گرفته است. تعداد داروهایی که نام برده شد و خواص آنها تبیین شده، حدود ۸۰۰ قلم دارو است. قسمت اعظم این داروها گیاهی بوده و روی هم رفته تمام انها جزو داروهای مفرده(غیر ترکیبی و ساده) به حساب می آیند.
در کتاب سوم بیماری های بدن انسان، از سر تا پا مورد بررسی قرار گرفته است. در این بخش راههای مختلفی برای بهبود این بیماری ها طرح شده است.
در کتاب چهارم با محوریت تب ها، بیماری هایی که اختصاصا به عضو معینی از بدن ندارند بررسی شده و در کتاب پنجم از داروهای مرکب( ترکیبی و غیرساده)، انواع پادزهرها، قرص ها، شربت ها و مانند آنها شرح داده شده اند. در این کتاب حدود ۶۵۰ داروی مرکب توضیح داده شده است.
گفتنی است، مجموعه هشت جلدی کتاب " قانون" مجموعاً با بهای ۱۷۰ هزار تومان با شمارگان یک هزار نسخه به تازگی منتشر شده است.
نظر شما