کسب مقام نخست استان در ارزیابی عملکرد سال ۹۴/ مرمت ارگ بهارستان نیازمند ۳ میلیارد تومان اعتبار

خبرگزاری شبستان:مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی هزینه مورد نیاز برای مرمت و بازسازی ارگ بهارستان بیرجند را ۳ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: تاکنون ۵۰۰ میلیون تومان در سنوات مختلف برای این ارگ از سوی میراث فرهنگی هزینه شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، حسن رمضانی امروز (22 اردیبهشت) در جمع خبرنگاران، حفاظت و حراست از میراث فرهنگی را نیازمند اطلاع‌رسانی و فهم اجتماعی دانست و اظهار داشت: اگر نتوانیم آحاد مردم را با خود همراه کنیم برای حفاطت از آثار فرهنگی و تاریخی قطعاً نخواهیم توانست به اهداف خود برسیم بنابراین نیازمند همکاری رسانه‌ها هستیم.

 

وی اطلاع‌رسانی و بسترسازی اجتماعی را از وظایف رسانه‌ها دانست و افزود: حتی زمانی که رسانه نقد می‌کند مسئولان را در خدمت بیشتر یاری می‌کند.

 

مقام نخست میراث فرهنگی خراسان جنوبی در ارزیابی عملکرد سال 94

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی مردم را صاحبان اصلی میراث فرهنگی دانست و افزود: با تلاش همکاران در سال 94 اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در بین 31 استان بر اساس ارزیابی‌های دفتر عملکرد سازمان میراث فرهنگی بیشترین فعالیت را در حوزه‌های مختلف داشته و حائز مقام نخست شده است.

 

رمضانی ادامه داد: این استان توانسته رتبه نخست ثبت میراث طبیعی کشور را با ثبت بیشترین آثار طبیعی در سال 94 کسب کند.

 

وی با بیان اینکه در سال 94، 20 اثر طبیعی و 16 بنا و محوطه تاریخی به ثبت ملی رسید، بیان داشت: بافت قدیم اصفهک دارای بافت ارزشمند تاریخی است که متأسفانه سال‌ها مورد بی‌مهری و بی‌توجهی قرار گرفته بود و در سال 94 به ثبت رسید.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی اذعان داشت: با همکاری دانشجویان و اساتید مقطع ارشد و دکتری گروه معماری دانشگاه‌های آزاد تهران و یزد نسبت به بازپیرایی برخی از بناهای واجد ارزش بافت اصفهک اقدام شد و این اقدام به عنوان نمونه‌ای از مشارکت مردم، دانشگاه و متولیان میراث فرهنگی در ایران به جشنواره معماری ونیز راه یافت که امیدواریم با دفاع مناسب خراسان جنوبی بتواند این تلاش انجام شده حائز رتبه شود.

 

رمضانی تصریح کرد: این جشنواره سابقه تاریخی زیادی دارد و از سراسر جهان اقدامات عمده در این حوزه را معرفی و از سوی داوران مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

 

احداث 8 واحد بوم‌گردی در بافت تاریخی اصفهک

وی واحدهای بوم‌گردی را شامل فضاهای اقامتی عنوان کرد که در خانه‌های تاریخی پس از بازسازی شکل می‌گیرد و افزود: در بافت تاریخی اصفهک هشت واحد بوم‌گردی در دست احداث است و سه واحد از آن‌ها مورد بهره‌برداری قرار گرفته و در نوروز از میهمانان استقبال کرده است.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی اذعان داشت: واحدهای بوم‌گردی جلوی مهاجرت روستاییان را می‌گیرد، ارزش معماری را حفظ می‌کند و سبب جذب گردشگر می‌شود.

 

رمضانی ادامه داد: در سال 94، 22 مورد مجوز احداث واحدهای بوم‌گردی در خانه‌های روستایی دارای معماری بومی صادر شد که بیشتر در روستاهای هدف گردشگری مانند روستای چنشت، دهسلم، اصفهک، نایبند، دیهوک، باغستان علیا و سفلی در فردوس و حلوان بوده است.

 

وی از اعطای وام قرض‌الحسنه تا سقف 100 میلیون تومان و با بهره 4 درصد به بازسازی خانه‌های روستایی دارای شرایط اقامتی و بوم‌گردی خبر داد.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: برای بازسازی روستای اصفهک هزینه‌های نقشه‌برداری آن از سوی میراث فرهنگی پرداخت شد و دیگر اقدامات از کمک‌های مردم و دانشگاه‌ها بوده است.

 

رمضانی مرمت و بازسازی آثار تاریخی را پرهزینه‌ دانست و بیان داشت: این روش بازسازی باید به یک فرهنگ و یک اقدام سودده اقتصادی تبدیل شود چراکه نزدیک به یک میلیون و 500 هزار اثر تاریخی در کشور داریم که 40 هزار اثر ثبت ملی شده که با مشکلات اعتباری دولتی امکان بازسازی آن‌ها فراهم نیست بلکه باید با کمک مردم این اقدام انجام شود.

 

راه‌اندازی پایگاه میراث طبیعی بیابان لوت در دهسلم

وی افزود: در سال 94، پایگاه میراث طبیعی بیابان لوت در دهسلم راه‌اندازی شد که کار تهیه پرونده ثبت جهانی بیابان لوت را برعهده دارد و امیدواریم تیرماه سال جاری پرونده ثبت جهانی قنات بلده و کویر لوت در مجمع جهانی یونسکو به تصویب برسد و دو اثر بر آثار جهانی این استان افزوده شود.

 

ماندگاری جمعیت روستایی با احداث واحدهای بوم‌گردی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی اذعان داشت: در نوروز 95، 700 گردشگر خارجی از دهسلم بازدید کردند و سبب شد تا اهالی خونگرم دهسلم با امید بیشتری در این منطقه ماندگار شوند.

 

رمضانی با اشاره به بخش دیگری از فعالیت اداره‌کل میراث فرهنگی در راستای مرمت بناها، گفت: از این جمله می‌توان به مرمت 30 بنای تاریخی به صورت مشارکتی در سطح استان با مشارکت صاحبان آن‌ها اشاره کرد.

 

وی با اشاره به مرمت و بازپیرایی محور اصلی بافت تاریخی بیرجند با کمک راه و شهرسازی و شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی، ادامه داد: در این راستا مبلغ 270 میلیون تومان از سوی اداره‌کل راه و شهرسازی به بافت تاریخی بیرجند اختصاص یافت.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی اظهار داشت: امسال با پیگیری راه و شهرسازی، میراث فرهنگی و مشارکت شرکت عمران و بهسازی 700 میلیون تومان برای ادامه بازسازی معبر اصلی بافت تاریخی بیرجند اختصاص یافته که پیمانکار انتخاب و در آینده نزدیک عملیات اجرایی آن انجام خواهد شد و با این اعتبار 90 درصد کار انجام خواهد شد.

 

موزه فرش خراسان جنوبی تا پایان امسال استانداردسازی می‌شود

رمضانی از دیگر اقدامات انجام شده را ایجاد نمایشگاه دائمی فرش در مجموعه فرهنگی تاریخی اکبریه بیرجند عنوان کرد و گفت: این نمایشگاه شاید استانداردهای لازم را نداشته باشد اما سازمان میراث فرهنگی پذیرفته است که باید در خراسان جنوبی موزه فرش احداث شود که در سال 95 تکمیل و تجیهز موزه فرش انجام خواهد شد و در پایان امسال این نمایشگاه تبدیل به موزه فرش خواهد شد.

 

وی افزود: در سال 94 موزه مردم شناسی طبس در محل حمام خان که سال‌ها مورد بی‌توجهی قرار داشت، ایجاد شد که خوشبختانه در ایام نوروز مورد استقبال گردشگران قرار گرفت.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی اذعان داشت: امیدواریم امسال بتوانیم با همکاری جهاد دانشگاهی با توجه به اعلام آمادگی این نهاد بتوانیم موزه کشاورزی و باغبانی را در مجموعه باغ و عمارت اکبریه ایجاد کنیم.

 

رمضانی اظهار داشت: در حال حاضر از 11 شهرستان خراسان جنوبی فقط دو شهرستان طبس و قاین دارای اداره میراث فرهنگی هستند و مابقی از طریق نمایندگی اداره می‌شوند و حتی برخی این نمایندگی را ندارند.

 

وی افزود: با پیگیری انجام شده در روزهای اخیر ایجاد اداره میراث فرهنگی بیرجند و فردوس به امضای معاونت رئیس جمهور و ریاست سازمان ابلاغ و به فرمانداران اعلام شده است.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: برای برخی از نمایندگی‌ها حکم نمایندگی مصوب اخذ شده که در این صورت میراث فرهنگی دارای چهار اداره و هفت نمایندگی در سطح استان است.

 

راه اندازی موزه مشارکتی دیرینه شناسی و فسیل در هفته میراث

رمضانی با بیان اینکه هفته میراث فرهنگی در ایران همزمان با روز جهانی موزه‌ها 28 اردیبهشت ماه هرساله آغاز می‌شود، تصریح کرد: ادای احترام به شهدا و غبارروبی مزار شهدای بیرجند، دیدار با ائمه جمعه استان، دیدار با فرمانداران و استاندار خراسان جنوبی، برپایی نمایشگاه عکس مرمت، برپایی مراسمی برای کودکان و نونهالان در مجموعه جهانی باغ و عمارت اکبریه، مراسم تجلیل از کارشناسان ثبت و مرمت بناهای تاریخی و برپایی نمایشگاه تمبرهای تاریخی با کمک اداره پست از برنامه‌های این هفته است.

 

وی با اشاره به راه‌اندازی موزه مشارکتی دیرینه‌شناسی و فسیل در هفته میراث فرهنگی، اذعان داشت: در سال 82 این موزه در باغ شوکت‌آباد دایر بود اما مورد بی‌مهری قرار گرفت؛ با رایزنی با مجموعه‌دار این موزه به صورت مجدد موزه دیرینه‌شناسی استان در خانه تاریخی فروتن در بافت بیرجند راه‌اندازی می‌شود.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی از اجرای مسابقه مردمی عکس از اشیاء تاریخی و نحوه نگهداری آن خبر داد و افزود: به بهترین شیوه نگهداری و نمایش این اشیاء جوایزی اهدا خواهد شد.

 

رمضانی ادامه داد: یکی از بخش‌های مجموعه باغ و عمارت اکبریه بیرجند با معماری مناسب بازسازی و تبدیل به کتابخانه و مرکز اسناد تاریخی استان می‌شود که در آن 8 هزار جلد کتاب و اسناد تاریخی برای استفاده متخصصان عرضه می‌شود.

 

وی برپایی نمایشگاه عکس میراث معنوی در سالن کتابخانه را از دیگر برنامه‌های این هفته عنوان کرد و گفت: میراث معنوی این استان بیانگر اعتقادات و ریشه‌های مردم خراسان جنوبی است.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در مورد برخی از انتقادهایی که به صنایع دستی استان شده بود، گفت: برخی به جای نقد منصفانه فقط سیاه نمایی می‌کنند و با اهداف خاص سیاسی زحمات انجام شده را نادیده می‌گیرند.

 

رمضانی با اشاره به ارگ بهارستان بیرجند، اظهار داشت: تا امروز هیچ دستگاهی به اندازه میراث فرهنگی در ارگ بهارستان هزینه نکرده است و امیدواریم مالکان جدید این ارگ در فضای تفاهم و همکاری مشارکت کنند اما نباید انتظار داشته باشیم که همه هزینه‌های بازسازی این ارگ را سازمان میراث فرهنگی تقبل کند.

 

مرمت ارگ بهارستان نیازمند 3 میلیارد تومان اعتبار است

وی هزینه مورد نیاز برای مرمت و بازسازی ارگ بهارستان بیرجند را 3 میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: تاکنون بیش از 500 میلیون تومان در سنوات مختلف برای این ارگ از سوی میراث فرهنگی هزینه شده است.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات انجام شده برای باغ و عمارت شوکت‌آباد بیرجند، گفت: در این راستا سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی کرده؛ این سرمایه‌گذار مرمت خانه بروجردی‌های کاشان را در کارنامه دارد؛ مراحل مذاکره و توافق با اداره اوقاف انجام شده و در مراحل نهایی انعقاد قرار داد هستیم.

 

وی با بیان اینکه قصد سرمایه‌گذار تبدیل باغ شوکت‌آباد به متل است، خاطرنشان کرد: امیدواریم با وسعت نظر مسئولان اداره اوقاف این بنا نیز رونق بگیرد.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی یادآور شد: سرمایه‌گذار برای مرحله نخست بیش از 2 میلیارد تومان آورده دارد.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 543103

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha